Austria pregăteşte interzicerea portul vălului integral în locurile publice

0
123

665“Vălul integral va fi interzis în spaţiul public. Noi aderăm în principiu la o societate deschisă, ceea ce presupune o comunicaţie deschisă. Această lege nu va avea în obiectiv în mod special înlăturarea vălului islamic pentru a nu da celor 600.000 de musulmani aflaţi în Austria sentimentul că ei nu fac parte din societatea noastră”, a declarat cancelarul social-democrat (SPO) Christian Kern în cursul prezentării planului de acţiune pregătit împreună cu aliatul său conservator OVP care acoperă numeroase domenii, de la reforma pieţei muncii până la securitate.

Noul program de lucru al coaliţiei pune accentul în special pe securitate şi pe integrarea imigranţilor. El prevede astfel posibilitatea de a plasa sub supraveghere electronică jihadiştii care se întorc din Siria şi Irak, precum şi obligaţia refugiaţilor şi solicitanţilor de azil de a semna un “contract de integrare” pentru un an.

Franţa a fost primul stat european care a luat măsuri împotriva portului tradiţional al femeilor musulmane. Această prevedere a fost introdusă încă din luna aprilie 2011, femeilor fiindu-le interzis să poarte, în public, niqab şi burka. Acestea pot fi amendate dacă sunt surprinse purtând ţinuta tradiţională.