Craiova vrea doi atacanţi şi doi fundaşi

0
198

După un an şi jumătate, Universitatea are drept de a transfera, dar vrea să cheltuie? Şi dacă vrea, ştie pe ce sau vin alţii precum Rambe sau Kelic?

budUniversitatea Craiova şi-a recăpătat în iarna aceasta dreptul de a achiziţiona şi jucători aflaţi sub contract, fiindcă pentru un an şi jumătate a putut doar să aducă doar fotbalişti şomeri. Nu se ştie însă dacă Universitatea va şi aloca buget pentru o campanie de achiziţii care să-i permită întărirea reală a lotului, pentru a se lupta la titlu. Deocamdată, clubul a încasat. Şi-a vândut cel mai vechi jucător şi totodată căpitanul echipei, pe Vătăjelu, şi a luat peste 1 milion de euro pe el. Pentru fotbalul românesc este o sumă bună, mai ales pentru un fundaş. Clubul pretinde că nu vinde ca să trăiască şi nici nu trăieşte pentru a vinde, anunţând că se va dispensa de maxim un jucător pe sezon. E bine că măcar s-a schimbat optica de anul trecut, când Craiova voia să vândă en gros şi la rivale, negociind cu Steaua pentru jumătate dintre titularii alb-albaştri. Plecarea lui Vătăjelu nu afectează neapărat lotul Ştiinţei. Pe stânga poate trece Briceag, care, în sfârşit, ar evolua pe postul său, iar pe dreapta o soluţie viabilă ar reprezenta-o Dumitraş, iar Vlădoiu ar fi back-up.

Drăghici, unica achiziţie certă

Marcel Popescu a afirmat că Unievrsitatea are nevoie de 2 atacanţi, de un fundaş lateral şi de un stoper: „Trebuie să ne calculăm paşii, să nu facem mari schimbări la nivelul lotului. Stabilitatea, întărirea lotului şi creşterea forţei de joc a Universităţii Craiova sunt principalele obiective pe care le avem acum. Pentru a ne bate sus avem nevoie de doi atacanţi, un fundaş central şi unul lateral. Important este ca ei să vină cu dragoste şi convingere că pot scrie istorie sub culorile Universităţii Craiova. Toţi trebuie să înţeleagă spiritul acestui club” a spus conducătorul clubului. Când a fost instalat în actuala poziţie la Universitatea, Marcel Popescu a promis că Mulţescu va avea jucătorii doriţi în cantonamentul din Austria. Nu numai că n-au fost aduşi jucători de valoare în cantonament, dar nici măcar cei care se aflau sub contract n-au sosit la timp, Rocha şi Acka venind abia pe finalul perioadei de pregătire. La ce nivel a ajuns fotbalul românesc, nu este nevoie să dai bani pentru a aduce jucători, ci trebuie să te pricepi. Dacă Marcel Popescu va mai aduce alţii precum Rambe şi Kelic, doi dintre cei mai slabi jucători care au fost văzuţi vreodată la Craiova, atunci mai bine se apelează la centrul de copii şi juniori. Din păcate, nici de acolo nu prea ai ce lua, iar Mulţescu nici nu este un antrenor care promovează tineri, uneori preferând să nu facă mai mult de o schimbare pe meci decât să introducă nişte jucători de perspectivă. Primul jucător care se va alătura lotului Universităţii Craiova în iarna aceasta este Stephan Drăghici, un mijlocaş ofensiv achiziţionat încă din vara trecută de la Şcoala Ardealul şi care a fost împrumutat la CSM Rm. Vâlcea.

