România, umilită de Spania și la handbal

0
180

Spania ne înjosește pe unde ne prinde în ultima perioadă. După ce ne-a demolat la fotbal, ne-a scos și handbalul din cap, deși ibericele nu reprezintă tocmai o forță în acest sport. Naționala României a început dezastruos Mondialul de handbal feminin din Japonia, fiind zdrobită de naționala Spaniei, scor 31-16 (16-9), la Kumamoto. Dincolo de cele 4 absențe cauzate de scandalul de dopaj, tricolorele au evoluat haotic, fără orizont, au fost debusolate din start, nu au existat pe teren, a fost cel mai prost meci făcut vreodată de România la un turneu final. Puteau evolua mai onorabil și dacă nu ar fi avut vreun antrenor pe bancă. Nu se poate spune că s-a evidențiat vreo jucătoare, deși Neagu, cu 6 goluri, și-a arătat clasa în prima repriză. Am avut însă ocazia de a vedea pe teren o fată care nu are nicio treabă cu acest sport, chiar dacă este o veterană a lotului: Gabriela Perianu, o handbalistă care evoluează practic împotriva propriei echipe.

Și mai dezorientat decât handbalistele a fost selecționerul Tomas Ryde. Nici nu mai contează cum se citește numele suedezului, fiindcă nu merită pronunțat. Omul nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în handbal, drept dovadă nu a antrenat decât România în ultimul deceniu. În același timp, nordicul își permite să spună că selecția la lot nu este subiect de dezbatere publică. Liga Florilor este unul dintre cele mai puternice campionate din lume, având antrenori români, România are 2 echipe în a doua fază a Champions League, ambele antrenate de români, iar anul trecut SCM Craiova a cucerit Cupa EHF, tot cu antrenor român, iar președintele FRH, Alexandru Dedu, ne insultă pe toți aducând toți diletanții pe băncile echipelor naționale, cum este cazul lui Ryde și cum a fost pe la naționala masculină situația cu acel Montoya, etc. Tomas Ryde a scos portarul pe atac în prima repriză, când diferența era mică pe tabelă, primind goluri ușoare de la portarul Spaniei, Silvia Navarro. Nu numai că nu era momentul pentru acest gen de atac, dar nu a fost pusă la punct această fază a jocului, tricolorele jucând practic fiecare de capul ei, fără nicio schemă, fără niciun plan tactic, fără coerență. Iar în momentul în care au picat psihic, Ryde a fost inexistent, deși se spunea despre el că este un pub psiholog. Șeful FRH, Dedu, își bate joc de o națiune întreagă, având probabil suport politic, altfel nu se explică prezența sa în continuare în fruntea handbalului românesc. Ryde nu trebuia să apuce să ne facă de râs în asemenea hal, e trebuia dat afară de la declarațiile imbecile oferite înainte de plecare, inclusiv cea legată de supraviețuire la acets Mondial.

Duminică, de Ziua Națională, România întâlnește Senegalul, de la ora 11, ora noastră, dar cu siguranță nu va fi un meci ușor, așa cum era o astfel de confruntare acum câțiva ani, mai ales că naționala africană s-a înclinat greu, la numai 4 goluri, în primul meci, cu Muntenegru.

Au evoluat în meciul cu Spania: Denisa Dedu, Yuliya Dumanska (portari), Patricia Vizitiu, Aneta Udriştioiu, Laura Pristăviţa (1 gol), Cristina Neagu (6), Raluca Băcăoanu, Gabriela Perianu (1), Crina Pintea (3), Cristina Florica, Elena Dache, Anca Polocoşer (3), Lorena Ostase, Sonia Seraficeanu, Mădălina Zamfirescu, Ana Maria Iuganu (2).

Celelalte rezultate din prima zi a Mondialului:

Grupa A: Serbia – Angola 32-25, Olanda – Slovenia 32-26, Norvegia – Cuba 47-16.

Grupa B: Coreea de Sud – Franța 29-27, Germania – Brazilia 30-24, Danemarca – Australia 37-12.

Grupa C: Ungaria – Kazahstan 39-15, Muntenegru – Senegal 29-25.

Grupa D: Rusia – China 26-11, Japonia – Argentina 26-20, Suedia – Congo 26-16.