Examenul de Bacalaureat – probele scrise – a debutat, ieri, cu cea de Limba şi literatura română, structurată pe cele două niveluri – real şi uman –, fiecare cu subiecte diferite. Nu a fost un entuziasm ieşit din comun la ieşirea de la examen, poate şi emoţiile au fost mari, dar este cert că sunt probleme. Mai mult, au fost şi ceva dificultăţi în desfăşurarea „maturităţii”, inclusiv în încercări de fraudare a examenului.
Ziua de ieri arăta bune auspicii, examenul de Bacalaureat promiţând că va fi unul cel puţin satisfăcător. Primele impresii, culese la ieşirea din sălile de examen, sunt mai puţin îmbucurătoare. La unul dintre Centrele de examen, la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”, părinţii elevilor aşteptau să vadă ce au făcut copiii. „Nu am foarte multe emoţii, deoarece ştiu că fata mea a învăţat. Dar această generaţie, dacă vrea să schimbe România, trebuie să înveţe carte”, a precizat Eugenia Khaddour.
Una dintre candidate, Diana Călinoiu, de abia ieşită din sală, ne-a spus câteva cuvinte: „Am avut ceva emoţii, dar am trecut peste ele. Nu mi s-a părut foarte greu, dar trebuie să recunosc că unul dintre subiecte nu l-am tratat cum trebuie. Am ales varianta pentru profilul „Uman”, sunt absolventă a Colegiului Naţional „Nicolae Titulescu”, vreau să urmez Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, iar pentru proba la alegere am preferat Logica. Eu sunt convinsă că toţi colegii mei vor obţine note peste 5».
Ceva mai departe, la Colegiul Naţional „Carol I”, aceeaşi animaţie, dar, parcă, mai multe emoţii. «Sunt cam emotivă, ca mamă, însă am încredere în fata mea. A ales „Realul” şi îşi doreşte să urmeze ori informatica, ori automatica. Oricum, a optat, ca materie la alegere pentru informatică», a spus Elena Bîrdău. Mai încolo de aceasta, un proaspăt ieşit de la examen era alături de prieteni. Nu-şi putea încă ascunde emoţiile: «Nici nu ştiţi ce am simţit! După ce am văzut subiectele, mi-am mai revenit, fiindcă nu mi s-au părut dificile. Oricum, eu am ales „Realul”, voi merge spre informatică-matematică sau automatică. Ca probă la alegere am optat pentru biologie» – Gabriel Alexandru Niţu.
Subiecte diferite
Cum probele la Limba şi literatura română au fost diferenţiate – „Real” şi „Uman” – prezentăm o parte dintre acestea. La „Uman”, primul subiect a fost legat de piesa de teatru „Ultima oră”, de Mihail Sebastian, având cerinţe inclusiv gramaticale. La cel de-al II-lea subiect, absolvenţii au avut de scris un text despre rolul scriitorilor în societate, iar cel de-al III-lea subiect a fost destinat descrierii, prin eseu, a relaţiei dintre două personaje ale unui roman interbelic. La „Real”, primul subiect s-a referit la rezolvarea mai multor probleme, inclusiv gramaticale, din piesa de teatru „Trei generaţii” a Luciei Demetrius. Ce-a de-a doua probă a constat în conceperea unui text despre importanţa practicării sportului, la orice vârstă, iar cel de-al III-lea subiect s-a referit la scrierea unui eseu referitor la unul dintre personajele din operele lui George Călinescu, Marin Preda sau Ion Creangă.
Trei eliminaţi, 370 de absenţi
Condiţiile pentru desfăşurarea Bacalaureatului au fost întrunite în judeţul Dolj. Cu toate acestea, probleme au fost, dar nu foarte grave. „Din candidaţii înscrişi, s-au înregistrat 370 de absenţi, iar trei dintre absolvenţii care au intrat în săli au fost e4liminaţi pentru încercări de fraudă. A fost un caz mai deosebit, la Centru de Examen de la Colegiul „Fraţii Buzeşti”, unde un candidat a intrat mai târziu în sală, dar, după ce a prezentat dovezi că întârzierea a fost obiectivă, s-a solicitat un formular de rezervă cu subiectele, care s-a şi aprobat. Nu ştim, deocamdată, până când nu se va stabili, la Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, locul în care vor fi evaluate lucrările candidaţilor din Dolj”, a declarat prof. Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat.