Dolj: Hectare întregi de vegetaţie uscată şi litieră, mistuite de foc

1
485

Peste 1.000 de hectare de vegetaţie uscată au ars, luni după-amiază, în mai multe localităţi din judeţ, după ce oamenii au dat foc miriştilor, fără a mai supraveghea zona. Din cauza fumului dens, 150 de oi au murit asfixiate.

Din cauza secetei, dar şi a vântului puternic, focul, se pare că pus intenţionat de localnici, pentru a curăţa terenurile de resturile vegetale, s-a extins, astfel că vegetaţia uscată de pe 150 de hectare de litieră, aflată pe raza localităţii Cârna, au ars, fără însă ca flăcările să cuprindă arborii. Totodată, alte 800 de ha de la marginea comunei au fost mistuite de flăcări. Potrivit şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, pompierii din Segarcea, au intervenit cu o autospecială cu apă şi spumă pentru stingerea incendiului şi s-au luptat cu flăcările mai bine de şase ore, fiind nevoie şi de sprijinul serviciului de voluntari din localitatea Cârna şi al angajaţilor ocoalelor silvice Segarcea şi Poiana Mare. “La sosirea echipajului de pompieri, focul era extins pe o zonă de aproximativ 10 km cu posibilitate de intrare în trunchiul de pădure Puturoasa şi Cârna, ca urmare a condiţiilor de vânt puternic. În urma incendiului, au ars aproximativ 150 hectare litieră, 800 hectare de vegetaţie uscată şi 150 de oi. Echipele de pompieri au reuşit să salveze circa 1.000 de oi, 20 de cai şi 30 de porci”, a declarat, căpitanul Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvânt al ISU Dolj.

În aceeaşi zi, pompierii de la ISU Dolj au mai intervenit la alte trei incendii de vegetaţie, care au avut loc în comuna Bistreţ, centura de nord a Craiovei şi municipiul Calafat, satul Basarabi, suprafaţa incendiată fiind de aproximativ 400 hectare de vegetaţie uscată.

Autorităţile fac apel la cetăţeni să evite astfel de acţiuni de incendiere a miriştilor, iar dacă obsevă astfel de evenimente să apeleze numărul de urgenţă 112.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.