Muzicieni din peste 40 ţări, aşteptaţi la Jeunesses International Piano Competition

0
160

După Bucharest International Jazz Competition, lansat în septembrie, EUROPAfest 2013 anunţă al doilea eveniment – Jeunesses International Piano Competition, unul dintre cele mai prestigioase concursuri internaţionale de muzică clasică din Romania. La cea de-a XX-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 18-25 mai 2013, pianişti din peste 40 ţări sunt aşteptaţi la Bucureşti să concureze pentru premii în valoare de 10.000 de euro.

Jeunesses International Music Competition este un eveniment de ţinută, care s-a remarcat în peisajul cultural autohton şi internaţional prin calitatea muzicală prezentată, prin numărul-record de participanţi înregistrat la un concurs organizat în România – peste 200 muzicieni din mai mult de 40 de ţări –, dar şi datorită carierelor de succes şi recunoaşterii mondiale ulterioare de care s-au bucurat de-a lungul timpului laureaţii săi: Remus Azoiţei – în prezent profesor la Royal Academy of Music in London, Alexandru Tomescu – câştigătorul viorii Stradivarius, Rita Meier – solistă a Operei Zurich, fiind doar câteva exemple.

Derulat anual, începând din 1993, concursul include alternativ diferite discipline – pian, vioară, clarinet, flaut, compoziţie, canto. Misiunea concursului este de a descoperi, a premia şi a promova valorile noii generaţii a muzicii clasice, de a sprijini tinerii muzicieni în construirea unei cariere de succes. Câştigătorii sunt incluşi cu prioritate în programele naţionale şi internaţionale derulate de jmEvents – Turneul Laureaţilor, PROMS – Jazz & Classic etc.

Directorul concursului, Luigi Gageos, încurajează apropierea tinerilor români de cultură, în cadrul evenimentului permiţându-se studenţilor şi elevilor accesul liber la manifestări, în limita locurilor disponibile, dar şi prin implicarea unui număr de 30-40 de tineri voluntari în derularea evenimentului.

Depăşind graniţele unui concurs tradiţional de muzică clasică, evenimentul include master-class conduse de specialişti internaţionali şi prezintă concerte de muzică clasică pentru iubitorii genului din România. Astfel, fiecare participant are şansa să-şi exploateze potenţialul la maximum, să participe la dialogul intercultural cu muzicieni din alte ţări, să-şi îmbogăţească cunoştinţele, totul într-un mediu deschis, care încurajează performanţa.

Înscrieri se fac până la data de 1 martie 2013, amănunte privind condiţiile de participare şi înscriere găsindu-se pe site-ul www.jmEvents.ro.