La data de 18 septembrie a.c., consilierilor judeţeni Dan Păloiu şi Ionel Pană au fost excluşi din PDL Dolj. În urma acestei acţiuni PDL Dolj a trimis o adresă Consiliului Judeţean (CJ) Dolj prin care i-a informat de situaţia existentă şi de faptul că de această excludere trebuie să ia act şi consilierii judeţeni. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Dolj, de ieri, nu a fost trecut acest punct, totuşi, vicepreşedintele Cristinel Iovan a propus introducerea lui pe ordinea de zi. La un moment dat consilierii judeţeni PDL au părăsit sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, pentru că nu au fost validaţi următorii doi consilieri de pe lista PDL.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, le-a propus consilierilor judeţeni ca pe ordinea de zi să mai fie introdus încă un proiect de hotărâre cu două variante. Una dintre variante se referea la constatarea încetării de drept a mandatelor a doi consilieri judeţeni şi vacantarea acestor locuri, iar cel de-al doilea, propus de pedelişti, conţinea cele două puncte menţionate plus un al treilea legat de validarea altor doi consilieri judeţeni. În prima fază pedelistul Fane Stoica a salutat acest gest: “Felicităm introducerea acestui proiect de hotărâre pe ordinea de zi, referitor la încetarea mandatelor celor doi consilieri pe primul punct la ordinea de zi, astfel încât Consiliul judeţean să fie legal căci se prevede clar în lege că în prima şedinţă ordinară de CJ se constată încetarea mandatului. Aţi avut adresa de la PDL în ceea ce priveşte excluderea celor doi membrii, Dan Păloiu şi Ionel Pană şi excluderea din PDL şi prin urmare, pierderea mandatelor de consilieri judeţeni”. Problemele au început în momentul în care pedeliştii au simţit că majoritatea consilierilor judeţeni nu vor valida în aceeaşi şedinţă şi pe cei care urmau să le ia locul lui Ionel Pană şi Dan Păloiu. Pesediştii şi peneliştii au adus ca argument în favoarea lor Legea 393/2004, art. 12 alineatele 1 şi 2: “În toate situaţiile de încetare a mandatului înainte de expirarea duratei normale a acestuia consiliul local sau consiliul judeţean, după caz, adoptă în prima şedinţă ordinară, la propunerea primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean, o hotărâre prin care se ia act de situaţia apărută şi se declară vacant locul consilierului în cauză. (2) Hotărârea va avea la bază, în toate cazurile, un referat constatator semnat de primar şi de secretarul comunei sau oraşului, respectiv de preşedintele consiliului judeţean şi de secretarul general al judeţului. Referatul va fi însoţit de actele justificative”.
“Această hotărâre riscă să fie anulată de instanţa de judecată”
Cosmin Roşulescu, Oana Dincă şi Alexandru Brezniceanu au încercat pe rând să îi acuze pe liberali şi social-democraţi de faptul că se folosesc de o ambiguitate a legii pentru a nu le valida noi colegi: “În ciuda hotărârii comisiei de specialitate, nu putem să nu validăm azi ceilalţi doi consilieri judeţeni. Dacă este o ambiguitate a legii eu cred că poate fi clarificată. Consiliul judeţean trebuie să fie reprezentat prin 36 de consilieri spune legea administraţiei publice locale. Dacă noi la această şedinţă suntem 35 de consilieri trecem peste o dispoziţie a legii”, a spus Cosmin Roşulescu. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, le-a atras atenţia consilierilor judeţeni că Legea 393/2004, completată şi republicată prevede la articolul 9, alineatul 4 următoarele: “Hotărârea consiliului poate fi atacată de consilier, la instanţa de contencios administrativ, în termen de 10 zile de la comunicare. Instanţa se va pronunţa în termen de cel mult 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar hotărârea primei instanţe este definitivă şi irevocabilă”. Cristinel Iovan şi-a întărit afirmaţiile cu exemple similare din ţară a unor consilieri judeţeni excluşi şi reveniţi pe funcţie în urma unor hotărâri judecătoreşti: “Cazuri similare s-au întâmplat în ţară. Există hotărâri în acest sens şi motivaţia unor asemene hotărâri care constată că dacă noi validăm astăzi doi consilieri, cu siguranţă această hotărâre riscă să fie anulată de instanţa de judecată. Noi avem sarcina să luăm acea hotărâre care să reziste în faţa oricărei plângeri şi a oricărei persoane interesate”.
“Ne rezervăm dreptul de a ataca toate hotărârile de consiliu judeţean”
“Liderul” de grup al consilierilor pedelişti, Fane Stoica s-a aventurat în afirmaţii, avertizând că, în cazul în care nu vor fi validaţi cei doi consilieri propuşi de PDL, va ataca toate şedinţele de Consiliu Judeţean: “Nu puteţi să schimbaţi, conform legii administraţiei publice locale, această configuraţie politică. Dumneavoastră asta faceţi. În toată această perioadă ne rezervăm dreptul de a ataca toate hotărârile de consiliu judeţean, din acest moment, pentru că dacă dumneavoastră nu validaţi consilierii, acest consiliu judeţean nu este legal constituit. Dumneavoastră faceţi un abuz astăzi!”. Fane Stoica a fost susţinut şi de prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, care i-a avertizat pe liberali şi social-democraţi că nu le va valida hotărârile de consiliu, pentru că fără cei doi pedelişti Consiliul Judeţean Dolj ar fi “o adunare de impresii politice, de socializare”: “Vă transmit un punct de vedere neutru. În condiţiile în care consiliul judeţean rămâne cu 35 de consilieri, este un organism nelegal constituit. Toate hotărârile pe care le veţi lua dumneavoastră cu 35 de membrii ai Consiliului Judeţean, care nu mai reprezintă de fapt Consiliul Judeţean, ci este o adunare de impresii politice, de socializare. Toate hotărârile pe care le veţi lua în această figuraţie, nu vor primi avizul de legalitate al prefectului”. Lui Nicolae Giugea i s-a atras atenţia că Legea 215 din 2001, art. 95, alin. 1 prevede că: „Şedinţele consiliului judeţean se desfăşoară legal în prezenţa majorităţii consilierilor judeţeni în funcţie”. Majoritatea consilierilor judeţeni au votat încetarea de drept a mandatelor a doi consilieri judeţeni şi vacantarea acestor locuri. Amendamentul de validare a următorilor doi consilieri judeţeni de pe lista PDL nu a trecut de votul majorităţii, moment în care pedeliştii s-au ridicat şi au părăsit sala de şedinţe. În secunda următoare aceştia au fost urmaţi de prefectul Nicolae Giugea.
ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU