Alb-albaștrii sub lupă – evoluţiile din acest sezon

0
536

Pigliacelli – Destul de complicată situația lui. Sezonul trecut a fost excelent, actualul a fost slab. A gafat de la început și a făcut-o pentru că a fost superficial în pregătire. S-a văzut de la primul antrenament din vară, sub comanda lui Papură, că nu este preocupat, concentrat. Ori că i-a plecat Mangia şi antrenorul de portari italian, Capece, ori că nu I s-a dat drumul când a avut oferte, dar nu a avut un sezon bun. Chiar şi aşa, trebuia menţinut în poartă până la înlocuirea lui cu un portar de valoare, nu trebuia îndepărtat.

Popescu – În sfârșit, a avut ocazia să demonstreze ce poate, dar nu a confirmat speranţele puse în el. În primul rând, portarul trebuie să-ți ofere siguranță, încredere, pe care să le transmită în primul rând coechipierilor, pe care să-i dirijeze în teren. Cu Popică stai mereu cu frica-n sân. Paradoxal, pentru că el nu a făcut gafele pe care le-a făcut Pigliacelli în acest sezon. Popică ar fi de folosit dacă echipa joacă în play-out sau în Liga a II-a. Poate este încă prea tânăr, are 22 de ani, iar portarii se dezvoltă mai greu.

Martic – Este printre cei mai buni dacă nu cumva cel mai bun fundaş dreapta din Liga I. Problemele lui au fost accidentările şi faptul că este în ultimul an de contract. Ar fi un câştig prelungirea contractului, este jucător valoros. Puţine meciuri anul acesta, are 1 gol, 2 pase de gol.

Vlădoiu – Nu se poatre spune că a dezamăgit, dar nici nu a confirmat. Nu am remercat vreo centrare deosebită, poate numai cursa din meciul cu FCSB. A jucat mai mult pentru că este under.

Borţa – A jucat puţin, a fost ezitant în meciul cu Dinamo. Poate că trebuia împrumutat şi anul acesta.

Măţel – Transfer inutil, ţinând cont că erau 3 jucători pe acel post, unul fiind cel mai bun din liga I, iar doi under.

Briceag – Nu mai are viitor la prima echipă şi probabil nici la club, dar va rămâne până la vară, mai ales că s-a accidentat Bancu. Prestaţii modeste, cu greşeli, în meciurile din Europa, cu Honved şi AEK.

Vătăjelu – Una dintre marile dezamăgiri. E adevărat, ca fundaş stânga postul era ocupat de Bancu, iar ca extremă stânga trebuie folosiţi puştii Mihăilă sau Baiaram, dar şi când a avut ocazia de a juca, a făcut-o mult sub aşteptări. Numai meciul de la Mediaş ne-a adus aminte de evoluţiile din prima sa debarcare în Bănie. Are 3 goluri totuşi. Mai sunt speranţe că poate fi recuperat, mai ales că e nevoie de el o dată cu accidentarea lui Bancu.

Tiago Ferreira – De când a venit la Craiova a dat oarecare randament în sistem cu 3 fundaşi. În rest, nu a avut 2 meciuri la rând fără să gafeze. Nu a acceptat să plece la FCSB, la schimb cu Bălaşa, probabil că Becali l-ar fi expediat după prima repriză în care l-ar fi văzut. Meciul cu Hermannstadt din deplasare este una dintre prestaţiile sale horror. A intrat în ultimele 6 luni de contract, nu mai e de păstrat.

Acka – Şi lui îi putem număra gafele, la prima strigare ne amintim de cele care ne-au costat scump, cu AEK, cu Sepsi, cu FCSB, etc. Echipa are nevoie de stoperi constanţi. Neapărat.

Kelic – Nu a mai prins echipa în acest sezon, s-a şi accidentat. Are problemele ştiute pe faza de construcţie, iar anul acesta a fost bântuit şi de accidentări. Nici el nu pare să mai aibă viitor în Bănie.

Bălaşa – A părut (şi probabil că este) un câştig, dar în ultimele meciuri s-a molipsit şi el de la colegii de linie. A greşit grav cu Astra şi FCSB. Are şi 2 goluri, fiind unicul stoper care a punctat.

Cosic – Adus ca fundaş central, l-am văzut doar la mijloc, unde nu a impresionat, a fost destul timp şi accidentat. A dat totuşi acel assist pentru Ivan în meciul cu Dinamo, şi pare să aibă calităţi, dar nu a venit pus la punct fizic, se aşteaptă la mult mai mult de la el după pregătirea de iarnă.

Bancu – Probabil cel mai bun jucător al Craiovei în acest sezon. A prins meciuri bune şi la naţională. Şi-a făcut excelent treaba în apărare, aduce un permanent plus ofensiv, au fost meciuri în care a fost chiar decisiv, din postura de fundaş stânga. Nu are acelaşi randament la mijloc, deşi se poate achita şi acolo cu brio de sarcini. Unicul meci cu probleme a fost cel de la Voluntari, dar atunci era accidentat şi a forţat. Din păcate, va rata perioada de pregătire, din cauza acestei rupturi suferite la meciul cu FCSB.

