Disensiuni în interiorul UE pe tema Brexitului

0
95

media_146721666162202400Franţa şi Spania se opun negocierilor separate cu Scoţia. Rajoy. Dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, atunci iese şi Scoţia. “Toată lumea se opune acestor negocieri; dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, atunci iese şi Scoţia“, a declarat Mariano Rajoy. “Spania se opune organizării de negocieri cu altcineva în afară de Guvernul Marii Britanii”, a subliniat Rajoy. Francois Hollande a insistat că Uniunea Europeană nu trebuie să accelereze ajungerea la vreun acord cu Scoţia. “Negocierile trebuie să fie cu Marea Britanie, nu cu o parte a Marii Britanii”, a insistat Hollande.

Pe de altă parte, Scoţia “are dreptul de a se face auzită la Bruxelles,” a declarat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, adăugând că EU nu intenţioneză să intervină în politica internă britanică, informează BBC News online. Oficialul european a făcut aceste declaraţii înainte de întâlnirea cu Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, care urmează să aibă loc miercuri, deşi era iniţial programtă să aibă loc în următoarele săptămâni.

Nicola Sturgeon a venit la Bruxelles pentru a discuta căile prin care ar putea asigura locul Scoţiei în Uniunea Europeană, în urma referendumului britanic de ieşire din Blocul comunitar.

Premierul scoţian spera să îl întâlnească şi pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, însă acesta din urmă a spus că o discuţie nu este adecvată în acest moment.