Peste 1.000 de candidaţi pentru 28 de posturi titularizabile în învăţământul preuniversitar din Dolj

0
165

S-a terminat înscrierea pentru concursul de titularizare în învăţământul preuniversitar, iar datele sunt, de acum, cât se poate de exacte. Sunt peste 1.000 de cereri depuse, la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, însă, din păcate, sunt numai 28 de posturi titularizabile, iar concurenţa este acerbă.profesori

Concursul naţional de titularizare şi-a definitivat prima parte – cea a înscrierilor. În judeţul Dolj s-au înscris 1.015 persoane care doresc să ocupe un post, începând din toamna acestui an, în învăţământul preuniversitar, pe cele aproximativ 800 de norme şi fracţiuni de norme, aşa cum stipulează metodologia. În judeţul nostru sunt titularizabile 28 de posturi: zece sunt pentru muzică instrumentală, opt pentru maistru-instructor, trei pentru educatoare şi două pentru învăţător. Mai existe câte un post vacant la „Tehnologia informaţiei”, „Protecţia mediului”, „Religie ortodoxă”, respectiv „Medicină generală”.

Educatorii şi învăţătorii, la mare căutare

Cea mai mare „bătălie” pare că se va da în învăţământul preprimar şi primar. În ceea ce priveşte prima componentă, sunt înscrişi pentru un post de educatoare 214 concurenţi, care vor să obţină catedra la Grădiniţa cu Program Prelungit „Căsuţa cu poveşti” din Craiova, precum şi la unităţile similare din Coţofenii din Dos şi Bîrca. La „învăţător”, sunt două funcţii disponibile – la Colegiul Naţional „Carol I” Craiova şi la Şcoala Gimnazială „Barbu Ionescu” în Urzicuţa – cu 120 de competitori. La „Fizică”, s-au înscris 23 de solicitanţi (un post), iar la „Religie” se „bat” 30 de oameni pentru o catedră.

Cereri multe, niciun post titularizabil, la mai multe discipline

Există, pentru anul şcolar 2016/2017, mai multe discipline de studiu pentru care nu sunt alocate posturi titularizabile, ci numai pe perioadă determinată, prin fracţiuni de norme didactice. Astfel, la „Limba şi literatura română” au fost depuse 104 cereri, dar nici aşa catedrele nu sunt foarte numeroase. Sunt numai patru, defalcate pentru mai puţin de un an şcolar, la următoarele instituţii: Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova, Şcoala Gimnazială din Calopăr, Şcoala de Arte şi Meserii din Daneţi şi Liceul Tehnologic „Ştefan Anghel” din Băileşti. Până la finele acestui an calendaristic, mai sunt părţi disponibile la Şcoala Specială „Sf. Vasile” din Craiova, Şcoala Gimnazială din Ostroveni şi Şcoala Gimnazială din Fratoştiţa. O situaţie asemănătoare se regăseşte şi la „Matematică”. Aici, sunt înscrişi 69 de candidaţi la Liceul „Voltaire” (un post) şi, pe fracţiuni, la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan” din Craiova, Şcolile Gimnaziale din comunele Botoşeşti-Paia, respectiv Scaeşti şi, de asemenea parţial, la acelaşi Liceu „Voltaire”. Din păcate, nu sunt prevăzute posturi la Educaţie fizică şi sport, ci numai fracţiuni de normă, pentru care şi-au depus cerere 86 de cadre didactice.

Patru centre de înscriere, acelaşi număr pentru examenul scris

Cum listele au fost definitivate, se va intra în linie dreaptă, în ceea ce priveşte susţinerea examenului, prima probă fiind cea a inspecţiei la clasă, iar pe 20 iulie urmând să fie susţinut examenul scris, în centrele unde au fost depuse dosarele. «În acest moment, având la dispoziţie toate datele centralizate, putem vorbi despre ceea ce ne aşteaptă. Înscrierile s-au derulat pe mai multe centre, fiecare având specificul său. La Liceul Teoretic „Henri Coandă”, 200 de candidaţi şi-au depus dosarele la Limba română, Latină şi la toate limbile străine. Liceul „George Bibescu” a primit 228 de documente prezentate de candidaţii la disciplinele exacte şi la cele tehnologice. Liceul „Charles Laugier” a primit 236 de dosare ale celor de la Educaţie fizică şi sport, Vocaţionale, discipline Socio-Umane, Istorie şi Geografie, în timp ce la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate şi-au prezentat actele 351 de candidaţi pentru posturile de educator, învăţător şi cei din învăţământul special», a declarat prof. Janina Vaşcu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.