Cutremurul din Indonezia: Bilanţul victimelor a ajuns la cel puţin 832 de oameni

0
474

Replici puternice au continuat să lovească insula Sulawesi din Indonezia, după cutremurul major urmat de tsunami, şi cel puţin 832 de persoane şi-au pierdut viaţa, informează BBC. Bilanţul aanterior anunţat de autorităţi era de 408 morţi şi 500 de răniţi.

În oraşul Palu, zeci de oameni sunt în continuare daţi dispăruţi, mulţi fiind prinşi sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite după cutremur. Pe străzi se pot vedea trupurile neînsufleţite ale celor ucişi de tragedia care a lovit insula Sulawesi, iar cei răniţi sunt trataţi în corturi, deoarece spitalele au fost afectate serios de cutremur. Mulţi oameni au fost prinşi sub dărâmăturile clădirilor care s-au prăbuşit în cutremurul cu magnitudinea de 7.5, de vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Purwo Nugroho, la o conferinţă de presă.

Cutremurul a declanşat valuri de tsunami de până la şase metri, iar zona afectată a fost mai mare decât s-a crezut iniţial, a adăugat acesta. Salvatorii au săpat cu mâna în căutarea supravieţuitorilor în oraşul indonezian Palu. Există preocupări deosebite cu privire la oraşul Donggala, unde impactul este încă neclar.

2,4 milioane de persoane au fost afectate de cutremur

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Indoneziene pentru Managementul Dezastrelor, Sutopo Purwo Nugroho, estimează că 2,4 milioane de persoane au fost afectate de cutremurul de vineri, anunţă CNN.

Nugroho a declarat că 71 de străini au fost în Palu în timpul cutremurului şi doi au fost evacuaţi în siguranţă în Jakarta. Nu există informaţii privind starea celorlalţi.

Supravieţuitorii au trecut prin apele rezultate în urma inundaţiilor şi prin grămezi de moloz. Un centru comercial s-a transformat în moloz, iar cupola mare a unei moschei s-a prăbuşit în oraşul Palu, care are 350.000 de locuitori. Familiile aveau puţinele obiecte pe care le-au putut recupera în pungi de plastic şi rucsaci la adăposturi în aer liber unde mii de oameni sperau să primească ajutor.

Sute de persoane au fost grav rănite şi cel puţin 17.000 de persoane au rămas fără adăpost, a spus Nugroho.  Lipsa echipamentelor grele şi a personalului a încetinit eforturile de salvare în oraşul de coastă Palu, unde muncitorii au început duminică căutările pentru a salva aproximativ 50 de persoane prinse sub dărâmăturile unui hotel prăbuşit.

Unul din controlorii de trafic a murit în timp ce asigura decolarea în siguranţă a unui avion

Potrivit BBC, unul din controlorii de trafic aerian din Palu a murit în timp ce asigura decolarea în siguranţă a unui avion, imediat după producerea cutremurului de  7,5 grade. Cauza morţii sale este încă neclară, dar se presupune că acesta s-a speriat după ce turnul de cotrol a fost lovit de tsunami şi a vrut să se salveze sărind în apă, fiind rănit fatal în cădere.

Supravieţuitorii din oraşul Palu au dormit pe străzi, după ce au fost sfătuiţi de autorităţi să nu se întoarcă în locuinţe.

Autorităţile spun că eforturile de căutare şi salvare sunt îngreunate din cauză că seismul a provocat căderea curentului şi comunicaţilor în zona oraşului Palu şi localităţii Donggala, ultima aflată la doar 27 de kilometri de epicentrul seismului. Un pod a fost luat de ape, iar principala autostradă spre Palu a fost avariată în urma unei alunecări de teren.

Valul tsunami a lovit două oraşe, Palu şi Donggala. În urma cutremurului înregistrat, vineri, la Donggala, cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte zece sunt rănite. (Sursa: Mediafax)