Incendii forestiere: Uniunea Europeană oferă o asistență crucială regiunii mediteraneene

0
257

În contextul în care mai multe țări se confruntă cu incendii forestiere ce se răspândesc rapid, UE ia măsuri pentru a consolida eforturile de stingere a incendiilor.

În contextul în care mai multe țări se confruntă cu incendii forestiere ce se răspândesc rapid, UE ia măsuri pentru a consolida eforturile de stingere a incendiilor și pentru a oferi sprijinul atât de necesar comunităților afectate – peste 490 de pompieri și 9 avioane de stingere a incendiilor au fost trimise în Grecia și în Tunisia începând cu data de 18 iulie.

Cele două țări mediteraneene au activat mecanismul de protecție civilă al UE, iar UE a răspuns rapid:

  • 10 țări (Bulgaria, Croația, Cipru, Franța, Italia, Malta, Polonia, România, Slovacia și Serbia) contribuie la răspunsul mecanismului de protecție civilă al UE la incendiile forestiere din Grecia. În total, peste 490 de pompieri și 7 avioane au fost trimise în diferite zone ale țării. Un ofițer de legătură al UE sprijină coordonarea operațiunilor în Grecia, iar serviciul Copernicus de cartografiere prin satelit al UE furnizează o evaluare a daunelor în mai multe zone din regiunea Attica și din Rodos.
  • Două aeronave Canadair din rezerva rescEU găzduită de Spania sunt trimise în nord-vestul Tunisiei.

Incendiile forestiere, alimentate de condițiile meteorologice uscate și de temperaturile ridicate, reprezintă o amenințare gravă la adresa vieților, a mijloacelor de subzistență și a ecosistemelor din întreaga zonă a Mării Mediterane. Ca răspuns, mecanismul de protecție civilă al UE demonstrează încă o dată că este un instrument esențial de solidaritate și de cooperare, în situații de urgență, între statele membre ale UE și nu numai.