Augustin Lazăr, despre modificările legilor justiţiei: Nu putem lăsa să treacă prin faţa noastră o provocare la inteligenţa magistraturii

0
299

Procurorul general al României, a declarat, ieri, după şedinţa cu şefii de parchete, că procurorii consideră propunerile de modificare a legilor justiţiei, prezentate de Tudorel Toader, sunt “o provocare la inteligenţa magistraturii”, menţionând că e prima dată când comenteză un Power Point.

augustin_lazar2_21042800“Sunt evident nişte idei, principii, oferte. Chiar dacă n-am avut la îndemână un proiect de act normativ, noi trebuia să luăm atitudine. Nu puteam să lăsăm să treacă prin faţa noastră o provocare la inteligenţa magistraturii”, a spus procurorul general.

        Augustin Lazăr a precizat că, în unanimitate, procurorii nu au agreat crearea unei direcţii specializate pentru cercetarea magistraţilor, susţinând că există bănuială că propunerea este făcută pentru a lua atribuţiile DNA. “Nu a mai auzit nimeni de acum 20-30 de ani când în România era un birou de anchete speciale la Procuratura Generală nereformată. (..) Lucrurile au evoluat. România, ca ţară europeană, şi-a făcut structuri specializate pe categorii de infracţiuni, nu pe categorii de persoane. (..) Bănuiesc că această propunere e făcută de cineva care nu aparţine sistemului nostru, ci este din exterior şi doreşte să-i ia DNA-ului, care tocmai are un birou specializat, care face o muncă cu rezultate, şi să o dea unei iluzorii să facă un experiment oarecare. Nu este în regulă. (..) DNA rămâne fără obiectul activităţii sale şi se înfiinţează o aşa-zisă direcţie contra magistraţilor care nu se ştie ce va face acolo”, a declarat procurorul general al României.

           În ceea ce priveşte răspunerea magistraţilor, Lazăr susţine că magistraţii au remarcat că deja există o reglementare, însă noile modificări ar trebui să fie foarte clare. “Noi reglementări ar trebui făcute în condiţii foarte clar şi precise, să nu se lase impresia că este o revanşă contra magistraţilor care si-au făcut datoria, fiindcă atunci nu va fi bine. Va înseamna că discutăm în alte coordonate culturale decât cele europene”, a precizat procurorul şef.

            Procurorii susţin că trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei ar asigura controlul politic deplin asupra magistraţilor, ceea ce ar duce la o situaţie anterioară anului 2004. În ceea ce priveşte numirea şefilor de parchete de către CSM la propunerea ministrului Justiţiei, magistraţii consideră că “limitează posibilitatea consiliului de a selecta din candidaţii propuşi de ministrul Justiţiei”, a precizat procurorul general.