După contestaţii, la Evaluarea Naţională, în Dolj încă o notă maximă

0
508

Astăzi, 30 iunie, au fost publicate rezultatele finale obținute după soluționarea contestațiilor de absolvenții clasei a VIII-a , care au susținut probele examenului de Evaluare Națională. În urma reevaluării lucrărilor contestate, în județul Dolj proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 77.2% (3.152 candidați), în creștere cu 0,20% față de rezultatele inițiale(77%). A crescut, de asemenea, și numărul candidaților cu media generală 10(zece): ultimul candidat, care a obţinut maximum , fiind de la Şcoala Gimnazială “Nicolae Romanescu”. 

Sigur este o creştere, nu foarte mare , dar de luat în seamă. Iniţial, lista era următoarea: Scoala Gimnaziala ”Mircea Eliade” – 2, Scoala Gimnaziala ”Traian” – 1, Şcoala Gimnazială  ”Nicolae Romanescu” . Astfel, 11 candidați au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română, 113 candidați au obținut nota 10 la proba de Matematică (106 note de 10.00 înainte de contestații). Au fost depuse 1.210 contestații,  în creștere, comparativ cu anul trecut (1.025): 826 contestații la Limba și literatura română (admise în minus – 266; admise în plus  – 501; nemodificate – 59) ; 384 contestații la Matematică(admise în minus 133; admise în plus  187; nemodificate 64) . Rata de participare a fost, în Dolj de 93,14%. Nu au fost elevi eliminați din cauza unor tentative de fraudă. “Cred că putem vorbi de de o calitate a învăţământului doljean. Avem nouă unităţi de învăţământ doljean care au procent de promovabilitate total, şi amintesc Colegiul Naţional “Nicolae Titulescu” Craiova, Şcoala Gimnazială “Gheorghe Ţiţeica” Craiova, Şcolile Gimnaziale din Mischii, Bulzeşti, Apele Vii, Pleşoi,  Măceşu de Sus, Seaca de Câmp şi Şcoala Particulară “Terraveda” din Craiova. Sigur, sunt şi situaţii foarte dificile. Mă refer la Şcolile Gimnaziale din Negoi, Seaca de Pădure şi Gogoşu, unde promovabilitatea a fost zeo. În aceste localităţi este o situaţie dificilă, vorbind şi de demografie, cu mulţi părinţi plecaţi în străinătate, lăsându-i pe copii în grija bunicilor. Ceea ce vreau să vă spun este că vom dezvolta programe de remediere ale acestor situaţii, prin discuţii cu profesorii, elevii şi părinţii acestora “, a precizat prof. Oana Zaharie, inspector general – adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, preşedinte al Comisiei Judeţene de Evaluare Naţională

Atenţie la completarea fişelor de înscriere!

Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal de stat, fiind media ponderată între media generală obținută la Evaluarea Națională (cu o pondere de 80%) și media generală de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).”Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 4-11iulie și va fi urmată de repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat (14 iulie 2022). Atragem atenţia părinţilor să completeze cu atenţie fişele de înscriere şi să completeze toate spaţiile disponibile, pentru a nu ne trezi în situaţii dificile”, a mai spus Oana Zaharie.