În Sala Video din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj a avut loc, ieri, primul Colegiu Prefectural pe anul 2013. Fiecare director a luat cuvântul şi a prezentat pe scurt situaţia instituţiei pe care o conduce, majoritatea dintre aceştia declarând că nu au probleme grave şi că activitatea se desfăşoară conform calendarului stabilit de fiecare în parte. Au fost şi directori, de exemplu Gheorghe Călinoiu de la Garda de Mediu, care au cerut o colaborare mai bună din partea celorlalte deconcentrate atunci când este cazul. În aceeaşi şedinţă s-a pus problema perdelelor forestiere de-a lungul drumurilor expuse înzăpezirii în caz de viscol şi s-a votat şi un Plan de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii de asigurare a protecţiei unităţilor de învăţământ şcolar, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic din judeţul Dolj.
În cadrul şedinţei, prefectul judeţului Dolj, Marius Deca, a pus în discuţie problema înfiinţării unor perdele forestiere pe marginea drumurilor din judeţ expuse atunci când zăpada este viscolită: “În acest moment există o problemă care mă preocupă în mod special şi anume instalarea de parazăpezi pe marginea drumurilor. Există un proiect, pentru care insist să fie implementat, de înfiinţare de perdele forestiere limitrofe drumurilor naţionale şi judeţene de pe o suprafaţă de aproximativ 5.000 ha. Împreună cu autoritatea publică judeţeană, respectiv Consiliul Judeţean Dolj şi primăriile, vom încerca rezolvarea acestei probleme”. Eugen Gioancă, directorul Direcţiei Silvice Dolj, a afirmat că proiectul poate fi implementat, dar există probleme cu proprietarii de terenuri, care nu sunt de acord cu această acţiune. În data de 9 octombrie 2012, cotidianul ”Cuvântul Libertăţii” atrăgea atenţia în articolul „Pe Drumul Judeţean Amărăştii de Jos – Dăbuleni se taie plopii. De ce?” că circa 900 de plopi s-au tăiat pe tronsoanele Ocolna – Dăbuleni şi Ocolna – Amărăştii de Jos, şi urmau şi alţii, şi nimeni nu dădea vreun semn că în locul acestora vor fi plantaţi alţii.
Palatul Administrativ şi Primăria Craiova în pericol în caz de cutremur
O altă intervenţie în Colegiul Prefectural a avut-o directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Dolj, Dan Lupescu, care a atras atenţia că o serie de clădiri ar fi puternic afectate în urma unui cutremur, mai exact 15 edificii din care biserici, trei cule şi două instituţii: Primăria Craiova şi Prefectura Dolj, concluzionând că este necesară alocarea urgentă de fonduri pentru efectuarea de reparaţii capitale. Prefectul Marius Deca, referindu-se la Palatul Administrativ, a arătat că încă de la instalarea în funcţie cunoaşte foarte bine problema, dar că este foarte greu de crezut că va putea fi rezolvată în acest an ţinând cont de priorităţile bugetului: „În acest sens, există deja un studiu de fezabilitate pentru această construcţie care din februarie 2013 va avea o vechime de 100 de ani. Este necesară suma de 12 milioane de euro pentru reabilitarea clădirii şi se încearcă rezolvarea acestei probleme”.
Plan de eficientizare a activităţii de asigurare a protecţiei unităţilor de învăţământ şcolar
Tot ieri, în Colegiul Prefectural s-a supus spre aprobare proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului de măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii de asigurare a protecţiei unităţilor de învăţământ şcolar, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic din judeţul Dolj care a fost votat în unanimitate. “Având în vedere Raportul prezentat de Inspectoratul de Poliţie al judeţului Dolj privind asigurarea protecţiei unităţilor de învăţământ şcolar, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic în perioada octombrie – decembrie 2012, am luat măsuri ce vor fi aplicate pentru eficientizarea activităţii de asigurare a protecţiei unităţilor de învăţământ şcolar, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic din judeţul Dolj”, a declarat Marius Deca.
IPJ Dolj va prezenta lunar un raport cu activitatea de protecţie a şcolilor
Conform Planului votat măsurile ce vor fi aplicate pentru eficientizarea activităţii de asigurare a protecţiei unităţilor de învăţământ şcolar, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic din judeţul Dolj se referă la: analiza permanentă a evoluţiei situaţiei operative din zona unităţilor de învăţământ, în vederea adaptării dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică constituite şi creşterea eficienţei acestora în planul prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, concomitent cu intensificarea activităţilor de pregătire antiinfracţională şi antivictimală a elevilor; Semnalarea eventualelor cazuri în care, urmare a condiţiilor de iarnă, sunt constatate situaţii în care sunt afectate căile de acces rutier şi pietonal spre unităţile de invăţământ sau din proximitatea acestora în vederea luării măsurilor necesare; Intensificarea acţiunilor comune desfăşurate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Inspectoratul de Jandarmi al judeţului Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi a controalelor în zona unităţilor şcolare pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor stradale, absenteismului şcolar, a faptelor de comerţ ilicit, traficului şi consumului de substanţe psihoactive; Desfăşurarea de controale şi acordarea sprijinului de specialitate unităţilor şcolare pe linia sistemelor de pază şi securitate şi informarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi autorităţilor publice locale cu privire la neajunsurile constatate, în vederea remedierii lor. Răspunde: Inspectoratul de Poliţie al judeţului Dolj; Organizarea de activităţi specifice pentru prevenirea accidentelor rutiere, inclusiv prin creşterea numărului patrulelor şcolare. Inspectoratul de Poliţie al judeţului Dolj va prezenta trimestrial, în cadrul şedinţelor Colegiului Prefectural, Raportul privind asigurarea protecţiei unităţilor de învăţământ şcolar, întărirea siguranţei civice în incinta şi în zona adiacentă acestora având la bază şi informaţiile furnizate de structurile implicate, respectiv Inspectoratul de Jandarmi şi Inspectoratul Şcolar judeţean Dolj.