Doljul se congelează: Codul portocaliu de ger, menţinut până vineri

0
407

Frig de crapă pietrele, la Craiova şi în tot judeţul Dolj. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Portocaliu de ger, valabilă cel puţin până la 3 februarie a.c. Noaptea de duminică spre luni a fost cea mai friguroasă de până acum, temperatura minimă din judeţ fiind înregistrată în municipiul Băileşti, respectiv –24 de grade Celsius, în timp ce la Craiova mercurul din termometru a coborât până la –18 grade Celsius. Meteorologii au anunţat că vremea se va mai ameliora abia de vineri, însă temperaturile se vor menţine negative. Totodată, instituţiile şi societăţile comerciale din Craiova şi din judeţ au fost atenţionate asupra obligativităţii de a interveni pentru îndepărtarea zăpezii din faţa sediilor, dar şi pentru înlăturarea ţurţurilor de pe clădiri, care pot pune în pericol viaţa trecătorilor.

În acest context, autorităţile judeţene sunt în alertă şi ieri s-au întrunit în cadrul Comitetului pentru Situaţii de urgenţă pentru a stabili măsurile ce se impun în această perioadă. Reprezentanţii instituţiilor din Dolj au prezentat situaţia din teritoriu, centralizată până la ora 14.00.

Sute de persoane au solicitat ajutorul medicilor

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în ultimele trei zile medicii Serviciului de Ambulanţă Dolj au transportat 22 de cazuri sociale şi pacienţi cu hipotermie. Încă şi mai mare a fost însă numărul celor care au primit îngrijiri medicale la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean din Craiova. Numai pentru ziua de duminică, DSP Dolj a raportat către Ministerul Sănătăţii un număr de 300 de persoane care au solicitat ajutorul UPU a celei mai mari unităţi sanitare din Oltenia.

În acest context, medicii sfătuiesc populaţia să evite, în perioada cu ger persistent, consumul de băuturi alcoolice şi recomandă o alimentaţie corectă, care să fie bogată în proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă: apă, ceai şi supă caldă. Cele mai frecvente probleme cauzate de expunerea necorespunzătoare şi de lungă durată la gerul de afară sunt hipotermiile, degerăturile, şocul cardiac sau accidentele vasculare cerebrale. Persoanele cu  afecţiuni cardio-respiratorii reprezintă o categorie care trebuie cu atât mai mult să se ferească de ger, întrucât frigul poate accentua toate aceste boli. Trecerea bruscă de la ger la căldura poate, de asemenea, favoriza apariţia şocului cardiac sau a accidentului vascular cerebral. Printre bolile provocate sau agravate de frig se mai numără bolile pulmonare şi reumatismul.

Spitalele au suplimentat numărul de paturi

Încă de săptămâna trecută, autorităţile din judeţ au luat o serie de măsuri şi în ceea ce priveşte asigurarea asistenţei medicale în regim de urgenţă. Numărul de paturi în unităţile şi compartimentele de primiri urgenţe ale spitalelor a fost suplimentat pentru a primi persoanele ce prezintă afecţiuni provocate de frig. În continuare, pentru a nu aglomera inutil Urgenţele spitalelor, cazurile sociale nu vor fi oprite în unităţile sanitare ci vor fi trimise la adăposturile amenajate de autorităţile locale. De asemenea, atât echipajele de pe ambulanţe, cât şi patrulele de jandarmi şi poliţişti au datoria de a-i transporta pe cei fără adăpost către centrele deja existente. Nu în ultimul rând, spitalele, dar şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean s-au pregătit cu un stoc suficient de medicamente şi materiale sanitare, ce se administrează în cazul pacienţilor care suferă de hipotermie.

Măsuri speciale pentru angajaţii care lucrează în aer liber

În perioadele cu temperaturi scăzute extreme şi angajatorii trebuie să asigure o serie de  condiţii astfel încât salariaţii care lucrează în aer liber să nu aibă de suferit din cauza gerului. În primul rând, se impune distribuirea de ceai fierbinte şi acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, motiv pentru care trebuie asigurate spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător. Este, totodată, necesară asigurarea echipamentului individual de protecţie. Aceste măsuri sunt luate conform legislaţiei în vigoare de către angajatori, dacă temperaturile se menţin scăzute pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri la locul de muncă, în condiţii de temperaturi extreme, trebuie luate, în conformitate cu prevederile existe în legislaţia muncii, şi alte măsuri, cum ar fi asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărindu-se depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute. De asemenea, trebuie să se ţină cont de posibilitatea asigurării primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate. Transferul, dupa posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme reprezintă o altă variantă.


Complexul Energetic Craiova a anunţat că nu sunt probleme deosebite în furnizarea de agent termic. Stocurile de combustibil sunt la nivelul prognozat.

Romtelecom: Ieri, trei localităţi era izolate din punct de vedere al telecomunicaţiilor. Este vorba de comunele Caraula, Vârtop şi Gogoşu, unde au fost fluctuaţii de energie electrică, iar copacii căzuţi au rupt cablurile. Totodată, echipele societăţii lucreau la remedierea celor 150 de stâlpi de telecomunicaţii rupţi din cauza fenomenelor meteo de săptămâna trecută.

Distrigaz: Gazele se livrează normal în toate localităţile, nu au fost semnalate probleme iar presiunea este în limite normale.

SC Salubritate Craiova: S-a intervenit pe căile principale de acces, dar şi pe cele secundare, iar în week-end utilajele au îndepărat zăpada şi din zonele cu case. Reprezentanţii salubrităţii au declarat că analizează posibilitatea de a transporta zăpada din locurile unde aceasta s-a strâns în cantităţi mari.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj: Singura unitate de învăţământ unde ieri nu s-au ţinut cursuri a fost Şcoala Pleniţa, motivul fiind lipsa energiei electrice. Situaţia a fost remediată pe parcursul zilei şi, de astăzi, elevii sunt aşteptaţi la şcoală.

Societatea Comercială de Lucrări Drumuri şi Poduri şi Reţeaua de Drumuri Naţionale: Nu sunt drumuri blocate sau înzăpezite. Se lucrează pentru combaterea apariţiei poleiului.

Direcţia Agricolă Dolj şi ANIF: Prefectul a avertizat cele două instituţii să colaboreze în vederea prevenirii băltirilor pe terenurile agricole, după topirea zăpezii.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj: De astăzi, se desfăşoară acţiuni preventive de control privind siguranţa şi securitatea la locul de muncă, respectiv respectarea condiţiilor şi orelor de muncă. Nu au fost semnalate accidente de muncă din cauza frigului.

Regionala CFR Craiova: La 24 de ore după viscolul de săptămâna trecută au apărut unele probleme la trecerea peste macaze, iar în noaptea de duminică spre luni s-au constatat ruperi de şine din cauza gerului.

Nicolae Giugea, prefectul judeţului Dolj:

“Fac apel către toate autorităţile locale şi unităţile medico-sociale din judeţ să se angreneze în acţiunea de salvare a vieţilor omeneşti. Rog unităţile medico-sociale să primească temporar cetăţenii cu probleme sociale, pe cei care nu au adăpost”.

ANA-MARIA GEBĂILĂ şi RADU ILICEANU