Absenteism ridicat, la cea de-a doua probă a Evaluării Naţionale

0
361

examenIeri, a avut loc cea de-a doua probă a examenului de Evaluare Naţională, cea de „Matematică”, dar, din păcate, absenteismul a fost mai mare faţă de „Limba şi literatura română”.  Oricum, emoţiile au fost la fel, dar, în acelaşi timp, şi optimismul a fost aşijderea.

La fiecare poartă a unei instituţii de învăţământ preuniversitar, care a fost gazdă a examenului de „Capacitate”, elevi şi părinţi erau cuprinşi de emoţii.- Primii erau sub impulsul examenului, ceilalţi sub cel al sindromului parental, care nu poate fi egalat de nimeni. Am luat pulsul concursului şi am mers între ei, cei care au fost în foc. În faţa Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti”, sumedenie de oameni, fiecare cu partea sa de adevăr, vorbind de dificultatea subiectelor: „Cred că a fost un concurs de dificultate medie, şi aş dori să rămân la „Fraţii Buzeşti” – Sara Voicu. „Mi s-a părut simplu, aş vrea să merg la „Carol I” – Petru Ionicescu; „A fost ceva mai complicat decât la „Limba română”, dar îmi doresc să rămân aici” –  Maria Sărăcin . Câteva străzi mai departe, la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”, aceeaşi animaţie. Fiecare candidat ieşea cu zâmbetul pe buze, dar era conştient de valoarea sa, una peste medie. „Nu mi s-a părut foarte greu şi cred că pot atinge nota 7,00 şi îmi doresc să rămân aici” –  Alexandru Cristian Enăcică;  „A fost uşor, la „română” mi s-a părut mai bine. Cred că pot atinge nota şapte. Suntem, şi eu şi colegii la clasă de atletism şi vrem să rămânem aici” – Ştefania Emilia Boată.

Două cazuri speciale şi 171 de absenţi

Nu puteau lipsi, aşa cum este normal, declaraţiile oficialităţilor, care, vrem- nu vrem sunt cele mai importante. „La „Matematică” au fost înregistraţi 171 de absenţi. Nu a fost înregistrat niciun fel de incident, singura situaţie mai dificilă fiind înregistrată la Amărăştii de Jos, unde s-a cerut , conform legii, susţinerea probei, în condiţii speciale, de la ora 13:00”, a declarat prof.  Lavinia Elena Craioveanu, inspector general al ISJ Dolj. Cazul de la Amărăştii de Jos nu a fost decât, pe undeva, atipic, dar în condiţiile metodologiei. „Au fost două cazuri, în care elevii, prezentând documente medicale, au solicitat susţinerea examenului mai târziu decât ora prevăzută. S-a obţinut acceptul ministerului şi, la ora 13:00, s-a intrat în sala de examen, cu tot ceea ce presupune acest proces. A fost o situaţie neprevăzută  ”, a precizat prof.  Violeta Modan, director al Licerului Teoretic din Amărăştii de Jos.