Turcia, din nou ţinta atacurilor teroriste. Cel puţin 41 de morţi şi 239 de răniţi

0
74
Paramedics help casualties outside Turkey's largest airport, Istanbul Ataturk, Turkey, following a blast, June 28, 2016.     REUTERS/Ismail Coskun/IHLAS News Agency.
Paramedics help casualties outside Turkey’s largest airport, Istanbul Ataturk, Turkey, following a blast, June 28, 2016. REUTERS/Ismail Coskun/IHLAS News Agency.

Oficialii turci au anunţat, ieri după-amiază, că bilanţul atentatului din incinta Aeroportului internaţional din Istanbul a crescut la 41 de morţi şi 239 de rănite. Potrivit acestora, 10 dintre victime sunt cetăţeni străini şi trei au cetăţenie dublă. Din cele 239 de persoane rănite, 109 au fost externate, în timp ce alte 130 se află în continuare în spital, informează biroul guvernatorului din Istanbul. Atentatul a avut loc marţi seara, când un atacator a deschis focul la terminalul de plecări cu o armă automată. Apoi toţi trei s-au aruncat în aer la şi în apropiere de terminalul de sosiri un etaj mai jos, potrivit unor oficiali şi martori. Un oficial turc a declarat la rândul său pentru CNN că doi dintre atacatori se aflau la terminalul internaţional, iar al treilea se afla în parcarea din apropiere. Toţi trei şi-au detonat vestele explozive. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o luptă internaţională unită împotriva terorismului. “Nu faceţi nicio greşeală: pentru organizaţiile teroriste nu există nicio diferenţă între Istanbul şi Londra, Ankara şi Berlin, Izmir şi Chicago sau Antalya şi Roma”, a spus el. “Dacă toate guvernele şi toată omenirea nu îşi unesc forţele în lupta împotriva terorismului, lucruri mult mai rele decât ceea ce ne teme să ne imaginăm astăzi se pot întâmpla”, a mai subliniat preşedintele Turciei. Aeroportul a fost închis timp de mai multe ore în cursul nopţii, iar zborurile spre aeroport au fost direcţionate spre Ankara şi alte oraşe. “Teroriştii au venit la aeroport într-un taxi şi apoi au comis atacurile”, a spus premierul Turciei, Binali Yildirim. “Faptul că aveau arme a contribuit la bilanţul victimelor. Informaţiile preliminare sugerează că toţi cei trei atacatori au deschis întâi focul şi apoi s-au detonat”, a adăugat acesta. Yildirim nu a explicat de ce, însă a spus că există indicii că Stat Islamic ar fi comis atacul. Surse din cadrul Poliţiei turce au afirmat, sub protecţia anonimatului, că reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic a comis atentatul de la Aeroportul internaţional din Istanbul. “Reţeaua Stat Islamic a comis atentatul”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul Poliţiei turce.