Craiova s-a înfrăţit cu municipiul Vlora, unul dintre cele mai importante şi frumoase oraşe din Albania. Tot în semn de prietenie, în cadrul Zilelor culturii albaneze, care au fost sărbătorite în Bănie la sfârşitul săptămânii, a fost dezvelit şi un bust al eroului naţional albanez, Skanderbeg, amplasat în cartierul Rovine.
Statuia a fost donată de Asociaţia Liga Albanezilor din România (ALAR) şi a fost dezvelită, sâmbăta trecută, în cadrul unei manifestări dedicate culturii din această ţară. Iniţiat la Craiova de reprezentantul acestei minorităţi, deputatul Bogdan Alin Stoica, evenimentul s-a bucurat de parrticiparea oficialităţilor române, dar şi a unei delegaţii de parlamentari albanezi, printre care şi primarul municipiului Vlora, Dritan Leli. Statuia a fost dezvelită în prezenţa acestora, ocazie cu care primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a subliniat importanţa istorică a acestui moment. „Momentul poate fi considerat unul istoric, nu doar pentru poporul român şi cel albanez, ci în special pentru comunitatea noastră. Prin dezvelirea statuii marelui erou albanez chiar în municipiul Craiova, statuăm, practic, împreună o relaţie istorică de colaborare dintre cele două popoare, ce numără chiar sute de ani. Pornind din vremea domnitorului Mihai Viteazul, cel care reunea în oastea sa atât români, cât şi arnăuţi – soldaţi de origine albaneză, firul istoric ne îndreaptă către buna convieţuire a oltenilor cu albanezii migraţi în regiunea Olteniei, indiferent de domeniu. Într-un an special, când toţi românii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, iar minoritatea albaneză comemorează 550 de ani de la moartea eroului lor naţional, legăturile dintre municipiul Craiova şi poporul albanez devin şi mai puternice prin găzduirea statuii lui Gerge Kastrioti, cunoscut mai ales sub numele de Skanderbeg, cea mai proeminentă figură a istoriei Albaniei”, a afirmat primarul Craiovei, mulţumind reprezentanţilor Ligii albanezilor că au ales municipiul nostru pentru a-şi omagia eroul.
Ion Prioteasa: „Descoperim punţi de legătură între naţiunile noastre”
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat că evenimentul reprezintă o nouă piatră aşezată la fundaţia prieteniei româno-albaneze şi se constituie într-un meritat elogiu adus unei personalităţi istorice atât de proeminente în Balcani. „Un sfert de veac în prima linie a rezistenţei antiotomane fac din Skanderbeg o personificare a idealurilor de libertate şi autodeterminare, aspiraţii comune ale popoarelor din acest spaţiu geografic tumultuos, aflat la confluenţa marilor puteri. De aceea, ne este uşor ca, prin intermediul său, să descoperim punţi de legătură între naţiunile noastre, pentru că, prin dârzenie şi temeritate, prin geniu militar şi subterfugiu, prin demnitate şi asumarea hotărâtă a destinului, Skanderbeg nu poate să nu ne amintească de „măreţe umbre“ precum Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş ori marele ban al Craiovei, Mihai Viteazul. Dincolo de triumful de pe câmpurile de bătălie, izbânda lor cea mai de preţ, a tuturor celor evocaţi, este faptul că au proiectat în istorie modele, exemple la care generaţiile următoare s-au putut raporta şi care le-au însufleţit, secole de-a rândul, lupta pentru eliberare, independenţă, identitate naţională şi unitate”.
Memorandum de colaborare, semnat la Primăria Craiova
În cadrul aceluiaşi eveniment, autorităţile locale şi cele albaneze au semnat, la sediul Primăriei Craiova, un memorandum care va conduce la stabilirea unei relaţii de înfrăţire între municipiul Craiova şi municipiul Vlora din Albania. „Vlora este unul dintre cele mai importante oraşe din Albania, este important centru turistic, un oraş care are o lagună înconjurat de munţi, dealuri şi de două mări. Este un important porft turistic şi industrual, locul unde a fost declarată independenţa Albaniei în 1912. Ne bucurăm că avem ocazia să cunoaştem mai multe despre Craiova şi că punem bazele unei cooperări între comunităţile noastre”, a mărturisit Dritan Leli, primarul municipiului Vlora. Oaspeţii au fost plăcuţi impresionaţi de istoria clădirii în care îşi are sediul chiar Primăria Craiova, dar şi despre obiectivele turistice sau oportunităţile economice de care poate beneficia comunitatea albaneză. „Craiova a fost dintotdeauna poartă de intrare pentru albanezii migraţi pe pământ românesc şi nu este de mirare că municipiul noastru a devenit sediul Ligii Albanezilor din România. Suntem convinşi că acest moment va deschide noi punţi de legătură dintre Primăria Craiova, comunitatea locală şi poporul albanez în toate domeniile: cultural-turistic, economic şi academic”, a mai precizat Mihail Genoiu, primarul Craiova, la semnarea memorandumului de colaborare dintre cele două municipii.
***
Manifestările au continuat şi duminică, cu un recital de muzică şi poezie albaneză, care a avut loc la Muzeul de artă din Craiova, iar ieri, în Aulşa „Alexandru Buia” a Facultăţii de Agronomie, a fost prezentată piesa de teatru „Omul care a văzut moartea” de Victor Eftimiu, în interpretarea trupei Teatrului „Pewtro Marko” din Vlora, în limba albaneză.