A luat 50.000 de euro de la studenţi / Profesor universitar – 4 ani şi 6 luni de puşcărie pentru şpagă la licenţă

1
89

Curtea de Apel Craiova a pus punct unui dosar în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au stabilit că profesorul universitar Gheorghe Stancu, de la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion – Centrul Tutorial Caransebeş, ar fi primit peste 50.000 euro de la studenţii care voiau note mai mari la examenul de licenţă. Banii au ajuns la profesor prin intermediul unui student din anul terminal şi al coordonatoarei Centrului din Caransebeş, Nicoleta Gumă. Miercuri, 28 mai a.c., judecătorii Curţii de Apel Craiova l-au condamnat pe profesor la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, femeia a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, după ce ambii primiseră pedepse cu suspendare la Tribunalul Dolj, în timp ce studentul care a intermediat şi el primirea şpăgii a fost condamnat definitiv încă din 2011 la 2 ani de închisoare cu executare. Alţi şase studenţi trimişi în judecată în acest dosar au scăpat cu câte 4 luni de închisoare cu suspendare.  

Scandalul de la Centrul Caransebeş al Universităţii Hyperion a izbucnit în vara anului 2010, când procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunţau că au descoperit faptul că la Facultatea de Drept se dau note bune la licenţă contra unei şpăgi în euro. Trei persoane au fost arestate în iulie 2010 în acest dosar: Gheorghe Stancu, profesor universitar de drept civil şi membru în Comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion – sesiunea iunie 2010 –, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată; Nicoleta Gumă, coordonator al Centrului Tutorial Caransebeş a Universităţii Hyperion şi Eugen Tacotă, student în anul terminal al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Hyperion – Centrul Tutorial Caransebeş –, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită, ambele în formă continuată.

Favoriza studenţii la licenţă contracost

În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut faptul că, „în cursul lunii mai 2010, inculpatul Stancu Gheorghe, în calitate de membru în comisia de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion şi de coordonator al lucrărilor de diplomă a 35 de studenţi ai Centrului Tutorial Caransebeş din universitatea anterior menţionată, a primit de la aceştia, prin intermediul inculpatei Gumă Nicoleta şi a inculpatului Tacotă Eugen, suma de 52.500 euro, pentru a-i favoriza pe studenţii respectivi în sensul acordării unor note mai mari decât cele cuvenite.

În acest sens, inculpaţii Gumă Nicoleta şi Tacotă Eugen s-au străduit să îi convingă pe cei 35 de studenţi să dea câte 1.500 euro, bani pe care cei doi inculpaţi i-au strâns şi depozitat provizoriu, pentru ca în final să remită întreaga sumă colectată – 52.500 euro – inculpatului Stancu Gheorghe. Despre acesta, cei doi inculpaţi cunoşteau că, în schimb, îi va ajuta pe studenţi să promoveze examenul de licenţă în mod nemeritat, prin acordarea unor note şi rezultate necuvenite”, au comunicat la momentul respectiv reprezentanţii DNA.

Potrivit anchetatorilor Eugen Tacotă şi Nicoleta Gumă s-au asigurat asupra omogenităţii şi discreţiei întregului grup de studenţi ce urma să susţină examenul de licenţă (înlăturându-i pe cei care nu prezentau încrederea necesară). Împreună cu cei trei, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pentru dare de mită şi pe inculpaţii Adrian-Ionel Cristescu, Iancu Hînda (subofiţer jandarm), Magdalena Lazăr, Ilie Străin (subofiţer al ISU Semenic), Nicuşor Florin Ţundrea (angajat tot în cadrul ISU Semenic), Angelica Stănica Vădrariu, care au dat câte 1.500 euro pentru a fi favorizaţi la examenul de licenţă.

Pedepse cu suspendare la Tribunalul Dolj

Dosarul a fost înregistrat în noiembrie 2010 la Tribunalul Dolj, instanţă care, doi ani mai târziu, mai exact pe 19 decembrie 2012, a pronunţat sentinţa în dosar. Astfel, Nicoleta Gumă (fostă Laza), arestată în perioada 7 iulie 2010 – 18 februarie 2011, a primit 1 an închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani, profesorul Gheorghe Stancu (arestat în perioada 14 iulie 2010 – 18 februarie 2011) a primit 2 ani închisoare cu suspendare pe un termen de 4 ani, iar cei şase studenţi care au dat şpagă pentru note mari, respectiv Adrian Ionel Cristescu, Iancu Hînda, Magdalena Lazăr (fostă Iovănescu), Ilie Străin,  Nicuşor Florin Ţundrea şi Angelica – Stanica Vădraiu au primit câte 4 luni de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 4 luni.

În plus, instanţa a dispus confiscarea de la inculpatul Stancu Gheorghe a sumei de 52.500 euro sau echivalentul în lei la data plăţii, fiecare inculpat fiind obligat şi la plata sumei de 11.000 lei fiecare cheltuieli judiciare statului. Faţă de Eugen Tacotă, care şi-a recunoscut faptele, s-a dispus disjungerea cauzei, acesta fiind condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, sentinţa rămânând definitivă încă din octombrie 2011 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pedepse cu executare la Curtea de Apel Craiova

Ceilalţi şase inculpaţi din dosar, dar şi procurorii anticorupţie, au declarat apel, înregistrat pe 20 februarie 2013 la Curtea de Apel Craiova. Miercuri, 28 mai a.c., instanţa a pronunţat sentinţa definitivă în dosar şi a admis apelul DNA, atât profesorul cât şi coordonatoarea centrului alegându-se cu pedepse majorate. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au desfiinţat hotărârea Tribunalului Dolj şi l-au condamnat pe Gheorghe Stancu la 4 ani şi 6 luni închisoare şi pe Nicoleta Gumă la 3 ani şi 6 luni închisoare, din pedepse urmând să se scadă durata arestării preventive. În plus, cei doi sunt obligaţi să restituie celor 23 de studenţi de la care au luat şpagă sumele primite, ce variază între 1.500 şi 1.900 de euro. Mai exact, este vorba despre 41.300 de euro şi 2.000 de lei. Cei şase studenţi inculpaţi în acelaşi dosar au rămas cu pedepsele primite pe fond. Hotărârea de miercuri a Curţii de Apel Craiova este definitivă, astfel că Nicoleta Gumă şi Gheorghe Stancu vor ajunge la puşcărie.

1 COMENTARIU

  1. DIN CAUZA ACESTORI IMPOSTORI ROMINIA A AJUNS O COLONIE A EUROPEI CU INCOMPETENTI NU SE POATE FACE NIMIC BUN

Comments are closed.