Exerciţiu împotriva inundaţiilor, de Ziua Dunării

0
93

Untitled-1Administraţia Bazinală de Apă Jiu a sărbătorit, ieri, Ziua Internaţională a Dunării printr-un exerciţiu de prevenire a inundaţiilor în zona portului Bechet.

Exerciţiul a constat în prezentarea materialelor pe care instituţia le-a achiziţionat printr-un proiect la nivel naţional Watman- Sistem Informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I. „În acest an am dorit să sărbătorim Ziua  bătrânului fluviu prin muncă. Având în vedere inundaţiile din ultimii ani şi activitatea de prevenire a acestora pe care angajaţii Apelor Române o desfăşoară în asemenea momente, am considerat că această zi este oportună pentru a face un asemenea exerciţiu. Am ales ca locaţie de desfăşurare zona portului Bechet, întrucât aici se produc inundaţii atunci când cotele de apărare sunt depăşite, angajaţii ABA Jiu- SGA Dolj intervenind de fiecare dată prin ridicarea de diguri din saci umpluţi cu nisip. Prin proiectul Watman – ABA Jiu a achiziţionat o serie de materiale şi utilaje de prevenire şi intervenţie la inundaţii. Astfel, astăzi am folosit în exerciţiul nostru o parte dintre aceste materiale”, a declarat Marin Talău, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.

Simularea a urmat scenariul de la inundaţiile din 2006

Urmând scenariul de la inundaţiile din 2006, când digul de la Dunăre a fost rupt, echipa de intervenţie rapidă a  A.B.A Jiu  împreună cu formaţiile de lucru ale S.G.A Dolj din zona Dunării (Dunăre- Nedeia şi Dunăre-Bistreţ) au sosit la faţa locului încă de la primele ore ale dimineţii cu materialele Watman. Imediat s-a trecut la apărarea gospodăriilor şi caselor din zona Bechet, alcătuindu-se un dig din saci cu nisip şi folie pe o lungime de 50 de metri. Totodată, au fost întinse, de-a lungul drumului, barajele mobile din panouri de aluminiu cu învelişul exterior din folie ce are rolul de a opri înaintarea apei.

A.B.A Jiu a folosit în acest exerciţiu şi un buldoexcavator, un tractor cu remorcă pentru cărat nisipul, o autoutilitară (ce a transportat hidrobarajele) şi panouri de aluminiu. Printre invitaţi s-au aflat şi viceprimarul oraşului Bechet, Gigi Stamin, lt. Col. Daniela Silva de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti şi lt. Col. Florin Cocoşilă – ISU Dolj.