Dascălu mai vrea o agenţie

0
306

Deputaţii democrat-liberali au iniţiat un proiect de lege prin care să fie protejate interesele întreprinzătorilor privaţi din România. Aceştia propun înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Întreprinzătorului (ANPI), o autoritate autonomă care va avea ca sarcină se lupte cu statul pentru drepturile privaţilor. 

Deputatul PDL, Constantin Dascălu (foto), a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, proiectul de lege, care a fost depus deja în Parlament, precizând totodată că ideea a venit în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii mediului privat. „Noi credem că a sosit momentul ca cei care duc greul în această ţară, întreprinzătorii privaţi şi angajaţii pe care îi au, aproape 3,7 milioane de oameni, să aibă o lege a lor prin care să fie protejaţi. Agenţia va fi independentă ca să poată să aibă autoritate asupra instituţiilor şi să recupereze prejudiciile”, a declarat Dascălu.

Noul organism va fi autonom

Potrivit acestuia, întreprinzătorii privaţi susţin 3 milioane de locuri de muncă şi plătesc taxe şi impozitele către stat, dar nu au un organism care să îi reprezinte la nivel naţional. ”Noua lege stabileşte un cod de conduită foarte clar al statului în raport cu întreprinzătorii privaţi. Crează o agenţie naţională privind protecţia întreprinzătorului care are drept ţintă sancţionarea acelor instituţii care încalcă drepturile întreprinzătorilor. Decide prin vot toate măsurile şi, în termen de180 de zile, trebuie să reglementeze sesizările şi să amendeze instituţiile statului care nu şi-au făcut datoria pentru a putea recupera prejudiciul care a fost adus întreprinzătorului”.

Dascălu: „Puterea poate să vină cu îmbunătăţiri”

Întrebat dacă proiectul de lege are şanse să fie adoptat, dată fiind majoritatea USL, deputatul democrat-liberal a răspuns că a sesizat că unele semnale de îmbrăţişare a legii şi de către reprezentanţii puterii, încă de la depunerea proiectului. „Şi cei care sunt la putere s-ar putea să vină cu îmbunătăţiri ca să scoatem o lege bună fiindcă este necesară”. Deputatul PDL a mai spus că investitorii trebuie protejaţi întrucât ei sunt cei care crează locuri de muncă, în contextul în care, în ţară, se anunţă un val de disponibilizări. „Avem o mare problemă la nivelul economiei naţionale şi credem că guvernul ar trebui să analizeze profund această situaţie pentru că lipsa locurilor de muncă va duce în final la nerealizarea indicatorilor economici şi a bugetului de stat, ca să nu mai vorbim de scăderea nivelului de trai în România”, a mai spus Constantin Dascălu.