Eroii căzuţi la datorie, cinstiţi de Înălţare

0
66

Ostaşii căzuţi pe câmpul de luptă au fost comemoraţi, ieri, la Craiova, de Ziua Eroilor. Ca în fiecare an, cinstirea memoriei celor care s-au sacrificat pentru ţară a coincis cu Ziua Înălţării Domnului Iisus Hristos. În această zi, a ridicării la ceruri a Mântuitorului, la mormintele soldaţilor români şi străini au fost depuse coroane de flori şi oficiate slujbe de pomenire. În prezenţa oficialităţilor, la Craiova, manifestări au fost organizate în cimitirele „Sineasca”, „Ungureni”, „Catolic” şi „Evreiesc”, la Monumentul militarilor ruşi şi la Placa de comemorare a militarilor polonezi.

În toate catedralele, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate au fost pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Sărbătoarea Înălţării Domnului a fost şi ziua dedicată pomenirii eroilor neamului. În Cimitirul „Sineasca” manifestările speciale au început odată cu intonarea Imnului Naţional al României şi slujba religioasă. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, precum şi cea a cadrelor militare.

“Sacrificiul eroilor nu a fost zadarnic”

Dintre oficialităţile prezente la eveniment, Reprezentantul Guvernului în teritoriu – Marius Cristinel Deca, a fost cel care a deschis şirul discursurilor, subliniind eroismul celor care s-au jertfit pentru ţară. Acesta a fost urmat de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Alina Tănăsescu, care a citit, nu fără unele opinteli, mesajul transmis de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, viceprimarul Craiovei, Mihai Genoiu, a transmis mesajul primarului Lia Olguţa Vasilescu: “Vă transmit un salut respectuos din partea doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu, prilejuit de ziua Înălţării Domnului, când îi comemorăm pe eroii neamului. Aceştia sunt luptători români din toate timpurile şi din toate locurile, cei care au pierit pe câmpurile de luptă, în închisori sau în lagăre. Ştim cu toţii că sacrificiul eroilor nu a fost zadarnic. Au murit ca să apere patria, credinţa strămoşească, au murit pentru integritatea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român. Ei sunt cei care au apărat cu viaţa un ideal şi fiinţa raţională. Cel mai bun mod de a-i cinsti este să nu uităm felul în care eroii au existat slujind propria naţiune. Ne vom ruga astăzi împreună ca lumina din ziua Înălţării Domnului să aducă în inimile românilor de pretutindeni sentimentul iubirii faţă de Dumnezeu şi patrie şi sentimentul de recunoştinţă faţă de toţi eroii cunoscuţi şi recunoscuţi ai neamului românesc”.

La final, reprezentanţii instituţiilor publice şi ai mai multor asociaţii şi cadrelor militare în rezervă şi retragere au depus coroane de flori la monumentul din Cimitirul Eroilor. Garda de Onoare a încheiat serviciul militar cu o defilare şi prezentarea onorului muzicii militare.