Institulul Revoluţiei Române – desfiinţat de Guvern

0
288

Executivul a adoptat astăzi o ordonanţă de urgenţă privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române condus de Ion Iliescu, solicitarea fiind făcută de secretarul general al guvernului, Antonel Tănase. „Mă surprinde şi nu înţeleg motivaţia acestei decizii”, a afirmat într-o declaraţie pentru Mediafax, Ion Iliescu.

„Ținând cont că, prin activitatea sa, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 s-a dovedit a fi un for ermetic al cărui scop real vizează asigurarea unor poziții publice finanțate din fonduri publice pentru interese personale, iar Institutul Revoluției Românie din Decembrie 1989 nu a prezentat o conduită adecvată statutului de instituție publică pe care îl deține în relația cu cetățenii. Se poate constata, în mod obiectiv, faptul că acesta nu a reprezentat în mod real un deziderat al instituției. În fapt, evenimentele organizate de Institut au vizat propagarea în spațiul public a unor interpretări asupra Revoluției Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfășurate de organele de anchetă în «Dosarul Revoluției»”, se spune în motivarea demersului.

„Astfel, întreaga activitate a Institutului a fost marcată de controverse determinate de dorința conducătorilor instituției de a acredita o anumită viziune asupra evenimentelor din Decembrie 1989, contestată sistematic de organizații ale revoluționarilor. Or, contrar rațiunii de funcționare a unei instituții publice, Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 generează tensiuni sociale ori de câte ori subiectul Revoluției Române din 1989 revine în actualitate”, explică sursa menționată.