Echipa României – medalii la Olimpiada Europeană de Informatică pentru juniori, desfăşurată la Ploieşti,

0
1039
Echipa României a obținut două medalii de bronzpatru medalii de argint și o medalie de aur în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori de anul acesta (EJOI 2021), desfășurată la Ploiești între 24 și 28 august. La concurs au participat 30 țări, printre care și Franța, Rusia, Kazakhstan, în total 171 de participanți. Elevii români au fost în număr de opt și au fost pregătiți de profesori și foști olimpici la informatică, iar Emanuela Cerchez și Marinel Șerban, soți și profesori de informatică la Colegiul Național “Emil Racoviță” din Iași, au fost lideri ai echipei din partea țării noastre, informează edupedu.ro. (FOTO – sepi.ro)

Concursul de anul acesta a fost găzduit de România, în orașul Ploiești. Fiecare țară a participat “de acasă”, însă coordonarea a avut loc în România. Anul trecut, ediția s-a desfășurat între 2 și 6 septembrie, tot online, cu o coordonare din Tbilisi, Georgia. România participă la această olimpiadă din 2017, de la prima ediție găzduită în Sofia, Bulgaria.

 • În cele 4 zile de la Ploiești, elevii și profesorii au avut parte de două zile de antrenament și două zile de probe, fiecare probă fiind de 4 ore. Nu există probe pe echipe. Pentru monitorizarea probelor s-au respectat următoarele: monitorizare ambientală și înregistrarea ecranelor, în prezența profesorilor, afirmă pentru EduPedu.ro Daniela Lica.

Selecția s-a realizat în urma etapelor județene și naționale. România a participat cu două echipe de copii. Conform regulamentului oficial, aceștia trebuie să aibă până în 16 ani (s-au născut cel târziu pe 31 decembrie 2005). Aceștia sunt:

Foto: captură sepi.ro
Cine sunt participanții și premiile obținute:
 • medalie de aur:
  • Ștefan Cătălin Savu (Colegiul Naţional “Ion Luca Caragiale”, Ploiești, clasa a 7-a)
 • medalii de argint:
  • Rareș Felix Tudose (Colegiul Naţional “Alexandru Papiu Ilarian”, Târgu Mureș, clasa a 8-a)
  • Luca Mihai Ilie (Liceul Internațional de Informatică, București, clasa a 8-a)
  • Iulian George Arsenoiu (Școala Gimnazială “Ing. Gh. Pănculescu”, Vălenii de Munte, clasa a 8-a)
  • Mihai Valeriu Voicu (Liceul Internațional de Informatică, București, clasa a 7-a)
 • medalii de bronz:
  • Tudor Iacob (Școala Gimnazială “Augustin Maior”, Reghin, clasa a 8-a)
  • Tudor Ștefan Mușat (Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu”, București, clasa a 8-a)

și, cu 122 de puncte, Tudor Ștefan Grecu, în clasa a 7-a la Colegiul Naţional de Informatică “Tudor Vianu” din Capitală. Soții profesori Emanuela Cerchez (Team Leader) și Marinel Șerban (Deputy Leader) au fost liderii echipei române. Aceștia predau informatica la Colegiul Național “Emil Racoviță” din Iași de peste 20 de ani și au spus recent pentru presa locală că “participarea la această olimpiadă are în spate munca din tot acest an, de organizare a unor olimpiade județene și naționale, a unor tabere de pregătire și a unei selecții riguroase. A fost o muncă uriașă atât a elevilor, cât și a profesorilor care, în actualul context, petrecut cu activități de învățare on-line, nu au abandonat performanța. Este multă pasiune“.

Daniela Lica, Emanuela Cerchez și Marinel Șerban, comitetul de organizare / Foto: EJOI 2021

Platforma pe care a fost găzduit evenimentul este a SEPI, Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică, societate formată din profesori cu performanțe și studenți la Informatică care au fost olimpici, iar desfășurarea a fost organizată în parteneriat cu Centrul de Excelență Prahova și Primăria Municipiului Ploieșt. Daniela Lica, directorul Centrului de Excelență Prahova, profesor care pregătește elevi pentru faze internaționale la Informatică, este de părere că elevul care participă la concursuri și olimpiade de informatică trebuie să fie “foarte dedicat, pasionat și curios”. Daniela Lica a mai spus și că în fiecare ediție de concurs european sau internațional, România a venit cu medalii importante la informatică. “Este o muncă extraordinară, rezultatele sunt pe măsură. Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori este un eveniment semnificativ, o treaptă în dezvoltarea elitei din IT-ul statelor membre ale Consiliului Europei. EJOI urmărește regulile și standardele Olimpiadei Internaționale de Informatică. Ceea ce le deosebește este doar faptul că participanții nu pot trece cu vârsta de 16 ani. În rest, ca la lingvistică, matematică, fizică sau chimie, totul este reglementat internațional” explică profesoara pentru EduPedu.ro.