Studenţii craioveni au avut, ieri, oportunitatea să ia parte la o conferinţă organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România în cadrul campaniei de informare şi comunicare intitulată “Forum european”. Dezbaterea, care a fost moderată de directorul executiv al The Money Channel, Daniel Apostol, şi de Dan Suciu, redactor-şef la acelaşi post de televiziune, s-a adresat studenţilor, profesorilor şi altor reprezentanţi ai societăţii civile, interesaţi de temele economice europene.
Prezent la deschiderea evenimentului, rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor, a spus că organizarea campaniei “Forum european” reprezintă o oportunitate pentru studenți şi le-a explicat acestora că nu trebuie să aştepte ca Uniunea Europeană “să ne dea ceva pe degeaba”. «Această campanie de informare – “Forum Europen” – este o oportunitate pentru Universitatea din Craiova, iar tema este una foarte importantă şi e foarte bine că încercaţi să îi faceţi pe tinerii noştri să o conştientizeze. Multă vreme am fost dominaţi de Statele Unite, de economia americană şi poate că mulţi se întreabă de ce. Cred că e vorba de fundamentul coeziunii sociale – acesta a fost întotdeauna simbolic în America, în timp ce în Europa a fost o coeziune teritorială extrem de marcantă până de curând. Uniunea Europeană încearcă să-i concureze pe americani schimbând simbolismul, adică încercând să facă în Europa ceea e americanii au făcut deja înaintea noastră. În urmă cu 50 de ani, dacă un student ar fi fost întrebat dacă preferă să recâştigăm nordul Bucovinei sau să ne plimbăm liberi prin Europa, probabil că instinctele naţionaliste l-ar fi îndemnat să spună că vrea nordul Bucovinei. Astăzi cred că, dacă facem un sondaj de opinie, vreţi mai degrabă să vă mişcaţi liberi prin Europa. Deci teritoriul începe să pălească în faţa coeziunii simbolice. E foarte tentant să aşteptaţi să facă Uniunea Europeană ceva pentru noi, important este să înţelegeţi că nu ne dă nimeni nimic pe degeaba», a afirmat rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor.
Tinerii nu ştiu ce vor să facă în viitor
Campania “Forum european” include organizarea unei serii de dezbateri pe teme de guvernanţă economică în 12 oraşe din România, precum şi un concurs de eseuri adresat studenţilor şi masteranzilor la facultăţile cu profil economic sau de relaţii internaţionale. În cadrul dezbaterilor sunt abordate teme precum pactul de creştere şi stabilitate, oportunităţile şi riscurile aderării României la zona Euro sau bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 şi oportunităţile pe care acesta le prezintă pentru România. «„Forum european” este o campanie de informare şi comunicare ce are drept scop principal provocarea generaţiei viitorului să aibă nişte contribuţii în prezent pentru viitor. Este vorba de un proiect în care finalitatea ar fi culegerea de idei de valoare de la dumneavoastră şi transpunerea lor într-o suită de eseuri, de articole, de prezentări care să aibă menirea să-i facă pe cei ce vă pregătesc să reflecteze mai serios la metode pe care le-ar putea pune în practică plecând de la idei ce vă aparţin», a explicat Daniel Apostol, director executiv al The Money Channel.
Apostol a încercat să-i provoace pe studenţi să se implice într-un dialog, întrebându-i ce îşi doresc să devină – oameni de afaceri sau antreprenori –, însă aceştia nu prea s-au „înghesuit” să răspundă. Numai vreo doi-trei au spus că vor să fie independenţi, însă nu au ştiu să explice ce înseamnă exact acest lucru.