Sărbătoarea de Hanuka a adus multă bucurie evreilor din Craiova

0
486

Hanukiile au fost aprinse, miercuri seara, la sinagoga din Craiova. Membrii comunităţii evreieşti – cei mai mulţi dintre ei craioveni cu înaltă reputaţie şi cariere în diverse profesii – au sărbătorit împreună Hanuka 5777, o sărbătoare a luminii care este considerată printre cele mai importante şi mai frumoase ale poporului evreu.

hanuca (2)Reputat chirurg pediatru, acad. dr. Corneliu Sabetay reprezintă, de ani buni, comunitatea evreiască din Craiova, o datorie pe care şi-o îndeplineşte de fiecare dată cu onoare şi multă dedicaţie. Sărbătoarea de Hanuka 5777 a fost un astfel de prilej de a-i reuni, din nou, pe membrii comunităţii la sinagoga de pe strada Horezului. Prin grija profesorului Sabetay, şi de această dată s-au făcut toate pregătirile necesare astfel încât toţi invitaţii să simtă atmosfera aparte a acestei sărbători: de la decoraţiunile din hârtie multicoloră şi până la aroma de gogoşi proaspete, dar mai cu seamă prin prisma oaspeţilor speciali care le-au fost alături.

Despre însemnătatea acestei sărbători

hanucaÎncă de la bun început, profesorul Corneliu Sabetay a ţinut să evidenţieze faptul că sărbătoarea de Hanuka a coincis, în acest an, cu sărbătoarea de Crăciun a creştinilor ortodocşi şi catolici, fapt interpretat ca un semn că va urma un an mai bun. „Este, dacă vreţi, în acest an, o întrecere a luminilor în Țara Sfântă – între luminile Crăciunului şi luminile sărbătorii de Hanuka. Este o întrecere pe tema lui Shalom pentru pacea mondială în aceste momente atât de grele pentru era noastră. Acest consens iudeo-creştin, care aureolează aceste zile ale luminii de peste întreaga lume, sunt lucruri care ne dau speranţa că mâine va fi o zi mai bună decât asta”, a subliniat preşedintele comunităţii evreieşti din Craiova.

Prin cuvinte simple, dar bine cumpănite, profesorul Corneliu Sabetay a vorbit apoi despre simbolistica bogată a acestei sărbători de Hanuka, care are în centrul său lumina şi minunile. „Evenimentele acestei sărbători s-au petrecut în jurul anilor 165-163 î.e.n. Într-un templu pângărit s-a găsit un ulcior în care era ulei care să poată să ardă timp de câteva ore, dar a ars 8 zile. Această minune a macabeilor răzbate peste secole şi rămâne în picioare ca bucuria de a vedea lumina care ne face să fim mai buni, mai înţelegători”.

Minuni trăite de-a lungul secolelor

hanuca (4)Plecând de la minunea de Hanuka, profesorul Corneliu Sabetay a rememorat mai multe evenimente din viaţa poporului evreu, care pot fi interpretate ca nişte minuni: refacerea statului Israel, în anul 1948, precum şi războiul din 1967 „când o mână de oameni – mă refer la o populaţie de până la 3 milioane, care era înconjurată de o masă de peste 100 de milioane – răzbate în acest război prin care aduce şi pacea şi integritatea teritoriului”. „Comunitatea noastră, de aici, reprezintă şi ea tot o minune. Relaţiile pe care evreii din Oltenia le au cu popor român sunt de atât existente de mult timp şi noi ne mândrim întotdeauna cu aceste lucruri. Printre minunile noastre, trebuie să amintim că aici există o piaţă care se numeşte Ierusalim, iniţiată în 1994, cu concursul regretatului mitropolit al Olteniei, cărturarul Nestor Vornicescu. De asemenea, străzi cu numele de Filip Lazăr, Felix Aderca, numele unor oameni reprezentativi ai acestei comunităţi”.

O urare sinceră de sănătate

hanuca (1)Printre invitaţii speciali la sărbătoarea din acest an s-a aflat Irina Cajal, secretar de stat în Ministerul Culturii şi director de imagine în cadrul Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România. Aceasta le-a vorbit cu multă căldură membrilor comunităţii, urându-le să fie sănătoşi şi să aibă speranţă într-un an mai bun. „Vă consider pe toţi prieteni pentru că aţi venit într-o zi aşa de răcoroasă să fiţi cu noi la această sărbătoare a luminii, care este o minune. Anul acesta, Hanuka a căzut în aceeaşi seară cu Ajunul Crăciunului, iar Paştele catolic şi cel ortodox cad în aceeaşi zi. Poate că este un semn că vom avea un an mai bun, cu realizări mai multe. Ceea ce vă doresc la toţi este să fiţi sănătoşi, că restul putem cumpăra, dar sănătatea este cel mai de preţ lucru pe care ni-l dă acest Dumnezeu. Și Dumnezeu nu va veni, el este cu noi tot timpul şi ne apără pe toţi de tot ceea ce se întâmplă rău în lume, în aceste momente. Vă doresc să fie un an mai bun decât cel pe care l-am avut”.

Prieteni din bisericile ortodoxă şi catolică

De asemenea, la sărbătoarea de Hanuka 5777, s-au aflat şi reprezentanţi ai altor biserici – preotul paroh Marcel Răduţ Selişte, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române şi preotul Sebastian, reprezentantul Bisericii Catolice. În cuvântul său, părintele Marcel Răduţ Selişte a punctat faptul că sărbători ca Hanuka şi Crăciunul, sărbători ale luminii, sunt necesare şi trebuie să existe în vremurile actuale când „întunericul încearcă să cuprindă civilizaţia umană”. „Este un întuneric al fanatismului religios, al nepăsării noastre faţă de semeni, al enclavizării, al egoismului fiinţei umane care a ajuns să creadă că doar ea însăşi îşi poate determina destinul. Și astfel ajungem în întunericul unui faliment al acestei fiinţe umane. De aceea, evenimente cum am celebrat noi, creştinii ortodocşi, catolici, greco-catolici, evenimentul numit Naşterea Dumnezeului pe pământ, sau acest eveniment de Hanuka, care celebrează lumina lui Dumnezeu în oameni, sunt necesare”, a evidenţiat preotul ortodox.

O masă garnisită cu gogoşi

hanuca (5)Sărbătoarea de Hanuka este şi sărbătoarea gogoşilor, existând obiceiul ca, în cele opt zile să se consume foarte multe gogoşi. „În Țara Sfântă, în aceste zile, se găsesc pe toate drumurile, nu mai trebuie să-ţi faci tu acasă pentru că le găseşti la orice magazin şi poţi, cu mare plăcere, să le cumperi, fără a mai deranja pe cei din familie să le pregătească”, a adus, prin cuvinte, un crâmpei din Țara Sfântă, medicul Corneliu Sabetay.

Delicioasele gogoşi, cu umpluturi de ciocolată şi dulceţuri, nu au lipsit nici de pe masa sărbătorii de Hanuka, la care au fost poftiţi să se aşeze toţi cei prezenţi. O bucurie le-a fost făcută şi copiilor care, conform tradiţiei, le-au fost dăruite cadouri.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU