Premiul de Excelenţă „Mihai Pătraşcu”, acordat unui elev din Bucureşti

0
756

În perioada 18-25 mai a.c. s-a desfăşurat la Liceul Teoretic „Horia Hulubei”, din oraşul Măgurele, tabăra de pregătire a Lotului naţional restrâns de informatică. Cu această ocazie s-a stabilit ierarhia în vederea participării la Olimpiada Internaţională de Informatică. Pe primul loc, în urma probelor, s-a situat Andrei Costin Constantinescu, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti. El este şi câştigătorul Premiului de Excelenţă „Mihai Pătraşcu” – 2016, care i-a fost înmânat de Mariana Pătraşcu, mama lui Mihai, în prezenţa prof. Dumitriu-Lupan Nuşa – inspector general M.E.N.C.S.premiu

Pentru al patrulea an consecutiv, cunoscutul medic dermatolog craiovean prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu sprijină Lotul Naţional de Informatică prin acordarea Premiului de Excelenţă „Mihai Pătraşcu”. Câştigător al primei ediţii a fost Vlad Alexandru Gavrilă (2013), în prezent student la Universitatea Cambridge. Acesta a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Informatică din 2013. În anul 2014 a câştigat concursul Andrei Heidelbacher, student la Universitatea Politehnică din Timişoara. El a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Informatică  din 2014. Anul trecut, pe primul loc s-a clasat Alexandru Velea, la momentul respectiv elev în clasa a XII-a la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca.

Mihai Pătraşcu, unul dintre cei importanţi informaticieni din lume

Mihai Pătraşcu (17 iulie 1982, Craiova – 5 iunie 2012, New York), cercetător în informatică, a fost absolvent al Massachusetts Institute of  Technology (MIT), Boston, SUA, unde a susţinut şi doctoratul, obţinând premiul pentru cea mai bună teză de la MIT, cea mai prestigioasă universitate de profil informatic de pe glob.

Fost olimpic internaţional la informatică, unde a câştigat şapte medalii (patru de aur şi trei de argint), Mihai Pătraşcu se situează în primii 20 medaliaţi în lume şi pe primul loc în România.

A propus probleme pentru olimpiadele de informatică fazele naţionale, balcanice, europene şi internaţionale, fiind membru în comitetele ştiinţifice. A fost membru ales al Comitetului Ştiinţific al Olimpiadei Internaţionale de Informatică, preşedintele Comitetului Ştiinţific al Balcaniadei de Informatică (2011) şi al Olimpiadei Europene de Informatică (2009).premiu 1

Premiu pentru cel mai bun student în cercetare din America şi Canada, în anul 2005

În anul doi de facultate  (2005) a obţinut premiul pentru cel mai bun student în cercetare din America şi Canada. A fost membru ales al Comitetului Ştiinţific al Olimpiadei Internaţionale de Informatică şi a primit premiul Presburger (2012) al  Asociaţiei  Europe de Informatică Teoretică, pentru „revoluţionarea domeniului de structuri de date”. Lucrările ştiinţifice de excepţie ale lui Mihai Pătraşcu sunt citate continuu (2.105 de citări până în prezent). Recent, în anul 2016, a apărut în SUA, Encyclopedia of Algorithms (autor Ming-Yang Kao, Northwestern University, Illinois) care  are  două  capitole  cu cercetările lui Mihai Pătraşcu.

În cadrul unui interviu, la întrebarea „Ce înveţi la facultăţile de top?”, Mihai răspundea: „Ceea ce înveţi la facultăţile de top nu este pur şi simplu mai multă materie. Partea importantă este antrenamentul pe care ţi-l faci stând acolo în fiecare zi, motivaţia pe care o capeţi când eşti aproape de oameni superinteligenţi”. De asemenea, fiind întrebat „Care a fost secretul reuşitei la concursuri şi în cercetare?”, Mihai a răspuns: „Cred că ceea ce face diferenţa la un nivel înalt este atitudinea personală. În mod constant sunt oameni pe care îi consider mai deştepţi decât mine, dar eu eram mai hotărât să câştig, lucram mai mult când trebuia să lucrez, mă relaxam mai mult când trebuia să mă relaxez”.