PSD Dolj şi-a lăsat adversarii, încă, în comă

0
428

olgutaAlegerile parlamentare din 11 decembrie au arătat cât de bine stau în teritoriu social-democraţii doljeni. Dacă la nivel naţional aproape toată harta a dobândit o singură culoare, cu mici excepţii justificate prin existenţa minorităţii maghiare, Doljul nu putea să fie decât de un acelaşi roşu, poate şi mai aprins. Ar fi fost de aşteptat ca, în oraşele conduse de primari aparţinând formaţiunii liberale, scorul să încline în favoarea PNL. Totuşi, în municipiul Băileşti, social-democraţii au câştigat cu un zdrobitor 62,34% pentru Senat şi 62,52% pentru Camera Deputaţilor, în timp ce liberalii abia au urcat la 17,99% şi respectiv 18,02%. În Dăbuleni, ecartul între cele două partide a fost de aproximativ 25%, tot în favoarea PSD. Scoruri ameţitor de mari au obţinut social-democraţii în Pleşoi – 93,44% pentru Senat şi 94,43% pentru Camera Deputaţilor! Liberalii au avut întâietate la Castranova, Apele Vii, Catane, Desa, Drănic, Gogoşu, Predeşti, Radovan şi Rojişte. PNL a reuşit să câştige, astfel, în doar 8,1% din totalul celor 111 localităţi.

  Alegerile parlamentare din 11 decembrie s-au încheiat cu un scor neaşteptat pentru cel mai mare partid politic din România. Pentru unii dintre participanţii la alegeri, culoarea roşie a hărţii României a fost semnul unui dezastru în propriile filiale. Segmentul liberal a pierdut inclusiv în fiefuri, ce altădată păreau inexpugnabile. Aradul este doar unul dintre ele, aici Mihai Fifor detronând, după decenii, PNL Arad condus de Gheorghe Falcă, ce îmbracă şi demnitatea de primar. Dar, cum în istorie nu e bine să folosim termenul „niciodată”, iată că surpriza provocată de acest alegeri a venit ca un tsunami. Rând pe rând, redute ale dreptei, cu zeci de ani de administraţie locală creditată sub sigla liberală, au capotat. Şi în pământ le-au rămas feţele şi acum, nereuşind să purceadă, de îndată, la un proces amplu, sever, rece şi eficient de introspecţie şi evaluare a cauzelor ce au condus la un recul aşa de puternic al dreptei în rândul electoratului. Să amintim că scorul obţinut de liberali a fost cu mult mai mic decât cifrele cu care alegătorii au creditat, anterior, cele două formaţiuni politice unificate: PNL şi PDL!

O campanie eficientă a PSD Dolj

 votare 2Zi de zi, pe conturile lor de socializare, liderii social-democraţilor doljeni postau fotografii aproape în timp real din suita de campanie electorală. Strategia, una ce s-a dovedit câştigătoare, a fost ca echipele social-democrate să vizite de două ori fiecare localitate din Dolj. O muncă solicitantă, bine programată şi verificată de, deja hârşitul în organizări de campanie, deputatul Ion Călin. Peste o asemenea experienţă de necontestat s-a aflat una dintre cele mai pline de vitalitate persoane publice: primarul Craiovei şi, totodată, vicepreşedintele PSD, Lia Olguţa Vasilescu, în mijlocul a sute de mii de doljeni, pe tot parcursul campaniei electorale. Şi, ca să fim oneşti, fără aportul acesteia, deşi PSD este un partid zdrobitor de mare şi bine organizat în cele mai amănunţite segmente interne – atât cât e cu putinţă unei formaţiuni cu interese diverse şi cel mai mare număr de membrii de partid – unii dintre cei aflaţi pe listele electorale social-democrate ar fi avut emoţii! La data de 21 octombrie a.c., într-o zi de vineri, preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, afirma public: „Azi am mai luat o decizie şi anume aceea de a o desemna pe doamna Olguţa Vasilescu coordonatorul campaniei judeţene. Este una dintre persoanele de care suntem mulţumiţi şi care credem că va coordona cel mai bine campania din această toamnă, cu menţiunea că directorul campaniei electorale este preşedintele executiv Ion Călin”. Şi s-a pariat pe asul câştigător!

