Nokia închide fabrica de la Cluj, 2.200 de oameni rămân pe drumuri

0
337

Toţi angajaţii fabricii Nokia de la Jucu, circa 2.200 de persoane, au fost chemaţi ieri la locul de muncă, pentru o şedinţă la care a participat şi conducerea Nokia pe Europa. Anunţul i-a lăsat mască: fabrica din judeţul Cluj se închide până la finele anului. Nokia a mai închis în acest an şi Centrul de Cercetare şi Dezvoltare din Cluj, concediind aproximativ 120 de persoane. „Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate”, se spune într-un comunicat transmis ieri de Nokia. După şedinţa cu conducerea companiei angajaţii au primit o hârtie în care sunt anunţaţi că fabrica urmează să funcţioneze până la sfârşitul acestui an, iar ei să fie plătiţi până la sfârşitul lunii martie 2012, şi că vor beneficia de un pachet compensatoriu, care va fi comunicat însă după finalizarea consultărilor cu sindicatul.

Legat de fabrică, Nokia va căuta potenţiali investitori interesaţi de cumpărarea acesteia, după cum a declarat ieri preşedintele grupului finlandez, Stephen Elop. Acesta a explicat decizia companiei de a se retrage din România prin faptul că majoritatea consumatorilor s-au orientat în ultimul timp spre aparatele tip smartphone.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a explicat ieri că, după închiderea fabricii Nokia de la Jucu, activitatea de aici va fi transferată către alte fabrici ale companiei din Coreea de Sud, India şi China. Potrivit lui Tişe, decizia de închidere a fabricii Nokia de la Jucu are la bază doar motive economice şi nu are nici o legătură cu condiţiile din România: „Am avut, joi (n.r. – ieri), o întâlnire cu vicepreşedintele companiei Nokia, cu care am discutat despre fabrică. Decizia lor cu privire la încetarea activităţii la fabrica din Jucu a fost luată încă din februarie, iar activitatea va fi preluată de alte fabrici ale companiei din Asia, respectiv Coreea de Sud, India şi China. Poziţia lor a fost fermă, în sensul că decizia de închidere nu are legătură cu condiţiile din România, ci doar cu strategia lor economică, care vizează subcontractorii. Aspectul important care a contat a fost faptul că subcontractorii Nokia provin din Asia, iar transportul materialelor spre România era mult prea scump”.

Angajaţii Nokia ar putea primi o mână de ajutor, sub formă de compensaţii băneşti, chiar de la autorităţile române, care au posibilitatea să aplice pentru sprijin din Fondul European de Ajustare Globală, un instrument financiar al UE creat cu scopul de a-i ajuta pe lucrătorii care îşi pierd locul de muncă în urma relocării companiilor sau a crizei. Acest lucru l-a confirmat, ieri, chiar purtătorul de cuvânt pe probleme de muncă şi afaceri sociale al CE, Cristina Arigho. Trebuie doar ca autorităţile române să solicite ajutorul UE.