Regulamentul pentru gestionarea câinilor din Craiova a iscat un adevărat scandal la şedinţa CLM de ieri. În sală au fost prezenţi mai mulţi iubitori de animale care nu s-au limitat numai la aplauze şi susţineri verbale pentru unii dintre consilieri, ci au dorit să ia cuvântul în plen pentru a-şi expune propriile idei. Nici avertismentul preşedintelui de şedinţă că vor fi evacuaţi din sală nu i-a făcut pe aceştia să-şi schimbe atitudinea, părăsind sala în trombă abia după ce soarta regulamentului a fost tranşată, fiind votat de consilierii majoritari ai USL.
Fiind cel mai fierbinte proiect de pe ordinea de zi, toată lumea se aştepta ca regulamentul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Craiova să ridice spiritele în plenul de ieri. Însă surpriza a constituit-o iubitorii de animale care au venit într-un număr destul de mare la şedinţă, trei rânduri de scaune din sală fiind ocupate numai de către aceştia. Nici nu au început bine dezbaterile, că unul dintre reprezentanţi s-a strecurat printre camerele de luat vederi ale jurnaliştilor, solicitând prezidiului dreptul de a vorbi. După o discuţie aprinsă cu preşedintele de şedinţă, Pavel Badea, Chiorăscu Ligia a înţeles că există un regulament de funcţionare căruia va trebui să i se supună. Ceilalţi iubitori de animale nu au putut fi opriţi de la comentarii nici măcar cu ameninţarea că vor fi evacuaţi din sală dacă nu păstrează liniştea. Pe parcursul şedinţei, ei au improvizat o adevărată galerie, aplaudând şi adresând complimente sau acuze la adresa consilierilor de la microfon.
Cherciu a făcut mai multe amendamente
Primul consilier care a luat cuvântul a fost democrat-liberalul Dan Cherciu. Acesta a cerut ca proiectul să fie retras pentru 30 de zile, timp în care să aibă loc consultarea tuturor părţilor „şi vă garantez că va ieşi un proiect mult mai bun decât cel de astăzi”. Convins fiind că această propunere nu va avea succes, Cherciu a venit atunci şi cu o listă de amendamente, pe articole. Acesta a propus ca animalele să nu fie prinse cu crose şi plase, pentru că atunci câinii se zabat şi crează disconfort, şi să nu fie inventariate pe fişe, ci electronic. Pentru o mai bună identificare, să i se facă fiecărui câine şi câte o fotografie. „Poate sună ştiinţifico-fantastic, dar astăzi o fotografie digitală nu produce costuri şi ar avea marele avantaj că va elimina orice discuţie legată pe tema că se scot şi se pun crotalii, deci duble înregistrări. Am înţeles că se practică astfel de lucruri la adăpost, nu le pot nici confirma şi nici infirma. Dar evidenţa dublată de fotografie elimină aceste discuţii”.
Adopţia şi sterilizarea să fie gratuite
Cea mai importantă propunere a acestuia a vizat însă taxele pe care craiovenii, proprietari de câini, le vor suporta prin acest regulament. El a venit cu ideea ca adopţia unui câine de la adăpostul canin Breasta să fie gratuită. De asemenea, şi sterilizarea. „Cheltuielile cu sterilizarea sunt semnificative, în cuantum de 3-4 milioane, deci sunt comparabile cu taxa pe care ar plătit-o dacă refuză să facă acest lucru, care este de 5 milioane. Sunt foarte multe cazuri în Craiova, la curţi, unde sunt pensionari unde aceste valori sunt prohibitive şi atunci omul va prefera să elibereze câinele pe domeniul public decât să plătească aceşti bani. Propun eliminarea costurilor cu sterilizarea şi luarea în evidenţă, să fie gratuite pentru proprietarul de câini şi suportate de către Primărie”. O altă obiecţie a consilierului a fost legată de obligaţia ca proprietarii să-şi scoată câinii la plimbare având la ei obiecte pentru curăţenie, cum ar fi mătura şi făraşul. ”Să fim realişti, până la urmă cu o pungă de unică de folosinţă pot fi înlăturate excrementele lăsate de câini pe domeniul public. Sincer eu nu văd pe cineva plimbându-se prin oraş şi având în buzunar câte o mătură, făraş şi alte ustensile”.