  Rezultatele campaniei, una în care deviza «Politica pentru oameni» a fost respectată cu stricteţe, fără a intra în clinciuri şi atacuri mai mult sau mai puţin provocate, au venit de la sine. Din datele finale, PSD Dolj a obţinut cifre foarte bune. În Craiova, pentru listele de la Senat, s-au validat 98.204 de voturi. Dintre care, 50.894 voturi au mers în favoarea PSD (51,82%). Alte 52.516 voturi au fost date listei PSD pentru Camera Deputaţilor.

Liberalii: morţi, dar rumeni la faţă!

votare 3Şoc şi groază printre liberali, cum ar spune mass-media tabloidă de pe segmentul comercial şi mai puţin educativ! Pentru PNL Dolj, rezultatele alegerilor parlamentare au fost o lovitură în plex, un duş rece, previzibil până la un punct. Lipsa unei conduceri abile în a-şi construi o campanie robustă;  necurtarea masei de vot – aşa cum e aceasta percepută – rurală, săracă, lejer de manipulat, incultă, prostită de atâţia ani încoace; închistarea într-o pasivitate deloc avantajoasă; organizarea de mitinguri cu oameni aduşi din alte judeţe; într-o expresie mai clară – fracturarea realităţii – în tot felul de imagini, care mai de care mai pline de naivitate, au făcut ca scorul general al PNL Dolj să pălească lamentabil. Craiova, un municipiu universitar; cu tarele inerente actualei dezvoltări istorice, morale, economice; cu o pulsaţie tot mai slabă a capitalului de stat productiv – excepţie regiile şi instituţiile publice, aspirator de resurse umane epuizate de muncile din campanii electorale – ar fi trebuit, o spune logica lucrurilor, să voteze preponderent cu valorile clamate de dreapta liberală. Nu a făcut-o, însă. Şi nu a făcut-o, culmea, nici în Bucureşti! Aici a ieşit pe locul al treilea, după USR, formaţiune cu „gestaţie” semi-diurnă, dată pe repede înainte şi care, are toate şansele să prindă volum şi valoare!

  Să trecem succint în revistă. Dăbuleni – PNL pierde în favoarea PSD, cu o distanţă de peste 25%. Băileşti: PSD câştigă cu 62% la 18%. Afumaţi, condusă tot de liberali, a primit circa 50% din voturi în favoarea PSD şi doar 31% pentru PNL. Gighera, cu edil liberal, are 50,76% pentru social-democraţi şi 38% pentru liberali. Nici la Celaru, PNL nu a reuşit să treacă de 38%, faţă de 52% cât a luat PSD, deşi aici primarul Lion Lucian este tot liberal. Măceşu de Sus, condus de liberalul Bece Gheorghe, a mers pe mâna social-democraţilor cu 42%, cu 2% mai mult decât a obţinut PNL.

Nouă comune câştigate de PNL

votare 1Castranova – 53%, Catane – 55%, Desa – 44%, Drănic – 47%, Gogoşu – 53%, Predeşti – 46%, Radovan – 48%, Rojişte – 58% şi Apele Vii – 48% sunt cele nouă localităţi, unde liberalii doljeni au surclasat social-democraţii, dintr-un total de 111 localităţi cât are Doljul.

  Numărul primarilor liberali din localităţile doljene este de 30. În urma alegerilor din 11 decembrie, organizaţia judeţeană Dolj a PSD a obţinut 9 mandate de parlamentar, dintre care 6 la Camera Deputaţilor, prin Lia Olguţa Vasilescu, Ion Călin, Alina Elena Tănăsescu, Alexandra Presură, Florinel Stancu şi Eliza Peţa, şi 3 la Senat, prin Claudiu Manda, Radu Preda şi Lavinia Craioveanu. Din partea PNL Dolj a intrat în Senat, Mario Ovidiu Oprea, la Camera Deputaţilor – Nicolae Giugea şi Ionuţ Stroe. ALDE l-a avut câştigător la deputaţi pe Ion Cupă, şi USR, tot aici, pe Adrian Claudiu Prisnel.