Ecografie gratuită pentru depistarea cancerului la sân pentru 150 de craiovence

1
164

„Nu încerca să ghiceşti. În loc să trăieşti în umbra incertitudinii şi a poveştilor pe care le auzi în jurul tău, află cu certitudine că eşti sănătoasă! Nu te teme să îţi înfrunţi frica de a te autoexamina şi de a merge la medic. Doar aşa poţi afla sigur că eşti bine. De fiecare dată”…

În Dolj, anual sunt luate în evidenţă peste 2.000 de cazuri de noi pacienţi cu afecţiuni maligne, iar cifrele cresc de la zi, la zi. Situaţia este cu atât mai alarmantă, în condiţiile în care agresivitatea bolii este din ce în ce mai accentuată, iar vârsta bolnavilor tot mai scăzută. Într-o zonă cu o aşa patologie oncologică, dar cu o infrastructură medicală insuficientă, accesul pacienţilor la investigaţiile şi terapiile care se impun este greu de realizat. De ieri, însă, nu numai craiovencele, ci toate oltencele, pot beneficia de cea mai nouă tehnologie în materie: un ecograf ultraperformant, care stabileşte un diagnostic precoce şi exact şi evaluează corect extinderea bolii, printr-o metodă neinvazivă şi neiradiantă.

Ecograful Toshiba, căci despre el este vorba, a fost donat Centrului de Oncologie Craiova de către compania Avon România şi cu sprijinul Asociaţiei OncoHope, în cadrul campaniei pentru sănătatea sânilor „Află că eşti bine!”. Ajunsă la cel de-al IX-lea an de existenţă, Campania Roz a strâns fonduri cu ajutorul produselor marcate cu fundiţa roz, destinate achiziţionării de aparatură medicală, ce a fost donată apoi în diferite oraşe din ţară. „Anul acesta, Craiova a fost aleasă pentru a primi donaţia constând într-un ecograf de ultimă generaţie, în valoare de 115.000 de dolari, deoarece zona Olteniei are o populaţie de peste două milioane de locuitori, iar femeile de aici au nevoie să se îngrijească de sănătatea lor”, a declarat Cristina Lupu, coordonator de program la Centrul pentru Jurnalism Independent, care sprijină demersul campaniei de promovare a sănătăţii. „Aveţi grijă de oltencele voastre. Sunt frumoase, iuţi la vorbă şi spirit, însă nu trebuie să uite că sănătatea este mai importantă decât orice”, a adăugat aceasta.

Consultaţie cu trimitere de la medicul de familie

Deşi Centrul de Oncologie Craiova este o unitate sanitară privată, cu profil de spital de zi, toate consultaţiile şi tratamentele pacienţilor, precum şi accesul la investigaţiile de laborator şi imagistice sunt gratuite, prin Programul Naţional de Cancer. Cât despre accesul femeilor la ecograful inaugurat ieri, managerul de proiecte al Asociaţiei OncoHope, cea care a înlesnit donaţia, a declarat că în baza unui bilet de timitere dat de către medicul de familie orice persoană poate beneficia de consultaţie şi ecografie gratuite, în limita plafonului acordat de CAS Dolj. „Pentru persoanele care nu au trimitere de la medicul de familie, sumele vor fi modice, cu mult sub cele cerute în general de clinicile particulare”, a precizat Marga Cutarov de la Asociaţia OncoHope. „Centrul Oncologic Craiova şi-a propus, încă de la apariţia sa, să completeze necesităţile şi, de ce nu, să ridice standardele”, a declarat şi Dan Lungulescu, medic primar în oncologie medicală, preşedintele OncoHope.

Celebrează sănătatea în Piaţa Mihai Viteazu

Pe 1 octombrie, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, campania „Află că eşti bine” se va desfăşura şi la Craiova, În Piaţa Mihai Viteazu, cu evenimentul „La Vie en Rose”, aflat sub sloganul „A promite înseamnă a face! Promite să mergi la control”. Cu începere de la ora 16.00, acţiunea va cuprinde o serie de seminarii conduse de medici specialişti, şedinţe de make-up şi activităţi pentru cei mici, ce vor fi urmate de un concert susţinut de Direcţia 5. În timpul evenimentului, femeile vor primi fluturaşi informativi, în baza cărora se vor putea programa la un consult de specialitate gratuit. „Este vorba de un pachet care cuprinde un consult clinic, un marker tumoral la sân şi o ecografie performantă, făcută cu aparatul ce ne-a fost donat de către Avon. Primele 150 de persoane care vor fi prezente la evenimentul din Piaţa Mihai Viteazu vor primi acest fluturaş, vor suna la un număr de telefon, se vor face planificări, urmând ca ulterior să se prezinte la consultaţie”, a explicat Marga Cutarov.

 

1 COMENTARIU

  1. Felicitari Marga!
    Felicitari, de asemenea, tuturor celor implicati in aceasta campanie si in mod cert oltencele noastre (cu probleme specifice) vor fi realmente multumite de efortul facut pentru ele.
    Succes in viitoarele proiecte, de un real impact social!

Comments are closed.