Alimentarea cu căldură a sistemului centralizat de termoficare a municipiului Drobeta-Turnu Severin…ridică multe semne de întrebare

0
772

termoLa începutul lunii noiembrie, peste 100 de cetăţeni, plătitori de taxe şi impozite din municipiul Drobeta Turnu-Severin s-au strâns în centrul oraşului revoltaţi că nu au căldură deşi iarna bate la uşă. I-au cerut explicaţii primarului Marius Screciu şi vor chiar să iniţieze o petiţie pentru ca situaţia să se rezolve cât mai repede. Oraşul care oricum este la pământ, a rămas în frig după ce termocentrala de la Halânga s-a închis în acelaşi timp cu intrarea în faliment a RAAN-ului, iar firma care trebuia să construiască una nouă nu a terminat investiţia.

Mai mult, acum a contestat şi licitaţia prin care primăria desemnase o altă firmă să asigure încălzirea oraşului. Problemele reale au început de acum 3 ani, când RAAN şi-a cerut insolvenţa, dar nimeni nu a reacţionat. Acum 29.000 de apartamente în care stau peste 80.000 de locuitori, 5 spitale cu peste 1000 de paturi, 37 de şcoli şi grădiniţe unde învaţă peste 19.00 elevi, penitenciarul cu peste 1.000 de locuri, toate instituţiile publice – prefectură, primărie, consiliul judeţean, finanţe stau în frig. Pentru că de fiecare dată când nu vrei să rezolvi ceva, faci o comisie şi de data asta…nu s-a făcut o comisie, dar s-a înfiinţat la nivelul primăriei Drobeta Turnu Severin un Serviciu Public de Alimentare cu Energie Termică (SPAET), care e mai mult legat de numele fostului primar, Constantin Gherghe.

Povestea este una cunoscută, mai ales la nivelul municipiului Severin . Presa locală a tot vorbit de tranzacţiile interesante ale fostei conduceri a municipalităţii. Primăria a concesionat în urmă cu un an contractul privind realizarea unei surse de producere a energiei termice în vederea alimentării cu căldură a sistemului centralizat de termoficare a municipiului Drobeta-Turnu Severin firmei Alfa Ground Solution . La momentul respectiv, firma figura la Registrul Comerţului cu un capital social de 200 de lei, o cifră de afaceri mică şi zero angajaţi. Firma a aparţinut avocatei Oana Melinda Teohari (fostă Kutasi), care a vândut-o Anei  Maria Eremia şi lui Mădălin Stan. Numele celui din urmă fiind legat de numele celebrului Nelu Iordache. În ce priveşte bonitatea, aceasta s-a rezolvat printr-o scrisoare de susţinere din partea consorţiului italian Alveare Group Consorzio Stabile, pe care Alfa Ground Solution a depus-o la dosarul de ofertă. Pentru problemele tehnice, Alfa Ground Solution a fost susţinută de francezii de la Eneria Sas, iar subcontractori Turbo Tech SRL Bucureşti şi Bio Garden Distribution SRL Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu.

Anul acesta, reprezentanţii Alfa Ground Solution au preluat un teren de peste 25.000 metri pătraţi în Drobeta-Turnu Severin, pe care să se construiască termocentrala. Cu ocazia unei conferinţe de presă s-a prezentat şi conducerea firmei, directorul tehnic fiind Veronica Bulf, fost director la ROMSTRADE, cercetată de procurorii DNA, iar consultantul tehnic este Gheorghe Dabela, fost director al RADET, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare, pentru că a luat mită de la o firmă germană.

Numai că timpul a trecut şi totodată şi termenele asumate de Alfa Ground Solutions. Termocentrala nu s-a realizat nici astăzi, pentru că, în lipsa susţinerii financiare, totul a rămas al stadiul de promisiune. Mai mult, pe timpul mandatului lui Constantin Gherghe s/au modificat şi termenii… Potrivit caietului de sarcini, toate riscurile derulării investiţiei sunt preluate exclusiv de firma privată, în realitate lucrurile nu s-au desfăşurat aşa.

În ultimp aşedinţă de CL, condusă de fostul primar Constantin Gherghe, Consiliul Local al municipiului Drobeta-Turnu Severin a aprobat o hotărâre privind emiterea unei “scrisori de confort” de către municipiul Drobeta-Turnu Severin în vederea susţinerii unui contract de împrumut pentru Alfa Ground Solutions. Proiectul de hotărâre a fost votat şi de fostul consilier local Marius Screciu, astăzi primar în funcţie. În noua sa calitate… Deoarece nu a plătit contribuţiile pentru asigurări sociale şi impozitul de venit Administraţia Finanţelor Publice Bucureşti solicitat blocarea contului Alfa Ground Solutions. Problema s-a rezolvat parţial, după ce Alfa Ground a contractat un împrumut de la Banca Transilvania, ceea ce arată că susţinerea financiară a consorţiului italian Alveare Group Consorzio Stabile a fost doar pe hârtie.

La jumătatea lunii, Euro Insol, lichidatorul judiciar al Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare, a anunţat reluarea furnizării agentului termic în Drobeta Turnu Severin. ”Împreună cu Serviciul Public de Alimentare cu Energie Termică din cadrul Primăriei oraşului Drobeta Turnu Severin şi firma Elsaco azi am pornit un cazan de 105 tone abur tehnologic/oră (produs de Vulcan Bucureşti în 1990, o altă companiei din portofoliul Euro Insol) care produce 35 Gcal, urmând ca în momentul în care va scădea temperatura sub -100C să pornim şi al doilea cazan ajungând astfel la 80 Gcal. În acest mod, asigurăm livrarea apei calde şi a căldurii pentru 120.000 locuitori ai oraşului, instituţii publice (şcoli, grădiniţe, spitale, unităţi ale administraţiei publice locale), agenţi economici“, declara av.dr. Remus Borza coordonatorul Euro Insol.

Totodată, Borza vorbea şi despre contractul încheiat de Primăria oraşului Drobeta Turnu Severin cu firma Alpha Ground Solutions privind furnizarea agentului termic, ”începând cu data de 17 februarie 2017

”Chiar dacă ar fi supravieţuit vreun severinean unei ierni care se anunţă extrem de geroasă, am constatat că, în realitate, firma care a câştigat “licitaţia” este în imposibilitate de finalizare a investiţiei din lipsa finanţării. În aceste condiţii, deşi Euro Insol, nu avea o atare obligaţie, am demarat discuţii cu reprezentanţii Translectrica, ANRE, ANRSC pentru menţinerea autorizaţiilor şi licenţelor de producţie şi furnizare energie electrică şi termică pentru RAAN.Totodată am convocat Adunarea Creditorilor pentru a aproba amânarea procesului de dezafectare şi valorificare a instalaţiilor şi echipamentelor până în mai 2017”, mai spunea Borza.

Soluţii ar fi, dar timp nu prea mai este. Bani pot fi obţinuţi şi direct de la guvern, dar şi din fonduri europene. Prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, se pot accesa fonduri nerambursabile pentru modernizarea infrastructurii de termoficare (Axa 7 referitoare la Creşterea eficienţei energetice), însă procesul este de durată, cel puţin 2 ani.  Au derulat un asemenea proiect cei din Oradea, deci se poate.  Mai uşor de accesat, în acest caz, par a fi  sunt fondurile puse la dispoziţie de guvern, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, în cadrul programului Termoficarea 2006-2020. Anul acesta s-au alocat 56 de milioane lei, sumă deloc mică, deci există şi bani….

MARGA BULUGEAN