Păreri împărţite în rândul consilierilor USL
Consilierul USL, Emilian Ştefârţă a cerut şi el ca regulamentul să prevadă ca maidanezii să fie luaţi de pe domeniul public nu doar la solicitări, ci pe tot timpul programului ecarisajului. Alesul PP-DD, Ionel Pană a solicitat ca regulamentul să fie amânat şi dezbătut temeinic în următoarele zile, apoi şi-a pus problema dacă aceste prevederi vor putea fi duse la îndeplinire de către Salubritate. Consilierul PDL, Marian Vasile a ridica problema taxei pe care proprietarul trebuie să o plătească dacă are mai mult de doi câini. Consilierii USL, Răzvan Socoteanu şi Lucian Dindirică i-au îndemnat pe colegi să voteze favorabil proiectul propus de Executiv. „Avem un regulament bun pentru stadiul în care ne aflăm, ţinnd cont de faptul că niciodată nu a existat aşa ceva”, a spus social-democratul Răzvan Socoteanu. Consilierul Lucian Dindirică a pus problema oamenilor muşcaţi de aceşti câini pe străzi. „Cred că întâi trebuie să apărăm oamenii şi după aceea câinii. Votăm aşa cum este, îl modificăm dacă e cazul împreună cu iubitorii de animale şi, la final, vom avea un proiect perfect”.
ONG-urile susţin că regulamentul va avea efect invers
Oana Popescu, preşedintele asociaţiei „Speranţă pentru animale” a luat cuvântul în cadrul şedinţei CLM Craiova şi a spus că acest regulament nu va scădea numărul câinilor, dimpotrivă îl va spori. „Sterilizarea obligatorie e un lucru binevenit, ni l-am dorit şi noi de mult. Însă taxa de 500 de lei pentru cei care nu o doresc va duce la abandon”. Aceasta a arătat că un număr mare de câini vor fi adandonaţi din gospodării, acolo unde se cresc 20.000 de câini cu stăpâni şi marea majoritate nu îşi permit să achite taxele unei sterilizări într-un cabinet particular.„ O sterlizare de mascul este între 80 şi 150 de lei, iar a unei femele între 150 şi 250 de lei, la care se adaugă taxă de microcipare de 50 de lei, deci ajungem cu costurile la 350 de lei. În situaţia asta, între a plăti primăriei 500 de lei sau unui cabinet 350 de lei, proprietarul va alege metoda abandonului. Dumneavoastră ar fi trebut întâi să faceţi o bază de date de înregistrare a acestor câini şi apoi să venim cu metode coercitive pentru cei care nu sterilizează”. Reprezentantul ONG-ului a contestat şi timpul de trei luni pe care proprietarii îl au la dispoziţie pentru a-şi steriliza câinii. „Este insuficient pentru că sunt în jur de 12-13 cabinete veterinare, din care jumătate prestează operaţii de sterilizare, care sunt operaţii de mare chirurgie. Fizic nu ajunge timpul să fie sterilizate”. Craioveanca Ligia Chiorăscu a luat şi ea cuvântul, solicitând categoric ca regulamentul să fie amânat pentru o perioadă de trei luni, timp în care să fie dezbătut din nou.
Genoiu: ”Regulamentul trebuie să înceapă într-un fel”
Viceprimarul Craiovei, Mihai Genoiu, care a îndeplinit prerogativele de primar, edilul Lia Olguţa Vasilescu lipsind de la şedinţă, a spus că regulamentul nu poate fi retras de pe ordinea de zi. Mai mult, acesta a declarat că este nevoie de aceste prevederi în Craiova. „Acasă când mă duc, mă aşteaptă căţeii mei la poartă şi întâi vorbesc cu ei şi după aceea cu familia. Calitatea de viceprimar mă face să judec, de data aceasta, cu raţiunea, şi nu cu sufletul. Încerc să fac un echilibru pentru că comunitatea este a tuturor, şi a iubitorilor şi a neiubitorilor de câini. Primăria are obligaţia să deservească cetăţenii, să creeze un oraş model şi cu toţii avem obligaţia să facem ca străzile, spaţiile verzi să fie pe placul tuturor. Vă rog să înţelegeţi că acest regulament trebuie să înceapă într-un fel. Aveţi un sprijin în toate problemele legate de sufletul acestor câini şi primul lucru care nu ar trebui să existe este violenţa legată de ei. Şi ea nu poate fi stăvilită decât prin implicarea tuturor. Vă propun să înţelegeţi că trebuie să existe un regulament pe care îl vom perfecţiona în permanenţă şi vom fi alături de comunitatea oraşului Craiova din toate punctele de vedere”, a spus Mihai Genoiu.
Deşi au fost supuse la vot şi alte trei variante, propuse de consilieri, regulamentul a trecut în forma pe care a conceput-o Executivul Primăriei Craiova, cu câteva amendamente făcute de Asociaţia Chinologică Oltenia, printre care şi renunţarea la taxa de 50 de lei pe care proprietarii ar fi trebuit să o plătească pentru deţinerea de la trei câini în sus. Proiectul a fost votat de consilierii PSD şi UNPR. Au existat şi trei voturi împotrivă (ale consilierilor PDL), precum şi două abţineri (ale consilierilor PP-DD).