Mateiu – O cădere dramatică a sa în acest campionat, după ce anul trecut fusese cel mai bun al său la Craiova. A jucat puţin, nu s-a remarcat, a dat un singur gol, în primul meci din sezon, la Sabail. A fost şi accidentat o perioadă, dar a şi fost neglijat în unele meciuri în care putea fi util.

Qaka – Transfer ratat. La 200 de mii de euro bani către Iaşi şi salariu de 10 mii pe lună, albanezul nu a confirmat nici pe departe. Nici prestaţii bune, nici vreun gol (de fapt, nu a marcat vreunul în toată cariera), nici vreun assist. Nimic.

Cicâldău – Unul dintre oamenii de bază. A avut un început de sezon modest, după ce a pierdut pregătirea de vară, dar şi-a revenit pe parcurs. Are şi destule goluri, 6 în campionat, 1 în Cupa României şi 1 în Europa League, a punctat şi din faze fixe. Mai are meciuri însă în care scade neaşteptat nivelul.

Ivanov – Pare un câştig. Nu i-a lipsit determinarea, a avut şi reuşite, dar n-a fost constant, nu şi-a câştigat locul de titular. Golurile de la Atena, cu Dinamo şi cele 3 assist-uri de la Mediaş sunt elemente suficiente pentru a fi considerat un transfer bun.

Ioniţă – A continuat ceea ce făcea la CFR: să stea şi în tribună, să stea şi pe teren. Îi lipseşte motivaţia, determinarea, dorinţa de a juca. Poate şi le va găsi acasă, la Rapid, unde va evolua la anul.

V. Constantin – Debutase bine cu Papură, marcase şi două goluri, promitea, era în creştere, era şi under. Din păcate, a venit acea accidentare gravă. Gol superb care a adus victoria cu Clinceni.

Bărbuţ – A rămas acelaşi jucător inconstant, cu un meci bun şi 3 slabe. Util pe contraatac, eliminat pe joc poziţional. Are un singur gol, la Dinamo. De fapt, jocurile cu Dinamo îi priesc, şi în retur a oferit un assist, pentru Ivanov. Prea puţin de la un jucător aşteptat de ceva timp să erupă.

Baiaram – An bun pentru el, cu debut la 16 ani şi destule minute în tricoul Ştiinţei. Declarat cel mai bun junior din Dolj. Mai are de aşteptat însă, fiindcă joacă pe poziţia lui Mihăilă. E şi foarte tânăr, important este să-şi continue creşterea în joc, fiindcă fizic a evoluat mult. Păcat că nu a marcat.

Mihăilă – A ratat pregătirea de vară şi începutul de sezon, a revenit, dar parcă a avut mai bune meciuri la naţionala de tineret. Are 3 goluri la Craiova în campionat şi 4 pentru România U21, deşi sub comanda lui Rădoi are numai 3 meciuri. A mai punctat de 2 ori în Cupă, pe stadionul unde este prolific, la Voluntari. Când nu joacă în bandă, îşi pierde mult din potenţial, trebuie speculat mai bine la club, fiindcă Rădoi l-a „ghicit” ideal.

Koljic – A lipsit mult echipei anul acesta. Fără el, Bancu şi Cicâldău, Universitatea pare o echipă de play-out. A fost letal, cum a revenit pe teren, din păcate a jucat destul de puţin şi s-a accidentat iar.

Fortes – Cea mai mare reuşită a sa ar fi fost transferul în Israel, dar şi în acest caz a ratat. Mai poate juca prin aprilie-mai, din cauza suspendării după acea eliminare la a doua echipă. A avut acel gol egalizator cu Iaşi, şi două goluri (unul la lovituri de departajare) în Europa League. N-ar trebui să continue în Bănie.

Ivan – Ca şi Vătăjelu, pare o ciorbă reîncălzită şi la fel ca Vătăjelu are numai un meci bun de la revenire. A şi jucat pe un post pe care nu este obişnuit, dar chiar şi aşa a oferit prea puţin. O investiţie majoră care nu se justifică. Face în curând 23 de ani, şi parcă era mai eficient la 17.

Niţu – A debutat cu Piţurcă, a marcat şi două goluri. Apoi a dispărut.

Roman – Începuse bine sezonul, a dat ceva randament în perioada lui Papură, a şi marcat 4 goluri atunci. Apoi au fost multe meciuri în care nu a prins nici lotul. La experienţa sa, putea oferi mult mai mult.

Markovic – I s-au oferit câteva şanse în mandatul lui Papură, însă nu a profitat de ele. Eterna speranţă care întârzie să confirme, poate şi din cauza accidentărilor. Mai are timp.

Zakaric – Transfer lăudat, prestaţii criticate. A arătat puţine lucruri bune, poate ultima evoluţie, la FCSB, să fi fost decentă, în rest a dezamăgit.