Spitalele, salvate de rectificarea bugetară

0
417

Veste bună atât pentru pacienţi, cât şi pentru salariaţii din sistemul sanitar. Spitalele vor primi banii necesari pentru a funcţiona în ultimele două luni ale anului. Fondurile pentru Sănătate au fost suplimentate în urma rectificării bugetului de stat pe 2012. 

Deşi la un moment dat se punea problema ca întreg sistemul sanitar să intre în colaps în noiembrie şi decembrie a.c. din cauza faptului că la începutul anului nu a fost prevăzut buget şi pentru ultimele două luni, Guvernul a aprobat alocarea sumei de 150 de milioane de lei pentru Ministerul Sănătăţii. La aceste fonduri se adaugă şi cele 350-400 de milioane de lei estimate a se colecta din taxa de clawback. Banii vor fi transferaţi în totalitate către Fondul Unic de Asigurări de Sănătate şi vor fi utilizaţi pentru funcţionarea spitalelor, dar şi pentru plata obligaţiilor restante, reprezentând bunuri şi servicii achiziţionate, cu termen de plată mai vechi de 90 de zile, ale unităţilor sanitare publice cu paturi, indiferent de reţeaua sanitară din care fac parte.

Restanţe de 170 de milioane de lei

În plus, actul normativ pentru rectificarea bugetară prevede ca fondurile Ministerului Sănătăţii să poată fi suplimentate din rezerva de stat în caz de necesitate. Tot în contextul rectificării bugetare, Ministerul Sănătăţii a realocat de la un capitol bugetar la altul suma de 4 milioane de lei pentru a asigura finanţarea corectă a programelor naţionale de sănătate, prin aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare.

În prezent, restanţele unităţilor sanitare din subordinea Ministerului Sănătăţii reprezintă aproximativ 170 de milioane lei, din care cu termen de plată mai vechi de 90 de zile, considerate arierate, sunt în valoare de 79 de milioane de lei.

Cu toate acestea, autorităţile sanitare au dat asigurări că serviciile medicale sunt asigurate până la sfârşitul acestui an. Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au găsit soluţii pentru finanţarea unităţilor sanitare, în ultimele două luni ale anului. La sfârşitul lunii septembrie au fost repartizate Caselor Judeţene de Sănătate sumele reţinute conform prevederilor legale în vigoare, asigurându-se prin acte adiţionale efectuarea serviciilor medicale spitaliceşti, inclusiv pe luna noiembrie 2012. „Fondurile pentru luna noiembrie sunt asigurate, urmând a fi plătite în decembrie”, a dat asigurări dr. Doru Bădescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. „Pentru luna decembrie 2012 serviciile medicale se asigură conform prevederilor art. 6 din Contractul-cadru, plăţile urmând a fi efectuate în ianuarie 2013”, a mai spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Spitalele regionale au prioritate la rectificare

La această rectificare bugetară prioritate la alocarea fondurilor vor avea spitalele din reţeaua regională de spitale de urgenţă. „La finanţare vor avea prioritate unităţile sanitare regionale şi cele din zonele unde se rezolvă cazurile complexe. Sumele finale pentru fiecare unitate se vor stabili cu exactitate după finalizarea procedurilor de rectificare bugetară”, a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Ca urmare a demersurilor efectuate de Ministerul Sănătăţii şi Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la rectificarea bugetară din această lună, bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) va fi suplimentat în vederea plăţii arieratelor înregistrate la nivelul spitalelor publice.

În judeţul Dolj, în urmă cu câteva săptămâni, managerii mai multor spitale s-au plâns că întâmpină mari dificultăţi în plata datoriilor către furnizorii de medicamente. Între timp, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate au achitat restanţele pe care le aveau către unităţile sanitare, însă o bună parte din acestea încă au mari probleme financiare. Spre exemplu, din cauza datoriilor foarte mari, Spitalul Municipal Filantropia din Craiova a fost în multe rânduri la un pas să rămână fără curent electric, apă şi căldură. S-a ajuns în situaţia în care masa bolnavilor să fie asigurată doar prin sponsorizări, iar restanţele să fie de câteva ori mai mari decât bugetul lunar al unităţii sanitare.