Ce program au spitalele şi farmaciile de Anul Nou

0
528

Medicii doljeni vor fi la datorie în noaptea de Revelion, dar şi în primele zile ale lui 2018. Serviciile de urgenţă vor funcţiona fără întrerupere pentru ca pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale să fie trataţi corespunzător. În schimb, policlinicile din sistemul public de sănătate au program de zile libere în perioada 30 decembrie 2017– 2 ianuarie 2018.

Vor funcţiona non-stop Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalul Clinic Municipal Filantropia din Craiova, Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase din Craiova şi Camera de Gardă a Spitalului Clinic de Neuropsihiatrie Craiova. Nu însă şi policlinicile acestor unităţi sanitare. De asemenea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi SMURD, apelabile la numărul de telefon 112, vor avea în zilele de sărbătoare program normal de lucru.

Se asigură asistenţă şi pentru urgenţele stomatologice

Cabinetele de medicină de familie asigură permanenţa prin centrele de permanenţă cu funcţionare non stop din localităţile: Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Bulzeşti-Frăţila,Coţofenii din Dos, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Murgaşi, Pleniţa, Piscu Vechi, Vârvoru de Jos, Sadova şi Craiova, str.George Enescu, nr.76, bl. 15 (Craioviţa Nouă) şi str. Împăratul Traian, nr.213, bl.P4.

Urgenţele stomatologice sunt asigurate non stop de cabinetele de medicină dentară de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova (str.Tabaci, nr.1),Spitalul Municipal Filantropia Craiova (str.Brestii, nr.8) şi Spitalul Municipal Calafat.

La nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj funcţionează serviciul de gardă epidemiologie  zilnic între orele 8 şi 22, telefon 0251/554872.

Farmaciile cu program non stop, în relaţie cu CAS Dolj, sunt: Anedio farm – str.George Enescu, complex Racheta, nr. 76, bloc 15; Farm Galan. – str. Calea Bucureşti, nr. 37, bloc 21e parter; Farmacia Trei F. – str. Calea Bucureşti, bl 17 b parter; Medplastik Tehnology – str. Tabaci nr. 22; Urania farm – str. Calea Bucureşti, nr. 29, bl. 17c, parter; Prima Warehouse – str. Tabaci, nr. 10, zona a, zona b, zona c.

Bolnavii cronic trebuie să evite excesele

Pentru a nu ajunge totuşi la spital în zilele de sărbătoare, medicii craioveni avertizează că petrecerea de Anul Nou nu trebuie sub nici o formă să se transforme într-un prilej de exces alimentar. Un consum cumpătat de produse tradiţionale şi băutură este recomandat pentru a nu trece de la masa festivă direct pe patul spitalului. Fripturile din carne de porc, caltaboşii şi dulciurile trebuie consumate cu moderaţie, pentru că toate aceste preparate culinare sunt digerate greu de organism. De preferat pentru bolnavii cronic ar fi să opteze pentru carne de pasăre sau de vită, fiartă sau la grătar. Aceeaşi recomandare se aplică şi în cazul cardiacilor, diabeticilor şi persoanelor cu afecţiuni digestive renale. Sarea şi condimentele – ardei iute, hrean, usturoi – trebuie consumate cu prudenţă, mai ales de persoanele cardiace. Medicii ne atrag atenţia şi în ceea priveşte consumul de alcool. Nu este indicat amestecul de băuturi, în special spirtoase.

Tot în această perioadă, bolnavii cronic nu trebuie să întrerupă regimurile recomandate de medici. Persoanele cu afecţiuni cunoscute sunt sfătuite să păstreze continuu legătura cu medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi să ia măsuri profilactice suplimentare. De altfel, potrivit medicilor, în zilele de sărbătoare cei mai mulţi pacienţi care ajung la Urgenţă sunt bolnavii cronic care uită de recomandări şi se înfruptă din bucatele tradiţionale fără să mai ţină cont de consecinţe. Foarte mulţi se aleg cu suferinţe digestive, dar şi cu afecţiuni cardiovasculare, fiind nevoiţi să-şi petreacă sărbătorile pe patul de spital.

Cumpătarea este cuvântul de ordine

O la fel de mare atenţie trebuie acordată şi băuturilor consumate. Sunt de evitat pe cât posibil sucurile carbogazoase. Aportul de lichide trebuie să fie de minimum doi litri pe zi. După ospăţul de Revelion, recomandate sunt ceaiurile de plante neîndulcite, apa plată sau sucurile naturale.

Medicii spun, de asemenea, că friptura de porc trebuie consumată în cantităţi moderate, alături de garnitura de legume: broccoli, fasole verde, varză, salate şi mai puţin cu garnituri de cartofi, orez sau paste. Alimentele prăjite (de la carne până la legume) trebuie evitate mai ales de cei care au probleme digestive, fiind preferat grătarul sau friptura la tavă şi legumele la grill. Dulciurile, mai ales prăjiturile cu cremă, trebuie consumate în cantităţi foarte mici sau chiar înlocuite cu salate de fructe sau fructe proaspete. Alcoolul trebuie şi el consumat cu moderaţie, fiind de evitat băuturile spirtoase.