Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „Republica Moldova, un exemplu valoros de integrare europeană pentru toate ţările din vecinătatea estică a UE”

0
215

PDL a salutat semnarea Acordurilor de asociere la UE a Republicii Moldova, Ucraina şi Georgia, subliniind ideea că niciun stat nu poate pune la îndoială opţiunea pro-europeană a acestor ţări. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, a precizat cu această ocazie că prin semnarea acordului de asociere și de liber schimb cu UE, Republica Moldova face un pas mare spre vest.

PDL salută semnarea, recentă, la Bruxelles, a Acordurilor de asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. „Semnarea acestor Acorduri marchează un moment decisiv în evoluţia europenizării acestor ţări, precum şi a creării unei pieţe comune şi a unui spaţiu de libertate şi justiţie în Europa. Vocaţia europeană a acestor state şi dorinţa lor de a merge mai departe pe drumul integrării europene reprezintă expresia voinţei proprii şi a unui sprijin din partea cetăţenilor în acest sens. „Este motivul pentru care niciun stat nu poate pune la îndoială opţiunea pro-europeană a acestor state, opţiune care a căpătat consistenţa astăzi şi care reprezintă o orientare pe termen lung a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei”, se precizează într-un comunicat de presă al PDL.

Valorile europene nu au fost niciodată uitate

Partidul Popular European, din care PDL este parte, a fost cel mai mare susţinător al celor trei state şi al înscrierii lor pe drumul valorilor europene, democraţiei şi economiei libere. „Republica Moldova revine, astăzi ( n.r vineri, 27 iunie), la valorile europene de care a fost desparţită prin forţă de o istorie ostilă. Republica Moldova se întoarce la valorile europene pe care nu le-a abandonat niciodată şi pe care le-a reafirmat din prima zi a independenţei de stat. PDL consideră că reintegrarea europeană a Republicii Moldova este o reparaţie istorică atât pentru cetăţenii moldoveni, cât şi pentru o Europă prea mult timp lipsită de componentele ei estice. „Semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova este o zi cu totul specială pentru PDL – singurul partid românesc cu o agenda permanentă pro-Moldova. PDL nu a renunţat la acest obiectiv în momentele în care vocaţia europeană a Moldovei părea o temă uitată şi nici în momentele în care, la Chişinău, autorităţile păreau să îşi dorească un cu totul alt drum”, se mai spune în comunicat.

Felicit autorităţile de la Chişinău”

Europarlamentarii PDL au fost, în egală măsură, reprezentanţi ai aspiraţiei europene a cetățenilor Republicii Moldova. PDL a fost în contact nemijlocit, la toate nivelele, cu politicienii pro-europeni din Republica Moldova şi a înlăturat, împreună cu ei, obstacolele interne şi externe care barau calea spre Europa. „Felicit autorităţile de la Chişinău şi pe toţi cei cred în viitorul european al Republicii Moldova și care au muncit pentru ca acest acord important să fie semnat. Republica Moldova devine, din nou, un exemplu valoros de integrare europeană pentru toate ţările din vecinătatea estică a UE…”,  a subliniat vicepreşedintele EPP, Marian Jean Marinescu. PDL va susţine în continuare parcursul european al Republicii Moldova, până la finalizarea deplină a prezenţei Republicii Moldova în Europa, ca stat membru al UE. PDL va intensifica relaţiile politice şi colaborarea cu forțele pro-europene de la Chişinău, cu atât mai mult cu cât drumul european al Republicii Moldova este pus la îndoială de Federaţia Rusă. Estul Europei, de la Baltică la Marea Neagră, este dintotdeauna parte a istoriei şi patrimoniului european. Nimeni nu va putea ascunde sau schimba această realitate.