Moment de bilanţ şi un nou început la Serviciul Anticorupţie Dolj

0
758

ovidiu petrescuA fost un an cu rezultate foarte bune pentru ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie. Şi dacă tot încheie un an productiv din punctul de vedere al activităţilor desfăşurate, echipa Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, condusă de comisar-şef Ovidiu Petrescu, îşi doreşte ca şi pe viitor structura să aibă rezultate care să confirme profesionalismul dovedit nu numai pe linia combaterii acestui flagel extrem de periculos care este corupţia în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ci şi în ceea ce priveşte activitatea de prevenire. Colectivul tânăr şi bine pregătit profesional, precum şi colaborarea excelentă cu unităţile de parchet, dar şi cu autorităţile locale interesate de lupta împotriva corupţiei, sunt premise suficiente pentru ca lucrurile să meargă bine şi în 2017.

Echipa Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Dolj este mai degrabă un colectiv mic, dar nu dimensiunile sunt importante, ci faptul că, la sfârşitul anului 2016, se prezintă în faţa cetăţenilor cu rezultate profesionale dintre cele mai bune. Cu siguranţă că la această situaţie a contribuit şi tinereţea ofiţerilor anticorupţie doljeni, spiritul proactiv, iniţiativa şi dorinţa de a impune în teritoriu principiile de funcţionare ale structurii din care fac parte: integritate, onestitate si profesionalism.

„Au fost perioade în care am ajuns acasă după trei zile…”

dgaActivitatea ofiţerilor SJA Dolj are ca principale coordonate prevenirea şi combaterea corupţiei, în vederea realizării unui mediu corespunzător de integritate la nivelul personalului Ministerului Afacerilor Interne. „Dincolo de cifrele de bilanţ, care arată foarte bine, anul care se încheie a fost unul în care s-a muncit foarte mult. Au fost perioade, anul acesta, în care am ajuns acasă şi după trei zile, cu toţii, dar putem spune, într-adevăr, că au fost rezultate deosebite”, spune comisarul-şef Ovidiu Petrescu, cel care a preluat de curând conducerea structurii anticorupţie judeţene, dar a cărui experienţă profesională în cadrul acestei unităţi depăşeşte deja 10 ani de activitate.

Astfel, dacă activităţi de prevenire se desfăşoară zilnic, la toate unităţile şi subunităţile din Dolj ale MAI, în plan combativ, poliţia judiciară din cadrul SJA Dolj a efectuat cercetări în peste 70 de dosare penale. Au fost puse la punct şi realizate 11 acţiuni de prindere în flagrant, cu 18 persoane implicate, iar procurorii de caz au dispus trimiterea în judecată a peste 35 de persoane (dintre care 19 au fost reţinute pe baza ordonanţelor emise de procurori, 13 fiind şi arestate preventiv), în cele 17 rechizitorii întocmite. Şi tot anul acesta au fost pronunţate de instanţe 16 hotărâri judecătoreşti de condamnare, unele definitive, altele pe fond, însă un lucru ce trebuie remarcat este că, în toţi aceşti ani de la înfiinţarea Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, în cauzele instrumentate şi ajunse în instanţă nu a existat nici o achitare.

Rezultatele pozitive obţinute au avut la bază şi buna cooperare interinstituţională cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, Serviciul Român de Informaţii – Secţia Dolj şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj.

Labirintul Anticorupţie, în premieră la Craiova

anticoruptie (2)O activitate deosebit de apreciată, deopotrivă de cetăţeni, dar şi de autorităţile publice partenere, a fost atragerea în judeţ, în premieră, a Labirintului Anticorupţie, un proiect al Direcţiei Generale Anticorupţie, în colaborare cu Asociaţia Pro Democraţia şi Fundaţia Hanns Seidel, de informare şi conştientizare anticorupţie. Activităţile din acest an s-au axat pe modalităţile de sesizare a unei fapte de corupţie şi riscurile implicării în astfel de fapte, Campania fiind adresată în mod special tinerilor. Interacţiunea directă cu publicul este deosebit de importantă pentru succesul activităţilor ofiţerilor DGA, iar faptul că mesajele anticorupţie transmise sunt înţelese şi receptate se observă în încrederea pe care o acordă cetăţenii în sensul sesizărilor formulate, dar şi a numărului în creştere a denunţurilor din partea angajaţilor MAI care refuză ofertele de mită. Anul acesta, cu sprijinul Prefecturii Dolj şi a celorlalte instituţii publice, Labirintul Anticorupţie a cunoscut o altă dimensiune a activităţilor proiectate, punând la masa discuţiilor toţi factorii responsabili de lupta anticorupţie din judeţ pentru găsirea celor mai bune soluţii de colaborare şi contracarare a acestui fenomen, considerând că numai împreună se pot obţine rezultate.

Şi fiindcă vorbeam de rezultate, de la începutul acestui an, la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj au fost formulate peste 12 denunţuri venite din partea unor poliţişti care au refuzat mită, dar şi destule denunţuri cu privire la infracţiuni de corupţie, concretizate ulterior în dosare penale. Ofiţerii anticorupţie doljeni continuă, în fapt, politica profesională performantă a conducerii anterioare a serviciului (comisar-şef Ionel Gone, retrăgându-se la pensie la începutul acestui an), o politică bazată pe respect faţă de munca cinstită şi comunitate. În vederea realizării unei comunicări eficiente, Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj pune la dispoziţie Registrul de Petiţii şi Sugestii, însă pot fi făcute sesizări şi prin intermediul liniei telefonice gratuite TELVERDE 0800.806.806, prin e-mail la adresa petitii.dga@mai.gov.ro sau la numărul de telefon-fax 0251.553.951 aparţinând Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, precum şi la adresa de e-mail dolj.dga@mai.gov.ro.