Întâlniri cu opera lui Apollinaire, Klimt, Panait Istrati, în Anul european al patrimoniului cultural

0
338

Asociația Membrilor Ordinului „Palmes Académiques” din România (AMOPA ROUMANIE), în colaborare cu școlile implicate în proiectul educativ „En lisant, en écrivant” / „Citind, scriind” (coordonator: Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan”) au inclus în calendarul activităților și evenimente dedicate Anului european al patrimoniului cultural.

Zilele acestea s-au organizat, astfel,  întâlniri sub semnul lui Apollinaire și Klimt (2018 marcând și acest dublu centenar comemorativ), dar și întâlnirea cu opera lui Panait Istrati, prilejuită de lansarea albumului BD realizat de Golo, în cadrul Festivalului „Panait Istrati”, inițiat de Librăria Kyralina.

Paleta activităților a fost deosebit de bogată: cercuri de lectură, poezie dramatizată, ilustrarea unor poeme sau transpunerea acestora în bandă desenată, în cazul lui Apollinaire. Piesa „Les Mamelles de Tirésias” („Sânii lui Tiresias”) a constituit elementul de surpriză. Familiarizarea cu opera pictorului austriac s-a făcut prin apel la internet și la  albume de artă, dar și prin ateliere de lectură a tabloului.

Alăturarea celor două nume, Apollinaire și Klimt, se explică prin atracția poetului și criticului de artă pentru pictură, după cum ne-a precizat d-na profesor dr. Maria Tronea, inițiatorul evenimentelor.