Pleaşcă – da, Bucurică – ba!

pleascaDeşi Universitatea îi are în curte pe Dumitraş şi Vlădoiu, conducerea şi l-ar dori pe acest post pe bulgarul Radoslav Dumitrov, de la FC Botoşani. În cazul în care Briceag ar fi păstrat în dreapta, Craiova l-ar aduce pe stânga pe Bogdan Bucurică de la Chiajna. Dimitrov şi Bucurică sunt într-adevăr doi fundaşi laterali ofensivi, dar primul are 29 de ani, iar al doilea 31 de ani, deci niciunul nu ar putea fi următorul Vătăjelu, fundaş care să crească şi să fie exploatat. În schimb, o variantă bună pentru Ştiinţa ar fi Marian Pleaşcă, de la Pandurii, jucător care poate pleca gratis, are o valoare incontestabilă, fiind convocat la un moment dat de Victor Piţurcă la echipa naţională. Pleaşcă este oltean, în februarie va împlini 27 de ani şi parcurge un sezon excelent, în care a marcat un gol şi a oferit 3 pase de gol, inclusiv cea pentru Ţucudean în partida de pe „Extensiv” cu Universitatea.

Dintre fundaşii centrali, Universitatea îi poate pierde în vară pe Acka, Popov şi Kay, toţi intraţi recent în ultimele 6 luni de contract. De altfel, dintre stoperi doar ivorianului Acka ar merita să i se prelungească înţelegerea. În ce-l priveşte pe Kelic, o mişcare inteligentă ar fi reziliarea contractului său, deoarece croatul s-a dovedit o alegere neinspirată.

Bud, dorit, dar inaccesibil

Pentru postul de atacant variante ar exista inclusiv în Liga a II-a, unde Chindia are doi jucători ofensivi cu mare potenţial, Cherchez şi Neguţ. Primul are 25 de ani şi este un golgheter pur-sânge, dar nu este dorit de Mulţescu. Ciudat, fiindcă este un jucător tehnic şi cu simţul porţii, cu mult peste Măzărache sau Rambe, pseudofotbaliştii pe care i-a folosit antrenorul Craiovei pe postul de vârf. Celălalt atacant de la Târgovişte, Cristi Neguţ, abia a împlinit 21 de ani, însă este mai scund şi are calităţi mai degrabă de al doilea vârf sau mijoocaş ofensiv. Unul dintre jucătorii de care s-a interesat Universitatea în vara trecută a fost Cristi Bud, de la CFR Cluj, însă pe vremea aceea echipa din Bănie nu putea aduce jucători aflaţi sub contract, iar între timp cota acestuia a crescut după un sezon foarte bun şi chiar dacă vârful a intrat în ultimele 6 luni de contract, echipa din Gruia solicită peste 200.000 de euro pentru cedarea lui de acum. Bud are şanse mici să ajungă în Bănie şi din cauză că este reprezentat de Ana Maria Prodan, iar clubul din Bănie nu agreează jucătorii impresariaţi de soţia antrenorului Stelei.

Variantele viabile de jucători din Liga I pentru Universitatea Craiova:

Fundaşi dreapta: Marian Pleaşcă (27 de ani, Pandurii, liber), Gabi Matei (26 de ani, ASA, liber), Claudiu Belu (23 de ani, ASA, liber), Radoslav Dimitrov (28 de ani, FC Botoşani, 100.000 de euro).

Fundaşi stânga: Bucurică (31 de ani, Chiajna, 100.000 de euro).

Fundaşi centrali: Florin Bejan (25 de ani, MKS Cracovia, liber), Andrei Piţian (21 de ani, Pandurii, liber), Alexandru Creţu (24 de ani, CSMP Iaşi, 150.000 de euro), Aleksandar Susnjar (22 de ani, Gaz Metan, 50.000 de euro), Gordon Bunoza (.

Atacanţi: Cristian Cherchez (25 de ani, Chindia, 100.000 de euro), Cristi Neguţ (21 de ani, Chindia, 100.000 de euro), Ad. Bălan (27 de ani, FC Voluntari, 100.000 de euro), Cristi Bud (31 de ani, CFR Cluj, 250.000 de euro), Valentin Alexandru (27 de ani, ex-Pandurii, liber), Marius Pena (32 de ani, Chiajna, 50.000 de euro). Bojan Golubovic (33 de ani, ex-Steaua, liber).