Premierul Boc, mandatat de coaliţie să negocieze cu FMI creşterea salariilor şi pensiilor, din aprilie

0
392
Emil Boc

Premierul Emil Boc a fost mandatat, ieri, de conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, însă din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde. „Astăzi, membrii conducerii coaliţiei l-au mandat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu FMI, delegaţia FMI de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor”, a anunţat Frunzăverde după şedinţa de ieri a coaliţiei. Întrebat dacă există bani pentru aceste măriri şi de unde vor fi luaţi, Frunzăverde a răspuns: „Da, din buget”.

În paralel cu anunţul PDL, UNPR a anunţat că va solicita, joi, la întâlnirea cu delegaţia FMI, BM şi UE, revenirea salariilor bugetarilor la nivelul anului 2010. „UNPR a anunţat încă de la sfârşitul lunii noiembrie anul trecut că, în funcţie de situaţia economică, este posibilă o creştere a salariilor în acest an, în contextul prudenţei. Vreau să fac această precizare pentru a evita orice fel de speculaţie, pentru că de fiecare dată, ori de câte ori au loc anumite creşteri în an electoral, se speculează pe această temă, că sunt măsuri de natură populistă, că pun în pericol stabilitatea economică şi aşa mai departe. (…)”, a anunţat preşedintele UNPR Marian Sârbu.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a menţionat ieri că Guvernul este deja în negocieri cu FMI privind creşterea pensiilor şi salariilor, arătând că acest lucru a fost cuprins tot timpul în scrisoarea de intenţie cu Fondul: „Suntem în negociere cu FMI, noi tot timpul am cuprins în scrisoarea cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană că, atunci când vom avea o creştere economică şi sustenabilă, luăm în calcul şi creşterea pensiilor şi salariilor. O creştere modestă, tot timpul am discutat lucrul acesta”.

În schimb ministrul Muncii, Sulfina Barbu, consideră că este posibilă o indexare a pensiilor şi salariilor doar în a doua parte a anului şi cu maximum cinci procente, dacă va exista creştere economică. În opinia ministrului,  este nevoie de o creştere economică între 1,8 şi 2,3% pentru a fi posibilă indexarea pensiilor şi a salariilor cu câteva procente, maximum 5.