Pentru că li se iau din drepturi… Avocaţii din Serbia protestează

0
486

Avocaţii din Serbia şi-au contramandat  toate procesele planificate pe agenda de lucru, paralizând astfel activitatea întregului sistem juridic. Aceasta înseamnă că avocaţii nu vin la procese, anchete, nici la  interogarea la poliţie ori procuratură – în cazurile în care, în baza legii, este necesară prezenţa unui avocat, dar nu efectuează nici alte activităţi juridice, în afara celor legate de termen – cum este scrierea plângerilor ori a altor remedii juridice extraordinare. Avocaţii belgrădeni, nemulţumiţi de noile impozite, au fost primii care au intrat în grevă, iar rând pe rând, în baza hotărârii Adunării  Camerei Avocaţilor Serbiei – li s-au alăturat toţi avocaţii din Serbia, inclusiv cei din Zacear. Av. Natasa Tosici a explicat aceasta problema si a solicitat sprijin atat Baroului Dolj, cat si Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si s-a adresat inclusiv europarlamentarului Marian Jean Marinescu, membru al Delegatiei Parlamentului European pe relatia cu Serbia.

Nataşa Tosici, avocat la Baroul Zacear a venit zilele trecute la Craiova, la Baroul Dolj, pentru a le expune colegilor de aici, cele două barouri fiind înfrăţite, problemele cu care se confruntă avocaţii în Serbia, faptul că statul sârb nu tratează aşa cum trebuie această profesiuni, faptul că statul sârb preia anumite sarcini de la avocaţi şi le dă notarilor încălcându-se astfel Constituţia Serbiei. „Avocaţii din Serbia au o mare problemă cu statul sârb. Avocatura în Serbia este o profesiune independentă, de mai bine de 50 de ani, iar acum, statul sârb, din luna septembrie a dat o lege care este împotriva Constituţiei, adică, mai mult de jumătate din lucrurile cu care ar trebui să se ocupe avocaţii de drept civil le-a fost date notarilor şi de aceea pentru  nerespectarea acestei profesiuni, Uniunea Naţională a Barourilor din Serbia, la 13 septembrie a dat decizie ca începând cu 17 septembrie, avocaţii să intre în grevă generală pe o perioadă nedeterminată. În Serbia sunt mai multe barouri de avocaţi, de fapt în Serbia sunt peste 8000 de avocaţi, iar niciunul dintre aceştia nu lucrează”, spune Nataşa Tosici.

Notarii mai presus de lege

Reprezentantul Baroului de la Zacear susţine că avocaţii au solicitat de la Ministerul Justiţiei să li se pună la dispoziţie toate documentele ca să poată analiza cum lucrează notarii, în baza căror legii. „E mare presiune asupra avocaţilor din partea poliţiei, din partea autorităţilor, din partea Ministerului Justiţiei şi chiar din partea Ministerului Finanţelor. Mai nou ne-a dat să plătim taxele şi impozitele din urmă, retroactiv. Mă refer la impozitul pe profesie. În iunie am primit decizie şi la două zile ne-a luat banii din cont. Mie de exemplu mi-a luat 2000 de euro. Nu cred că aşa ceva s-a mai văzut să se facă o lege retroactivă. De aceea am făcut un protest general. Domnul ministru al Justiţiei chiar a transmis că nu vrea să mai vorbească cu niciun avocat. Am căutat să facem o comisie şi să mergem la premierul Serbiei pentru că se aude că se încearcă transformarea profesiei de avocaţi dintr-un privată într-una de stat, adică să devenim şi noi ca şi procurorii şi judecătorii de stat”, a precizat Nataşa Tosici, avocat, Baroul Zacear.