Nisipurile de la Ostroveni, căutate pentru cultura de afine

0
1784

Pământurile nisipoase de la Ostroveni sunt pe cale să aducă profitul nesperat pentru agricultorii din zonă. Un investitor puternic, compania Planasa, una dintre cele mai mari din lume, testează terenul pentru a înfiinţa, la Colţa Luminoasă, o plantaţie de afini. Pe măsura achiziţionării unei suprafeţe şi mai mari, se doreşte şi dezvoltarea unei pepiniere, dar şi a unei fabrici de procesare a fructelor, care vor crea locuri de muncă pentru cetăţenii din zonă. Primarul comunei Ostroveni, Silviu Preduş, apreciază că instalarea unui astfel de investitor pe terenurile neproductive ar ajuta foarte mult comunitatea, în sensul că oamenii tineri nu ar mai fi nevoiţi să plece în străinătate pentru a-şi câştiga existenţa. 

Grupul Planasa, lider în ramura sa de activitate, are o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro şi un grup de  filiale în 10 ţări: Spania, Franţa, Polonia, Italia, România, Olanda, Chile, Statele Unite ale Americii, Mexic şi China. Compania dezvoltă, pe piaţa mondială, trei segmente de afaceri – inovare, pepiniere şi produse alimentare. În această toamnă, la Ianca, în judeţul Olt, au fost plantate 32 de hectare cu afini, pe un teren nisipos, iar prima recoltă va fi culeasă peste doi ani, în 2019. „Între 5 şi 23 septembrie, cu forţă de muncă din localitate, am plantat la Ianca, în Olt, o cultură de afini. Mai întâi am testat Ph-ul solului, am pregătit pământul, astfel încât totul să fie perfect pentru această cultură. Afinele sunt fructe la modă acum, ţările nordice şi, în special, Germania sunt mari consumatoare. Vrem să dezvoltăm plantaţii şi mai mari, pe terenurile nisipoase din sudul Olteniei”, a afirmat Ionel Simion, reprezentantul Planasa în România.

Sunt prospectate terenurile de la Colţa Luminoasă

La Ostroveni, investitorii Planasa sunt interesaţi de terenul nisipos de la Colţa Luminoasă, acolo unde au achiziţionat, până în acest moment, 38 de hectare – dintre care 30 au fost cumpărate şi restul arendate. Pe această suprafaţă, după modelul din localitatea Ianca, se intenţionează să se planteze afini. Cultivarea propriu-zisă, potrivit reprezentantului companiei, ar trebui să aibă loc anul viitor, până atunci fiind pregătit solul. „Undeva în toamna următoare, vom înfiinţa cultura de afini şi la Ostroveni, până atunci pregătim solul cu lucrări de arat, nivelat şi scos pirul, care ne dă bătăi de cap. Planurile companiei sunt ca în anul viitor să avem disponibilă o suprafaţă de 70 de hectare, în această zonă, iar în 2019 să deschidem şi o hală de procesare pentru căpşune, zmeură şi afine. În fabrică, aşa cum se întâmplă în alte ţări, fructele se vor sorta şi ambala pentru a fi comercializate în stare proaspătă sau vor fi deshidratate”, a menţionat reprezentantul Planasa.

Autorităţile, interesate de crearea de locuri de muncă

Din punctul de vedere al Primăriei Ostroveni, orice investiţie serioasă este binevenită, cu atât mai mult una în agricultură care să facă roditoare pământurile nisipoase pe care puţini mai reuşesc să le cultive. „Venirea unui astfel de investitor ne ajută foarte mult pentru că, automat, se creează locuri de muncă. Și în localitatea noastră, ca mai peste tot în mediul rural, persoanele tinere nu îşi găsesc aici de muncă şi aleg să plece în străinătate pentru a câştiga banii necesari ca să-şi întreţină copiii. Având unde să muncească, nu mai pleacă şi rămân acasă lângă familiile lor. În altă ordine de idei, se face şi agricultură într-un mod profesionist pe terenuri considerate mai puţin productive”, a punctat Silviu Preduş, primarul comunei Ostroveni. Acesta a mai precizat că autorităţile locale oferă susţinere pentru toţi investitorii care doresc să dezvolte afaceri cu potenţial pe raza comunei.

Dispensarul va fi modernizat anul viitor

Autorităţile fac tot ce este posibil, la rândul lor, pentru a dezvolta infrastructura comunei. În cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală II, Primăria Ostroveni a depus două proiecte, care au şi fost declarate eligibile şi, în perioada următoare, vor fi semnate contractele. Este vorba despre dispensarul uman şi grădiniţa din satul Lişteava. Potrivit primarului Silviu Preduş, dispensarul uman, care se află lângă sediul Poliţiei, funcţiona într-o clădire veche a fostei primării şi avea nevoie de o modernizare totală, estimată la suma de 400.000 de lei. Cu această ocazie, va fi schimbat acoperişul, înlocuită tocăria, se va realiza o izolaţie corespunzătoare şi va fi montată o centrală care va asigura încălzirea spaţiilor. De asemenea, pentru a veni în sprijinul pacienţilor şi al medicilor, va fi montat linoleum antistatic, în toate încăperile. La Ostroveni, activează trei medici de familie, care oferă consultaţii în cabinetele lor. De un an, în comuna Ostroveni, funcţionează şi un cabinet de stomatologie, unde oferă servicii de specialitate medicul dentist Cristina Stănică. De asemenea, pentru a asigura asistenţă medicală corespunzătoare, există un centru medico-social la Lişteava, unde fiecare medic de familie merge o dată pe săptămână pentru a acorda consultaţii.

Reţele de apă şi canalizare, o urgenţă majoră pentru Ostroveni

Tot prin PNDL II, se va reabilita şi grădiniţa de la Lişteava. Și aici este vorba de o reabilitare capitală. Va fi schimbat acoperişul, vor fi amenajate toalete interioare, se va lucra la izolaţia termică, la instalaţiile electrice şi se va monta o centrală termică. „Investiţia vine în completarea celei care s-a făcut anterior, prin PNDL I, când am reuşit să reabilităm primele două grădiniţe, nr. 1 şi 2 din Ostroveni. Era nevoie de aceste lucrări, în special datorită faptului că s-au făcut nişte extinderi acolo şi au fost montate grupuri sanitare pentru copii, în spaţiile interioare. Aceste lucrări sunt pe final şi suntem mulţumiţi de modul cum arată, finisajele sunt foarte bine executate”, a mai declarat primarul Silviu Preduş. Potrivit autorităţilor,  o investiţie necesară este cea în reţeaua de utilităţi, localitatea fiind printre puţinele din judeţ care nu are nici reţea de apă curentă şi nici de canalizare. Această problemă ar urma să se rezolve prin Masterplanul II, în care Ostroveniul este prins cu 35 de kilometri de canalizare şi 22 de kilometri de apă, valoarea estimată fiind de 16 milioane de euro.

RADU ILICEANU şi LAURA MOȚÎRLICHE