Prezidenţiale americane: Joe Biden a rezistat atacurilor lui Donald Trump în prima dezbatere

0
592

 

Sistematic întrerupt de adversarul său care a căutat confruntarea directă, Joe Biden a refuzat să intre în jocul acestuia şi nu i s-a adresat decât la persoana a treia. Botezat de Donald Trump „Joe adormitul”, descris ca senil, sau căzut sub aripa radicală a democraţilor, Joe Biden a demonstrat că e capabil să se măsoare cu redutabilul adversar.

Trebuiau să fie șase subiecte, în dezbatere, dar duminică seară s-a insinuat încă unul, grație unei ample și explozive investigații a cotidianului New York Times, în care ocupantul Casei Albe este demascat ca un afacerist ratat, un falit în serie, care într-o carieră de investiții hazardate sau ruinătoare a tocat substanțiala moștenire paternă – estimată la 400 de milioane – și a rămas, în special după 2011, la cheremul unor creditori învăluiți deocamdată în mister parțial sau total, cărora le datorează peste 1,1 miliarde, mai bine de o treime cu scadențe în următorii patru ani.

“Mi se pare destul de clar că bani rusești transferați prin Deutsche Bank au fost folosiți ca garanție pentru a-i permite lui Trump și conglomeratului său să împrumute în continuare, în ciuda performanțelor sale financiare. Aceasta să fie oare explicația convorbirilor de taină între Trump și Putin? De asta face oare tot ce poftește Putin, subminând Uniunea Europeană, NATO, alți prieteni și aliați ai Americii? Dacă nu luăm în serios această amenințare pericolul pe care Trump îl reprezintă se va perpetua până în clipa în care nu mai este la putere”, opina, puțin timp înaintea dezbaterii, Hillary Clinton, singura care, până ieri, avusese onoarea de a se duela retoric cu “geniul stabil” al întreruperilor și insinuărilor, Donald Trump.

În campania trecută și pe toată durata mandatului său președintele a blocat accesul în culisele financiare ale concernului său și a refuzat să-și dezvăluie declarațiile de impozit, făcute publice de toți predecesorii săi de la mijlocul anilor 1970 încoace.

Investigația New York Times ne-a dezvăluit de ce: în 11 dintre cei 18 ani acoperiți de anchetă (2000-2017), locatarul din Casa Albă a plătit zero impozit federal; în ultimii doi ani ai intervalului, a înțeles să contribuie suma simbolică de 750 de dolari. În 2017, un angajat necăsătorit cu un venit impozabil de 18.000 de dolari a datorat fiscului zece dolari mai mult. Și cei mai umili angajați legali ai celor 500 de firme trumpiene au plătit mai mult.

“Spune că-i deștept când exploatează Codul Fiscal care-i îngăduie să plătească mai puțin impozit decât un profesor. Ei bine, voi elimina acest Cod. “De ce n-ai făcut-o în 25 de ani”? întrerupe Trump. “Pentru că tu, ca președinte, ai stricat totul”, răspunde vice-președintele. “Ești cel mai prost președinte din câți a avut America”, a precizat, peste obstrucțiile verbale trumpiene tipice turnirului retoric de ieri, Joe Biden, care conform declarației pe 2019 făcută publică ieri, a vărsat Fiscului incomparabil mai mult: 299.346 de dolari la un venit de 944.737.

Donald Trump și-a redus povara fiscală prin mijloace precumpănitor legale. Pierderile pe care le-a declarat, printre cele mai mari din istoria Fiscului american, și scăderile de care s-a prevalat, multe dintre ele aparent exagerate, fac însă obiectul a numeroase anchete care pot rezulta, dacă merg împotrivă-i, în datorii la stat și penalizări însumând peste 100 de milioane. Datoriile contractate la bănci și posibil indivizi îl fac extrem de vulnerabil la presiune și șantaj.

“Am plătit milioane impozite. Milioane. Legile mi-au permis-o. N-am chef să plătesc impozit. Înainte de a întra în politică am fost în afaceri, dezvoltator imobiliar. Toți antreprenorii, dacă nu-s fraieri, folosesc legea în avantajul lor. Voi Democrații ați promulgat legea fiscală care ne-a dăruit toate aceste privilegii, creditul, deprecierea și celelalte”, a precizat șeful Casei Albe, contrazicând informațiile de presă bazate pe propriile sale documente financiare.

Evaziune fiscală poate, evaziune din realitatea trăită de alegători cu siguranță: combaterea Covid-ului-19 un succes fără egal deși America este “mai presus de toate” pe plan modial la sumbrele categorii ale numărului de cazuri și decese.

“Dacă te uiți la ce-am realizat, am închis granițele, decizie pe care Joe Biden a etichetat-o drept xenofobă și rasistă. Ai spus că-i o prostie, n-ai fi făcut-o nici două luni mai târziu. Guvernatorii Democrați, mai toți, au spus că am făcut o treaba fenomenală. Au dreptate”, a susținut liderul lumii libere, care în această materie și-a respectat – lucru total neobișnuit pentru el – promisiunea campaniei din 2016 de a gestiona țara cum își gestionează afacerile. Fiecare zi ce trece aduce noi și șocante revelații despre modul în care șeful Executivului a făcut presiuni asupra specialiștilor, a politizat și decredibilizat instituțiile abilitate, sacrificind sănătatea publică pe altarul intereselor sale electorale.

“200 de mii de morți, peste 7 milioane de infectați. Cu 4% din populație, avem 20% din numărul total al cazurilor fatale; 40.000 de noi cazuri, între 750 și 1.000 de decese zilnic. Când i s-au raportat aceste statistici, replica lui Trump a fost, “asta este”. Asta este pentru că tu ești cine ești”, a contracarat port-stindardul Democrat, condamnat, într-un duel inegal, să se bizuie în exclusivitate pe date verificabile și evidente, în vreme ce liderul în exercițiu s-a dedat, în stilu-i caracteristic, la fabulații și atacuri personale.

Cum și-a construit imaginea publică, acum făcută țăndări, așa a construit Trump ieri și imaginea adversarului său, care-l devansează în media sondajelor la diferențe ce par insurmontabile cu 34 de zile înaintea alegerilor. Biden “marionetă a extremei stângi anarhiste”, când în realitatea reală este un centrist, un om al compromisului și dialogului transpartinic într-o carieră politică de 47 de ani. Biden distrugător al “modului de viață american” când acest mod de viață este zilnic periclitat de gestiunea trumpiană catastrofală a urgenței epidemiologice, de violențe stradale, dezastre naturale și clivaje sociale agravate de politicile ambientale, fiscale și economice ale Administrației.

“Un cuvânt n-am putut spune cu acest clovn, pardon, această persoană”, a rezumat tonul și ținuta conversației Joe Biden.