Doljul „fierbe” la peste 40 de grade!

0
485

 

canicula-1Doljul este, de ieri, sub Cod Portocaliu de caniculă, până pe 1 iulie, inclusiv, iar meteorologii nu exclud posibilitatea emiterii unui Cod Roşu în Oltenia şi Muntenia, întrucât se anticipează că temperaturile vor ajunge la valori de 40 – 42 de grade Celsius şi, posibil, izolat, până la 43 de grade. Autorităţile sunt în alertă maximă, fiind instituite puncte de prim-ajutor în toată Craiova, deşi principala recomandare a specialiştilor este evitarea deplasărilor între orele 11.00 şi 18.00, dar şi restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masă mai mare de 7,5 tone pe timpul zilei. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj a fost activată Grupa Operativă, iar celelalte instituţii cu atribuţii în monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă ce pot apărea în aceste condiţii extreme vor asigura permanenţa de la sediul instituţiilor proprii.

poza caniculaNe aşteaptă un sfârşit de săptămână fierbinte în Dolj. Asta pentru că, de ieri, judeţul se află sub atenţionare Cod Portocaliu de caniculă, până sâmbătă, 1 iulie, inclusiv. Mai mult, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că nu este exclusă emiterea unui Cod Roşu de caniculă pentru zona Olteniei, întrucât temperaturile ar putea ajunge până la 43 de grade. Astfel, potrivit ANM, astăzi (30 iunie), valul de căldură va persista şi se va accentua în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei şi în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade. Sâmbătă, 1 iulie, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar valul de căldură va persista în cea mai mare parte a ţării şi se va accentua semnificativ în regiunile extracarpatice. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…40 de grade, mai ridicate în Câmpia Română, până la 43 de grade.

Puncte de prim ajutor în Craiova

Punct-de-prim-ajutorPentru că, în ciuda avertizărilor, de fiecare dată sunt craioveni care nu ţin cont de temperaturile extreme şi ies afară, riscând să devină victime ale caniculei, Primăria Municipiului Craiova a anunţat că, în perioada 29 iunie 2017 – 1 iulie 2017, devin funcţionale 15 puncte de prim ajutor temporare (din spaţii publice) şi permanente, unde se va asigura apă potabilă pentru persoanele care intră să se adăpostească, va fi pusă la dispoziţie o linie telefonică pentru anunţarea urgenţelor, scaune şi/sau fotolii şi se va asigura asistenţă medicală zilnic, în intervalul orar 10.00 – 18.00, prin Serviciul Public Management Spitale, Cabinete Medicale şi Creşe din Municipiul Craiova.

Puncte de prim ajutor temporare:

  1. Prefectura Dolj – sala video
  2. Primărie – Palace – strada Al.I. Cuza nr. 1
  3. Piaţa Centrală – punct sanitar
  4. Asistenţă Socială – Cartier Lăpuş
  5. Asistenţă Socială – Cartier Craioviţa Nouă

Puncte de prim ajutor permanente:

  1. Craiova, str. Olteţ nr. 5 – cabinete medici de familie
  2. Craiova, str. Vlad Ţepeş nr.2 – cabinete medici de familie
  3. Craiova, str. Siretului nr.13 – cabinete medici de familie
  4. Craiova, str. Cocoş nr.8 – cabinete medici de familie
  5. Craiova, str. Nicolae Titulescu nr. 44 – cabinete medici de familie
  6. Craiova, str. Prelungirea Horia nr. 2 – cabinete medici de familie
  7. Craiova, str. Brazda lui Novac, bl. 56, parter – cabinete medici de familie
  8. Craiova, Calea Bucureşti, bl. N1b, parter – cabinete medici de familie
  9. Craiova, str. Dr. M. Cănciulescu, bl. I39, parter – cabinete medici de familie
  10. Craiova, str. Lăpuş, bl. F11, parter – cabinete medici de familie
  11. Craiova, str. Rovine, bl. G28, parter – cabinete medici de familie
  12. Craiova, str. Valea Roşie, bl. 6vechi, parter – cabinete medici de familie
  13. Craiova, Craioviţa Nouă, str. Magnoliei, bl. 160G, parter – cabinete medici de familie
  14. Craiova, Micropoliclinică Craioviţa Nouă – cabinete medici de familie
  15. Craiova, Cernele, str. C. Gherghina, nr. 62 – cabinete medici de familie

Recomandări pentru protecţia populaţiei în perioada caniculară

canicula 1Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au anunţat că, de ieri, a fost activată Grupa Operativă, la sediul unităţii, iar celelalte instituţii cu atribuţii în monitorizarea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă vor asigura permanenţa de la sediul instituţiilor proprii. În plus, pompierii, dar şi cadrele medicale, insistă asupra unor măsuri pe care populaţie trebuie să le respecte în perioada caniculară. Astfel, deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice); trebuie evitate aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00; trebuie purtate haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; se consumă 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici); fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică; trebuie evitate băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare; alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală.

Este interzis consumul de alcool pentru că deshidratează şi transformă pe oricine într-o potenţială victimă a caniculei. Persoanele care suferă de diferite afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Vehiculele mari, trase pe dreapta între orele 12.00 şi 20.00

rutiera camioaneŞi tot de ieri, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Dolj au instituit, între orele 12.00 şi 20.00, restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone în tot judeţul Dolj. Mai exact, camioanele şi TIR-urile sunt trase pe dreapta, în perioada caniculară. „În baza atenţionării meteorologice emise de ANM, se interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de caniculă, cu excepţia transportului de persoane, transporturilor de animale vii şi de produse perisabile, a vehiculelor care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturilor funerare, transporturilor poştale şi a celor de apă îmbuteliată, etc. Pentru a se pune în aplicare aceste restricţii poliţiştii rutieri din Dolj, împreună cu lucrători din cadrul I.S.C.T.R., vor acţiona şi vor fi prezenţi în trafic, pe sectoarele de drum pe care au fost instituite restricţiile de circulaţie, dar vor acţiona şi pentru evitarea aglomerărilor şi asigurarea fluenţei traficului rutier, filtre rutiere fiind instituite la intrarea şi ieşirea din Craiova”, după cum au precizat reprezentanţii IPJ Dolj.