Negocieri eşuate pentru gărzile medicilor

0
422

mediciNegocierile purtate între medici şi Ministerul Sănătăţii nu au ajuns la un numitor comun în problema gărzilor, aşa că activitatea din spitale ar putea fi perturbată începând de luni. Pe de-o parte sindicaliştii susţin că nici şefii de secţie, nici angajatorii, nu ştiu cum să întocmească graficul de lucru pentru gărzi şi, în lipsa normelor de aplicare, fiecare procedează după propriile criterii şi idei. Pe de altă parte, cei de la Ministerul Sănătăţii au precizat că de la 1 august a.c. gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii ci efectuate pe baza semnării unui contract cu spitalul.  

Pe parcursul acestei săptămâni au avut loc mai multe întâlniri pe marginea organizării şi efectuării gărzilor în spitale. Fără însă vreun rezultat. Medicii solicită în continuare respectarea Codului Muncii şi plata orelor de gardă în conformitate cu legislaţia în vigoare.

“Am atenţionat din timp şi în repetate rânduri că, în cazul în care nu va fi reglementată de urgenţă, situaţia actuală va duce inevitabil la perturbarea activităţii medicale în unităţi sanitare publice şi chiar la o implementare neunitară. În acest moment, atât şefii de secţie, cât şi angajatorii, nu ştiu cum să întocmească graficul de lucru pentru gărzi şi, în lipsa normelor de aplicare, fiecare procedează după propriile criterii şi idei. Discuţiile avute cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, nu au condus către o soluţie pentru problema gărzilor, în contextul în care cele două ministere implicate nu dispun de niciun proiect care să vizeze rezolvarea acestei situaţii, urmând ca până la sfârşitul săptămânii să fie elaborat şi pus în dezbatere până la sfârşitul acestei săptămâni”, susţine Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.

MS: Gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată

Potrivit Ministerului sănătăţii, de la 1 august, gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată, vor fi luate în considerare atât la vechimea in munca, cât şi la vechimea în specialitate.

Gărzile suplimentare ar urma săă fie plătite cu sporuri între 25-75% pentru o gardă in timpul săptămânii, respectiv între 50-100% în weekend. Medicii care nu au contract de muncă pe normă întreagă, ci efectuează numai gărzi, vor avea dreptul la concediu de odihnă proporţional cu timpul muncit în gărzi.