JUDO – Prima medalie pentru România! Alina Dumitru a cucerit argintul

0
311
Alina Dumitru

Campioană olimpică în 2008, la Beijing, judoka Alina Dumitru (29 de ani) nu a mai putut repeta performanţa şi la Londra, cucerind „doar” medalia de argint. În finala de sâmbătă (categoria 48 kg), „Piţi” s-a înclinat în faţa braziliencei Sarah Menezes (21 de ani), adversară care câştigase toate cele trei dispute directe din acest an.

Tatonarea a fost îndelungată, cu contracarări din ambele părţi şi strigăte ale antrenorilor de pe margine. După un minut şi jumătate, la o fixare făcută de braziliancă, Alina Dumitru s-a resimţit, dar nu a cedat, reluând lupta cu ambiţie şi mai mare, în pofida durerilor. Menezes a continuat să o “obosească” pe Alina, care era încurajată de antrenorul Bercean: “Du-te tu prima, luptă tu, nu aştepta!”, când mai era doar un minut şi jumătate din luptă. “Acuma-i momentul!”, a mai strigat Bercean, dar Menezes a punctat imediat, cu yuko, 0-1. Mai rămăsese o singură carte pentru Alina: atacul. 25 de secunde, 10, Menezes a punctat din nou, din păcate decisiv, cu waza-ari, pentru medalia de aur. “Braţul meu a cedat de data asta, mi l-a forţat la început şi am simţit că ceva s-a întâmplat la el. Nu s-a putut mai mult. Mi-am dorit să ies din nou campioană, mai ales că anul acesta fac 30 de ani! Aş fi vrut să-i onorez cu încă o medalie de aur. Brazilianca a fost foarte bună şi am zis de la început că o să am un meci foarte greu cu ea”, a spus după meci Alina Dumitru. Până a ajunge în finală, Dumitru, cotată cu şansa a treia la victoria finală (peste Menezes din acest punct de vedere), a trecut de Alvarez Mestre (Cuba – optimi), Urantsetseg Munkhbat (Mongolia – sferturi) şi de principala favorită, Tomoko Fukumi, (Japonia – semifinale). A fost ultima competiţie majoră la care a luat parte Alina Dumitru, ea anunţându-şi retragerea.

Ieri au mai concurat Andreea Chiţu (52 kg) şi Dan Fâşie (66 kg), însă cei doi au fost eliminaţi.

Astăzi va intra în luptă şi Corina Căprioriu (57 kg), pentru ca apoi, în 2 şi 3 august, să debuteze în competiţie Daniel Brata (100 kg), respectiv George Simionescu (+100 kg).