Lideri regionali şi zeci de mii de cubanezi i-au adus un ultim omagiu lui Fidel Castro

0
481

fidel castroLideri regionali şi zeci de mii de cubanezi s-au adunat marţi noapte în Piaţa Revoluţiei de la Havana pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului lider Fidel Castro, în locul unde acesta a susţinut discursuri aprinse în faţa mulţimii după ce a preluat puterea.

Mai mulţi lideri, printre care preşedinţii din Mexic, Ecuador, Bolivia, Venezuela şi Africa de Sud, au adus un ultim omagiu lui Fidel Castro, care a murit vinerea trecută, la vârsta de 90 de ani.

Preşedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, a salutat progresele în materie de educaţie şi sănătate înregistrate de Cuba sub conducerea lui Castro.

Castro va rămâne în istorie ca “un mare luptător pentru ideea că cei săraci au dreptul de a trăi cu demnitate”, a spus Zuma în cadrul discursului.

Ceremonia a început cu proiectarea unor imagini alb-negru cu Fidel Castro şi alţi luptători de gherilă şi cu intonarea imnului naţional cubanez.

Fratele şi succesorul său, Raul Castro, a încheiat ceremonia cu un discurs în care le mulţumea liderilor mondiali pentru laudele exprimate la adresa fratelui său, pe care l-a numit liderul unei revoluţii “pentru cei umili, făcute de cei umili”.

Presa de stat din Cuba a anunţat că urna cu cenuşa lui Fidel Castro este păstrată într-o încăpere din cadrul Ministerului Apărării.

În timpul zilei, oamenii au stat ore în şir la coadă la intrarea în Piaţa Revoluţiei, unde avea loc ceremonia. Mulţi au venit din proprie inişiativă la ceremonie, dar mii au fost trimişi de Guvernul comunist, unde lucrează încă 80 la sută dintre angajaţii din Cuba, în pofida progreselor înregistrare în sectorul privat sub conducerea lui Raul Castro.

Fidel Alejandro Castro Ruz, născut pe 13 august 1926 în oraşul cubanez Birán, a preluat puterea în Cuba în anul 1959, menţinându-se în fruntea Administraţiei de la Havana timp de 49 de ani, profitând de charismă pentru a impune un regim socialist considerat autoritarist. Fidel Castro a fost unul dintre personajele-cheie ale Războiului Rece, remarcând-se prin antagonismul puternic faţă de Statele Unite, prin colaborarea cu Rusia şi prin influenţarea mişcărilor politice marxiste din America Latină şi din Africa.