Pavel Badea a demisionat din Consiliul Local

0
391

badeaŞedinţa ordinară a Consiliului Local Craiova, de ieri, nu a fost lipsită de replici acide, dar şi de consemnarea unei demisii fără surprize. Cea a lui Pavel Badea. Pe ordinea de zi au fost introduse două noi proiecte: cel cu privire la alegerea preşedinţilor de şedinţă şi cel referitor la vacantarea unui mandat de consilier local prin demisia lui Pavel Badea. Majorităţii covârşitoare a social-democraţilor nu i-a fost greu să treacă toate proiectele, opoziţia fiind alcătuită din cinci consilieri liberali. La capitolul rectificări de cheltuieli bugetare, aceştia din urmă au votat „împotrivă”, consecvenţi unei mai vechi decizii.

În debutul şedinţei ordinare a Consiliului Local Craiova s-a supus la vot introducerea a două noi puncte pe ordinea de zi. Astfel, la iniţiativa a 16 consilieri locali s-a decis asupra alegerii preşedinţilor de şedinţă pentru intervale mai mari de timp. Primul propus, şi votat pe loc, a fost Lucian Dindirică, ce a şi preluat rolul de preşedinte de şedinţă.

Cea de a două noutate a fost demisia lui Pavel Badea. Consilierii au luat act de renunţarea acestuia la mandat şi au stabilit vacantarea poziţiei deţinută de acesta. De precizat că, în iunie a.c., Pavel Badea a demisionat de la şefia PNL Dolj, iar pe 10 iunie a fost exclus. Iată că acum, deşi a câştigat la Curtea de Arbitraj anularea excluderii, acesta renunţă la mandatul de consilier municipal.sedinta clm (1)

Precizările viceprimarului Genoiu

Prin vocea lui Flavius Sirop (PNL), executivul craioveanu a fost solicitat să aducă clarificării referitoare la stadiul lucrărilor la Water Park. „Referitor la Water Parc s-a ajuns la concluzia că trebuie procedat la o nouă autorizare. Acum, pentru intra în legalitate sunt obligatorii expertiza tehnică şi cea emisă de ISU. 17 aprilie 2017 este termenul de execuţie a lucrării şi, de aceea, banii sunt alocaţi pentru anul viitor”, a menţionat Mihail Genoiu, viceprimar al municipiului Craiova.

De acum înainte, cele cinci voci ale opoziţiei au plecat la luptă, având pe drapel inscripţia „PNL va rămâne consecvent şi vom vota împotriva bugetului consolidat şi, ca atare, vom vota împotriva acestui proiect”, după cum a declarat Marinel Florescu. Şi au rămas consecvenţi până la finalul şedinţei. Inutilă şi intervenţia lui Nicolae Pascu, director executiv al Direcţiei Economico-Financiare din cadrul Primăriei Craiova. „Am constatat că, la anumite capitole ale bugetului local, sunt sume disponibile. 10 milioane au mers la condiţiile de transport, 175.000 de lei pentru Spitalul de Neuropsihiatrie, 940.000 de lei în învăţământ pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare. Pentru Poliţia Locală alocăm sume, ca să se operaţionalizeze sistemul video din parc”, a punctat Nicolae Pascu.

Mischianu-Florescu: „V-am pus la dispoziţie CV-urile/ Nu-mi aduc aminte!”

Articolul 8 de pe ordinea de zi a consumat, minute în şir, din energia decidenţilor locali. Inutil. Mai înainte de a vota pentru desemnarea reprezentantului municipiului Craiova în AGA a SC RAT SRL, acelaşi Marinel Florescu a intrat într-un clinci verbal ce, la final, i-a fost în defavoare. „Sunt pus în situaţia să votez o persoană, pe care nu o cunosc”, a spus Florescu şi a cerut să i se prezinte CV-ul celor desemnaţi să reprezinte CL Craiova în diversele AGA. Replica lui Ovidiu Mischianu a fost usturătoare. „V-am pus că vă pun la dispoziţie CV-urile şi dumneavoastră aţi spus că nu le mai doriţi. Asta aţi spus în comisia de specialitate”, a afirmat Mischianu, arătându-i liberalului Florescu că „niciun vot nu se dă, de către reprezentanţii noştri în AGA regiilor, decât cu mandat special dat de dumneavoastră”.

În dispută a intrat şi primarul Craiovei. „Am o soluţie pentru a debloca discuţia. Propuneţi dumneavoastră, din opoziţie, numele lor şi noi vom supune la vot. Aceste discuţii se fac în comisia de specialitate. Eu ştiu că acolo nu este presa…”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.sedinta clm (2)

„Cunosc bine situaţia de la Filarmonică”

Proiectul de hotărâre privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale Filarmonicii Oltenia Craiova, pentru anul 2016, a stârnit şi el ample discuţii. „Cunosc bine situaţia de la Filarmonică. Am avut mai multe discuţii, căutând să calmăm spiritele. Acolo era acuzat managerul. (…) Cel care îşi asumă totul trebuie să fie managerul. Dacă nu îşi duce planul la capăt, pentru că are nişte indicatori şi obiective, dacă nu le îndeplineşte este schimbat de dumneavoastră”, a menţionat Lia Olguţa Vasilescu. Vocea opoziţiei celor cinci liberali municipali arăta că se opune votării acestui proiect pentru că: „avem de a face cu o anomalie. Cât de legal e ca noi să aprobăm organigrama, când angajaţii au fost deja plătiţi?”

Urgentarea vânzării ANL-urilor

Opoziţia a cerut clarificări legate de stadiul demersurilor de vânzare a locuinţelor ANL. În răspunsul său, reprezentantul Direcţiei Patrimoniu a specificat că „pentru blocurile T1,T2,T3 aşteptăm extrasele de carte funciară de la OCPI, iar la Potelu sunt în derulare lucrările de cadastru. Ca orizont de timp, pentru T1, T2, T3, în decurs de o lună putem proceda la vânzare”.

Consilierii PNL nu au votat nici proiectul de hotărâre privind aprobarea cotei de dezvoltare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, precizând că locuitorii Craiovei vor plăti cu 5% mai mult la factura de încălzire. „Avem o cifră de afaceri de 700 mld. lei vechi. Cota de dezvoltare e reglementată de lege şi este lăsată la alegerea şi necesităţile instituţiei. Curtea de Conturi a analizat situaţia noastră. Avem 8.500 de contori pentru apă caldă şi căldură, pentru care alocăm 30 mld. lei vechi anual, necesari şi verificărilor metrologice. Nu este o majorare de preţ. Aceasta va fi avizată de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi şi conţine costurile reale. În ultimii ani s-au redus cheltuielile cu personalul – peste 100 de angajaţi au plecat – dar şi cheltuielile materiale”, a precizat Sorin Iordache, reprezentantul SC Termo SRL.sedinta clm