La Zănoaga – comuna Leu / Autorităţile locale intervin pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor

0
1342

În satul Zănoaga – comuna Leu, se lucrează intens în ultimele zile. Autorităţile locale au intervenit la timp şi fac eforturi pentru a diminua efectele nefaste ale precipitaţiilor căzute în ultimele luni. Peste 400 de gospodării din localitate au fost afectate – apa bălteşte prin curţi, pasările şi animalele înoată prin nămol, fântânile nu mai pot fi folosite. Se munceşte „la foc continuu” pentru ca urmările unui adevărat dezastru să fie cât mai puţin vizibile. Atât primarul din Leu, cât şi angajaţii Primăriei fac eforturi considerabile pentru rezolvarea problemelor.

La prima vedere, satul Zănoaga – comuna Leu – pare lipsit de griji, mai ales că se întinde de-a lungul unui Drum European. Lucrurile nu stau deloc aşa. Din toamna – iarna anului trecut, peste 400 de gospodării din sat trec printr-un adevărat calvar, situaţie cu care nu s-au mai întâlnit de foarte mulţi ani. „Ultima dată când apa a intrat în casele şi curţile oamenilor şi le-a pus viaţa în pericol a fost la începutul anilor 1970, după inundaţii. Dar, spre sfârşitul lui 2014, fenomenul a revenit, din cauza precipitaţiilor căzute abundent. Ne-am dat seama că trebuie intervenit imediat, altfel poate fi o adevărată catastrofă”, spune Iulian Cristescu, primarul comunei Leu. Şi, n-a trecut mult timp până când s-a intervenit. Detaliază tot Iulian Cristescu: „La începutul lui decembrie, au venit oamenii la Primărie şi ne-au spus că le-a intrat apa în pivniţe, iar fântânile nu mai pot fi folosite. Era groaznic. Pe 11 decembrie, am întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi am luat primele măsuri. Am anunţat autorităţile judeţene. A doua zi, prin Ordinul nr.339 al Prefectului, s-a constituit Comisia pentru evaluarea şi combaterea situaţiei de la Zănoaga. Exerciţiul bugetar pe anul 2014 fiind încheiat, am apelat la sursele noastre, folosind inclusiv persoanele care primesc ajutor social conform Legii nr.416, pentru adoptarea primelor măsuri de intervenţie. Am început să decolmatăm două canale de secare, care duc spre Canalul Principal Colector, cel din urmă aparţinând ANIF”. Lucrurile erau, încă, departe de a fi rezolvate.

Se lucrează intens

Gospodăriile erau în continuare inundate. Era nevoie de o intervenţie decisă, care nu a întârziat să apară. Cum apa din fântini nu mai poate fi folosită, din cauza infestării existând pericolul izbucnirii unei epidemii, conform informării primarului de la Leu, adresată autorităţilor în drept, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” Dolj a pus la dispoziţie o cisternă de 7.000 l, din care populaţia se aprovizionează pentru consumul zilnic, la diferite intervale de timp. Nu era, însă, de ajuns. Astfel, prefectul de Dolj, Sorin Răducan, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-a deplasat la Zănoaga, însoţit de reprezentanţii unei comisii special constituite. „S-a constatat că nu se mai poate întârzia. Apa din fântâni este improprie consumului, canalele trebuie decolmatate, astfel că , prin Hotărârea nr.3 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, s-a mandatat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Leu să întreprindă măsuri pentru revenirea la normal. Am solicitat şi specialişti topometrişti pentru a coordona lucrările. Mai mult, am pus la dispoziţie şi un utilaj al nostru, iar pentru lucrări mai dificile am închiriat unul de la o societate comercială”, a mai precizat Iulian Cristescu. În Zănoaga, se lucrează la „foc continuu”. Se munceşte de zor, se sapă şi se scoate pământul din canale. Gospodăriile sunt, multe dintre ele, încă inundate. Curţile mustesc, fântânile sunt imposibil de folosit, animalele şi păsările înoată prin nămol. Până la remedierea calităţii apei din fântâni, ajutoarele nu contenesc să apară: Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Dolj a acordat, ieri, 700 de litri cu apă, iar, duminică, 1 februarie, ISU Dolj va trimite încă o cisternă de 7.000 de litri pentru populaţie.

Sistem centralizat de alimentare cu apă

În urmă cu mai bine de şase luni, primarul Iulian Crisstescu, atrăgea atenţia forurilor competente cu privire la necesitatea realizării unui sistem centralizat pentru alimentarea cu apă a comunei. „Am spus că apă este la Zănoaga, dar nu la cişmele, ci în pivniţele şi curţile oamenilor, aşa că este nevoie de un sistem nou de alimentare cu apă. Am depus proiectul, a fost aprobat şi trebuie să facem licitaţia pentru execuţia lucrării. Fondurile provin de la Ministerul Dezvoltării, totalizează aproximativ 2,9 milioane de lei, partea noastră de cofinanţare fiind de cca. 200.000 de lei”