Consiliul Judeţean Dolj ar putea semna un parteneriat cu oraşul englezesc Rotherham

0
209

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cristinel Iovan s-a întâlnit, ieri, cu o delegaţie a Ambasadei Marii Britanii, reprezentată de şeful Secţiei Politice Peter Thomas, oficialul englez amintind în cadrul discuţiilor de implicarea pe care ambasada o are alături de o asociaţie din România pentru sprijinirea comunităţii rome din satul Ocolna, comuna Amărăştii de Jos. Totodată, cu prilejul întâlnirii a fost discutată posibilitatea stabilirii unui parteneriat al Consiliului Judeţean Dolj cu autorităţile din oraşul englezesc Rotherham, localitate în care trăieşte o comunitate de romi de peste 3.000 de persoane din estul Europei. 

„Una dintre ariile mele de responsabilitate o reprezintă întărirea relaţiilor dintre Marea Britanie şi România. Sunt de trei ani în România şi cred cu tărie în acest obiectiv. Ştiu că există un parteneriat axat în special pe partea comercială între Craiova şi Wakefield. Noi am vrea să adăugăm acestui parteneriat şi o componentă de incluziune socială.  În zona Wakefield există un oraş care se numeşte Rotherham, unde se află o comunitate de 3.000 de romi din estul Europei. Reprezentanţii comunităţii locale din Rotherham ar dori să vină la Craiova pentru un schimb de experienţă focusat pe locuri de muncă, educaţie, sănătate. Ne dorim ca acest contact cu Consiliul Judeţean să se dezvolte şi pe direcţia unui parteneriat cu Consiliul Local de la Rotherham. Ambasada Marii Britanii, alături de o asociaţie numită OvidiuRo, ajută financiar comunitatea din Ocolna. (…) Vreau să vă spun că în Marea Britanie avem experienţă cu integrarea multor grupuri etnice, dar nu ştim foarte multe despre comunităţile de romi din estul Europei şi ne-am dori să ştim mai multe. Am aprecia foarte mult dacă aţi putea primi o echipă de experţi de la Rotherham, urmată de o vizită similară a experţilor români acolo. Am dori ca aceste deplasări să aibă loc până la sfârşitul lunii martie a anului viitor”, a declarat şeful Secţiei Politice din cadrul Ambasadei Marii Britanii la Bucureşti, Peter Thomas.

Iovan: „Avem o maximă deschidere pentru a încheia parteneriate în problema sensibilă a romilor”

  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj Cristinel Iovan a salutat iniţiativa Ambasadei Marii Britanii de a se alătura unui proiect iniţiat de Asociaţia „OvidiuRo” prin care comunitatea romă din satul Ocolna este sprijinită. Totodată, Cristinel Iovan s-a declarat deschis implementării unui parteneriat cu autorităţile locale din Rotherham. „Avem un parteneriat dezvoltat cu Wakefield pentru întreaga regiune Sud-Vest Oltenia. Este un parteneriat mai complex, pentru că, pe lângă partea comercială, vizează şi o componentă educativă. Există finanţări atrase pe un parteneriat între Universitatea din Craiova, Wakefield şi autorităţi locale.  Avem o maximă deschidere pentru a încheia parteneriate în această problemă sensibilă a romilor, deci şi în ceea ce priveşte această colaborare cu autorităţile locale din Rotherham noi suntem deschişi şi putem dezvolta o colaborare.  Cred că sunt oportunităţi de care putem beneficia, astfel încât această comunitate să se poată bucura de aceleaşi condiţii ca în spaţiul comunitar.  De asemenea, apreciez că dacă ne-am îndrepta spre comunitatea romilor cu un proiect legat de copii, de şcoală, de educaţie atunci cred că le-am oferi o şansă mai bună. Se vorbeşte mult despre problemele pe care le are această comunitate, inclusiv la nivel european, însă se face puţin în acest sens. Colaborarea dintre Consiliul Judeţean Dolj şi Ambasada Marii Britanii este una foarte bună, dezvoltând deja un parteneriat durabil”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan.