Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Aviația s-a dezvoltat foarte mult și în sens pozitiv în ultimii ani

0
959
 

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu consideră că aviația s-a dezvoltat foarte mult și în sens pozitiv în ultimii ani, contribuind la încurajarea mobilității pasagerilor și a mărfurilor, cât și a conexiunilor între regiunile din UE, mai ales din punct de vedere cultural. “Acum însă, aviația este sub mare presiune pentru că traficul din ce în ce mai mare a determinat și creșterea emisiilor, chiar dacă avioanele de generație nouă produc cu 30% mai puține emisii. Pentru atingerea țintelor din Pactul Ecologic, unele voci cer eliminarea zborurilor sub 500 de km sau chiar creșterea prețurilor, ceea ce ar afecta negativ mobilitatea, care este un drept al cetățeanului european, dar și dezvoltarea economică”, mai spus deputatul european.

Zilele trecute, în Parlamentul European a avut loc o dezbatere referitoare la situația aviației, la care am participat și eurodeputatul român. “Eu am un principiu: nicio societate nu poate funcționa fără angajați bine pregătiți, iar angajații nu pot munci într-o societate comercială fără reguli de dezvoltare clare. Așa că, cea mai bună protecție socială este asigurată de stabilitatea economică a unei societăți. Trebuie să ajutăm companiile aeriene, aeroporturile pentru a putea păstra locurile de muncă. Ceea ce este foarte greu.Avem nevoie de o strategie care să ia în calcul că traficul își va reveni abia în 2024, că mulți angajați au rămas fără loc de muncă, că licențele au trebuit reînnoite și care să salveze această industrie.”, explică Marian Jean Marinescu, într-o postare pe facebook.
Europarlamentarul PPE mai spune totodată că Pachetul pentru 55 – noua propunere legislativă a Comisiei ca parte a Pactului Ecologic – aduce condiții mai grele pentru industria aviatică, precum reducerea până la anulare a certificatelor gratuite pentru emisii, ceea ce va mări prețul pe piață al acestor certificate. “Însă, din punct de vedere tehnologic, aviația nu se poate schimba de pe o zi pe alta. De aceea ar trebui să investim în cercetare și dezvoltare și să dezvoltăm avioane cu un număr mai mic de pasageri, care să zboare pe distanțe de până la 500 km pentru că sunt pretabile motoarelor electrice.Lucrurile se vor clarifica în perioada următoare, însă discuțiile sunt foarte complicate pentru că se poartă între oameni ca mine, care ne gândim și cum se poate ajunge la țintele de mediu și oameni care nu doresc decât o țintă cât mai ambițioasă, însă modul în care ajungem la ea nu este treaba lor, este treaba altora”, precizează Marinescu.